Adrian Iorgulescu va anunta azi inceperea procedurii de readucere in activitatea concertistica a unei viori Guarnieri care i-a apartinut lui George Enescu
Incurajati de succesul operatiunii de recuperare a viorii Stradivarius detinute abuziv de familia Voicu, responsabilii MCC s-au gandit sa procedeze similar si in cazul altor viori celebre, dar neaflate in circuitul public. Adrian Iorgulescu are initiativa reintroducerii in circuitul artistic a viorii Guarnieri care i-a apartinut lui George Enescu. Detaliile procedurii care va fi urmata in acest caz vor fi anuntate astazi de ministru intr-o conferinta de presa.
In prezent, vioara Guarnieri se afla in posesia Muzeului National "George Enescu". Nu una, ci cinci viori ale marelui muzician sunt detinute aici. Dupa moartea lui Enescu la Paris, in 1955, obiectele acestuia au fost aduse in tara, la inceputul anului 1956, de o comisie a statului roman, la solicitarea sotiei acestuia. Muzeul Enescu a fost infiintat formal in 1956 si si-a deschis portile in 1958, cu ocazia primului Festival George Enescu. Dupa cutremurul din 1977 pana in 1991, muzeul a fost inchis publicului si viorile au fost depozitate la Muzeul National de Arta.
Motivul pentru care aceste viori nu se afla in circuitul artistic este imensa suma care ar fi necesara pentru asigurarea acestora. Nu orice astfel de obiect de patrimoniu poate fi folosit de oricare interpret. Spre exemplu, la case mult mai mari, viorile Stradivarius ale lui Paganini stau sub cheie si sunt scoase o data pe an, cu ocazia concursului de interpretare de la Geneva. Tot astfel, viorile lui Wieniawski sau ale altor mari muzicieni.