Spitalele sunt pline de bolnavi care sufera de viroze, afectiune cu debut acut, incubatie scurta, care par a nu fi gripa, a declarat profesorul Paul Stoicescu, specialist pneumolog la Institutul National de Pneumologie "Prof. Marius Nasta" din Capitala.
Sunt peste 200 de virusuri care dau viroze in orice sezon. Un om poate trece prin doua-patru episoade intr-un an", a explicat profesorul Stoicescu. El a precizat ca in prezent este o explozie de viroze. "Cele mai multe tipuri de virusuri sunt cele respiratorii", a subliniat dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului de Referinta pentru Gripa. Dintre acestea, cel mai periculos este virusul gripal. Virusul scintial respirator, cele patru subtipuri paragripale, rinovirusul (vinovat de guturai), adenovirusul dau grave imbolnaviri ale cailor respiratorii. Spitalele sunt pline si bolnavii vin continuu. Potrivit dr. Sorin Petrea, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" se prezinta la internari multi bolnavi cu varste extreme (copii si batrani), cu o serie de complicatii grave ale sistemului respirator: pneumonii, bronhopneumonii, otite, sinuzite, decompensari ale afectiunilor respiratorii sau cardiace. In ceea ce priveste tratamentul, nu exista o terapie antivirala specifica.
In general, terapia contra virozelor respiratorii se axeaza pe tratarea simptomatologiei (tusea, febra, obstructia nazala si starea generala proasta). Sunt indicate medicamentele antitermice (paracetamolul este foarte bun) sau medicamentele care calmeaza tusea. De asemenea, tabletele antiseptice sunt recomandate. Ceaiurile caldute sunt indicate in calmarea durerilor de gat sau a tusei (ceaiul de tei), spun medicii. In ultima saptamana, in Romania au fost inregistrate peste 70.000 de cazuri de infectii respiratorii, cu 7.040 internari si trei decese, dintre care doua prin pneumonie, in judetele Dolj si Braila, ambele la grupa de varsta 0-4 ani, si unul prin infectii acute de cai respiratorii superioare, in judetul Bistrita.