13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVinovaลฃii pentru seismul de la CSM

Vinovaลฃii pentru seismul de la CSM

Decizia de neconstituลฃionalitate a validฤƒrii alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii bulverseazฤƒ Justiลฃia. Dacฤƒ se organizeazฤƒ noi alegeri, timp de cel puลฃin ลŸase luni nu se mai pot face pensionฤƒri, detaลŸฤƒri sau transferuri la instanลฃe, nu se mai pot înfiinลฃa noi instanลฃe, nu se pot face inspecลฃii judiciare, nu se pot da avize de cercetare penalฤƒ, sechestru ลŸi arestare preventivฤƒ pentru judecฤƒtori ลŸi procurorii suspectaลฃi de corupลฃie.

Pentru blocarea activitฤƒลฃii Justiลฃiei ลŸi pentru imaginea proastฤƒ creatฤƒ pe tot parcursul controversatelor alegeri pentru CSM – alegeri monitorizate de cancelariile occidentale, care au dus la amânarea intrฤƒrii României în spaลฃiul Schengen -, sunt vinovate douฤƒ instituลฃii: vechiul CSM ลŸi Senatul României, susลฃin la unison membrii Uniunii Naลฃionale a Judecฤƒtorilor din România (UNJR). Vechiul CSM este vinovat, pentru cฤƒ a organizat alegeri fฤƒrฤƒ a respecta legea pentru ca un nucleu dur sฤƒ-ลŸi conserve puterea, iar Senatul pentru cฤƒ a validat alegerile.

Natalia Roman, preลŸedinte UNJR, considerฤƒ cฤƒ greลŸelile vechiului CSM au pornit din momentul în care aceastฤƒ instituลฃie nu a tranลŸat, de la începutul anului trecut, cine poate candida. Atunci, CSM a trimis în teritoriu o adresฤƒ care fฤƒcea referiri la înnoirea ลŸi reînnoirea mandatelor de membru CSM, ceea ce a generat protestul magistraลฃilor din UNJR, deoarece legislaลฃia interzicea expres acest lucru. CSM ลŸi-a retras adresa, motivând cฤƒ nu era o hotฤƒrâre a plenului, ci a direcลฃiei CSM. Potrivit Nataliei Roman, vinovaลฃii principali sunt membrii vechiului CSM, respectiv Lidia Bฤƒrbulescu, Dan LupaลŸcu, Dan Chiujdea, Cristian Deliorga, care ลŸi-au anunลฃat târziu candidaturile pentru un nou mandat, special pentru a nu mai exista timp pentru contestaลฃii în Justiลฃie. „Noi am contestat la CSM aceste candidaturi, dar CSM ni le-a respins ca inadmisibile, fฤƒrฤƒ a judeca fondul. Vinovat este ลŸi Senatul României, care a refuzat sฤƒ valideze fiecare candidat în parte pentru a se vedea dacฤƒ acea candidaturฤƒ a respectat legalitatea. Senatul a preferat sฤƒ valideze lista în bloc”, spune Natalia Roman. Potrivit acesteia, consecinลฃele invalidฤƒrii alegerilor CSM de cฤƒtre Curtea Constituลฃionalฤƒ sunt bulversarea Justiลฃiei, întârzierea reformelor ลŸi amânarea acceptฤƒrii României în spaลฃiul Schengen. „Toลฃi au declarat cฤƒ România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare, argumentul neacceptฤƒrii fiind neîndeplinirea criteriilor politice care asigurau reformarea Justiลฃiei. De altfel, ambasadorii statelor occidentale au atenลฃionat, de la mijlocul anului trecut cฤƒ România va fi sancลฃionatฤƒ dacฤƒ alegerile pentru CSM nu vor respecta legalitatea si transparenลฃa. Decizia Curลฃii Constituลฃionale confirmฤƒ cฤƒ pe parcursul alegerilor ลŸi validฤƒrii membrilor CSM nu s-a respectat legea fundamentalฤƒ, Constituลฃia”, spune Natalia Roman.

FoลŸtii membri CSM nu se considerฤƒ vinovaลฃi de bulversarea Justiลฃiei

Regulile nelegale pentru desfฤƒลŸurarea alegerilor pentru CSM au fost stabilite de vechii membri, în special de nucleul dur format din Lidia Bฤƒrbulescu, Dan LupaลŸcu, Cristian Deliorga, Dan Chiujdea, Graลฃiana Isac, la care s-au alฤƒturat Bogdan Licu, Anton Pandrea, Alexandrina Rฤƒdulescu, conduลŸi de preลŸedintele Florica Bejinariu. La Senat, cu excepลฃia PDL, s-a consfinลฃit nelegalitatea. AลŸa considerฤƒ magistraลฃii de la UNJR. În schimb, foลŸtii membrii CSM ale cฤƒror hotฤƒrâri au dus la aceastฤƒ situaลฃie de blocaj nu se considerฤƒ vinovaลฃi.

Spre exemplu, Florica Bejinariu, fost preลŸedinte CSM, nu se simte vinovatฤƒ de consecinลฃele rezultate din decizia Curลฃii Constitu-ลฃionale. Ea susลฃine cฤƒ vechiului CSM nu i se poate reproลŸa nerespectarea legii. „Este adevฤƒrat cฤƒ noi am organizat alegerile, dar le-am organizat corect”, spune, sigurฤƒ pe sine, doamna Bejinariu. Fostul preลŸedinte considerฤƒ cฤƒ CSM nu a greลŸit nici când a hotฤƒrât cฤƒ nu se scot la alegeri trei locuri, prelungind mandatele membrilor Bogdan Licu, Graลฃiana Isac ลŸi Ana LฤƒbuลŸ, deลŸi legea interzice. De asemenea, doamna Bejinariu considerฤƒ cฤƒ vechiul CSM a procedat corect când a respins contestaลฃia UNJR cu privire la candidaturile pentru al doilea mandat consecutiv a patru dintre membrii sฤƒi pe motiv cฤƒ – spune doamna Bejinariu – „CSM nu are competenลฃa de a judeca contestaลฃii, de a invalida candidaturi, acest atribut revenind exclusiv colegiul electoral local”. Însฤƒ, Legea CSM o contrazice pe doamna Bejinariu deoarece prevede clar „Contestaลฃiile la toate candidaturile se soluลฃioneazฤƒ de cฤƒtre plenul CSM în termen de 5 zile”. Acest text nu a funcลฃionat pentru contestaลฃia UNJR, dar a fost aplicat în cazul candidaturii unui procuror, când plenul CSM i-a judecat candidatura, eliminându-l din cursa electoralฤƒ (fฤƒrฤƒ a motiva în drept eliminarea), deลŸi acesta fusese confirmat de colegiul electoral local. Doamnei Bejinariu nu i se pare cฤƒ vechiul CSM a avut mฤƒsuri diferite pentru speลฃe similare. Reamintim cฤƒ Florica Bejinariu a semnat un angajament cu fosta Securitate, iar decizia finalฤƒ a fost cฤƒ nu a fฤƒcut poliลฃie politicฤƒ.

Nici doamna Lidia Bฤƒrbulescu, fost ลŸi actual membru CSM, nu are mustrฤƒri de conลŸtiinลฃฤƒ pentru imaginea proastฤƒ a Justiลฃiei creatฤƒ în timpul ลŸi în urma alegerilor pentru CSM. „Am candidat pentru un nou mandat pentru cฤƒ e prevฤƒzut în Constituลฃie” spune doamna Bฤƒrbulescu. Când am întrebat-o ce înseamnฤƒ decizia de neconstituลฃionalitate a Curลฃii Constituลฃionale ลŸi dacฤƒ ea trebuie respectatฤƒ ลŸi aplicatฤƒ, Lidia Bฤƒrbulescu ne-a închis telefonul.

Bogdan Licu, fost ลŸi actual membru CSM, are o opinie diferitฤƒ. El considerฤƒ corectฤƒ decizia Curลฃii Constituลฃionale, crede cฤƒ este corectฤƒ organizarea de noi alegeri inclusiv pentru locul sฤƒu ลŸi a anunลฃat cฤƒ nu va candida pentru un nou mandat, chiar dacฤƒ are dreptul, pentru cฤƒ el nu a avut un mandat întreg de ลŸase ani în CSM, ci a fost înlocuitorul unui alt magistrat care s-a pensionat. Dan Chiujdea, fost ลŸi actual membru CSM,nu se simte vinovatdeoarece el nu crede cฤƒ a greลŸit când a candidat ลŸi a câลŸtigat un nou mandat în CSM, considerând cฤƒ interdicลฃia pentru mandatele succesive trebuie sฤƒ intre în vigoare abia în 2016. El considerฤƒ însฤƒ cฤƒ trebuie respectatฤƒ ลŸi aplicatฤƒ decizia Curลฃii Constituลฃionale. Dan LupaลŸcu, contestat de organizaลฃiile profesionale deoarece se afla practic la al treilea mandat consecutiv în CSM, iar noua lege nu permite nici mฤƒcar douฤƒ mandate succesive, a refuzat sฤƒ poarte un dialog cu noi pe motiv cฤƒ în ziua precedentฤƒ am scris despre domnia sa cฤƒ a luat apฤƒrarea magistraลฃilor suspectaลฃi de corupลฃie. Reamintim cฤƒ Dan LupaลŸcu, alฤƒturi de colegii sฤƒi din vechiul CSM, a refuzat sฤƒ instituie regula suspendฤƒrii sau autosuspendฤƒrii judecฤƒtorilor împotriva cฤƒrora s-a început urmฤƒrirea penalฤƒ.

Din cauza acestui refuz al domnului LupaลŸcu ลŸi al colegilor sฤƒi din vechiul CSM, judecฤƒtorii cercetaลฃi penal ลŸi suspectaลฃi de acte grave de corupลฃie au intrat în sฤƒli de judecatฤƒ ลŸi au judecat diverse cauze. Aceastฤƒ atitudine a vechiului CSM a declanลŸat, în cursul anului trecut, un protest fฤƒrฤƒ precedent a peste 400 de magistraลฃi care solicitau, între altele, ca judecฤƒtorii cercetaลฃi penal sฤƒ nu mai intre în sฤƒlile de judecatฤƒ.

ERORI

Procurorul ลžtefan CriลŸu ลŸi-a depus candidatura pentru Csm, care i-a fost validatฤƒ de Colegiul electoral local. A câลŸtigat alegerile parลฃiale la Parchetul Tribunalului ลŸi urma sฤƒ intre în cursฤƒ pentru alegerile finale, dar plenul CSM l-a respins pe motiv cฤƒ locul pentru care candida era ocupat de un membru CSM ce urma sฤƒ-ลŸi continue mandatul ลŸi în viitorul CSM . CriลŸu spune cฤƒ „Vechiul CSM este vinovat în bloc„.

Dana Gârbovan, perdantฤƒ la alegerile CSM, a înaintat douฤƒ contestaลฃii în justiลฃie. În prima a contestat candidatura lui Dan LupaลŸcu pentru un nou mandat de ลŸase ani , LupaลŸcu fiind la al treilea mandat. Gârbovan a câลŸtigat în primฤƒ instanลฃฤƒ, urmeazฤƒ ca instanลฃa superioarฤƒ sฤƒ programeze judecarea recursului. În a doua contestaลฃie înaintatฤƒ instanลฃei de judecatฤƒ, Gârbovan a reclamat încฤƒlcarea legii în timpul validฤƒrii tuturor candidaturilor.

Potrivit Danei Gârbovan, CSM a comis mai multe erori. „A greลŸit deoarece nu a clarificat din timp procedurile privind contestaลฃiile de admitere a candidaturilor; nu a stabilit competenลฃe distincte pentru comitetul electoral local, pentru cel permanent ลŸi pentru plenul CSM în aceastฤƒ privinลฃฤƒ. Nici unul dintre comitete nu a tranลŸat cine are dreptul sฤƒ candideze ลŸi cum se rezolvฤƒ contestaลฃiile în timp util, pânฤƒ a se intra efectiv în alegeri.”


Evoluลฃia scandalului la CSM

1 noiembrie 2010
Au avut loc alegerile pentru o nouฤƒ componenลฃฤƒ a Consiliului Superior al Magistraturii. Magistraลฃii Lidia Bฤƒrbulescu, Dan LupaลŸcu ลŸi Dan Chiujdea au candidat pentru un nou mandat ลŸi au fost aleลŸi deลŸi legea interzicea acest lucru. De asemenea, altor trei magistraลฃi li s-au prelungit mandatele pe motiv cฤƒ acestea nu au fost complete. ลži în aceastฤƒ situaลฃie legea a fost încฤƒlcatฤƒ.

15 decembrie
Senatul a validat reprezentanลฃii societฤƒลฃii civile în Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba despre Corina Dumitrescu ลŸi Victor Alistar.

22 decembrie
Senatul a validat lista magistraลฃilor aleลŸi de CSM, cu 64 de voturi pentru ลŸi 60 împotrivฤƒ.

23 decembrie
PDL a contestat la Curtea Constituลฃionalฤƒ validarea de cฤƒtre Senat a listei cu cei 11 magistraลฃi aleลŸi în CSM, pe motiv cฤƒ trei dintre ei sunt la al doilea mandat consecutiv iar legea interzice acest lucru. De asemenea, PDL a contestat faptul cฤƒ nu s-au fฤƒcut alegeri pentru cele 14 locuri eligibile.

A doua contestaลฃie PDL se referฤƒ la validarea reprezentantului societฤƒลฃii civile Victor Alistar, deoarece acesta s-ar fi aflat în incompatibilitate.

25 ianuarie
Curtea Constituลฃionalฤƒ a admis contestaลฃiile PDL, afirmând cฤƒ hotฤƒrârea Se-natului de validare a alegerilor membrilor CSM nu este constituลฃionalฤƒ.

Ce greลŸeli a fฤƒcut vechiul CSM

1. Emiterea unei hotฤƒrâri prin care CSM nu a organizat alegeri pentru toate cele 14 locuri eligibile din CSM, ci doar pentru 11, considerând cฤƒ Bogdan Licu, Graลฃiana Isac ลŸi Ana LฤƒbuลŸ nu au epuizat un mandat întreg de 6 ani. Cei trei au intrat în CSM ca înlocuitori ai altor trei. Mandatul lor se epuiza la terminarea mandatului întregului CSM deoarece consiliul este organ de conducere colectivฤƒ, ca ลŸi Senatul ลŸi Camera Deputaลฃilor.

2.Nu a admis contestaลฃiile care vizau candidaturile a patru membri CSM (Lidia Bฤƒrbulescu, Dan LupaลŸcu, Dan Chiujdea ลŸi Cristian Deliorga) pentru un nou mandat. Dacฤƒ ar fi analizat fondul contestaลฃiilor, ar fi trebuit sฤƒ constate cฤƒ legea CSM interzice mandate succesive.

3. Fฤƒrฤƒ sฤƒ se invoce vreun temei de drept, CSM a invalidat, din oficiu, candidatura procurorului ลžtefan CriลŸu, la propunerea comitetului electoral permanent.

4. DeลŸi ลžtefan CriลŸu a formulat recurs la Curtea Supremฤƒ împotriva Hotฤƒrârii 907, recurs care suspenda de drept organizarea alegerilor, plenul CSM a decis continuarea acestora considerând cฤƒ recursul este nefondat, înainte ca instanลฃa sฤƒ se pronunลฃe. Ulterior, instanลฃa ลŸi-a însuลŸit decizia CSM. În acest moment, CriลŸu a atacat în instanลฃฤƒ decizia, proces care este pe rol la contencios la Curtea de Apel BucureลŸti.

5.Nu a vrut sฤƒ soluลฃioneze pe fond contestaลฃia UNJR prin care se cerea respingerea candidaลฃilor pentru al doilea mandat consecutiv, motivând cฤƒ nu are competenลฃฤƒ (deลŸi în cazul lui CriลŸu s-a sezizat din oficiu ลŸi a avut competenลฃa sฤƒ respingฤƒ candidatura).

________________________________________________________________________________

Florin Iordache -VicepreลŸedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaลฃilor : „Suntem într-o perioadฤƒ dificilฤƒ”

„Practic, suntem într-o perioadฤƒ dificilฤƒ, mai ales cฤƒ în acest moment criticile cele mai importante vizeazฤƒ justiลฃia ลŸi, neavând cine sฤƒ gestioneze justiลฃia, practic aceste critici se intensificฤƒ. (…) În acest moment existฤƒ haos, sentimentul cฤƒ justiลฃia nu este controlatฤƒ de nimeni. Ministrul Justiลฃiei în nici un caz nu poate sฤƒ fie un bun garant al independenลฃei justiลฃiei pentru cฤƒ este un om politic, face parte dintr-un guvern politic”.

________________________________________________________________________________

Victor Alistar – Candidat CSM nevalidat : „Un act de epurare politicฤƒ”

„Curtea Constituลฃionalฤƒ s-a comportat ca o instanลฃฤƒ de drept comun, judecând o chestiune care ลฃine, cel mult, de legalitate, nu de constituลฃionalitate. Contestaลฃia împotriva mea s-a bazat pe un act al unei instituลฃii (n.r. – Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate), care este sau nu definitiv, deci o chestiune de legalitate, nicidecum una de constituลฃionalitate”.

________________________________________________________________________________

Iulian Urban, senator PDL

„Vinovaลฃii sunt în primul rând cei care ลŸi-au depus candidaturile, deลŸi ลŸtiau cฤƒ nu se respectฤƒ legea. Vinovaลฃi sunt cei de la CSM care au validat aceste candidaturi, iar patru dintre membrii CSM – Lidia Bฤƒrbulescu, Dan LupaลŸcu, Dan Chiujdea ลŸii Creistian Deliorga- sunt mai vinovaลฃi pentru cฤƒ ลŸi-au validat propriile candidaturi. De asemenea, vinovaลฃi sunt magistraลฃii care i-au votat pe candidaลฃii abuzivi ลŸi cei mai vinovaลฃi sunt senatorii care au validat alegerile CSM, inclusiv cei din coaliลฃie care au votat alaturi de PSD ลŸi PNL”

________________________________________________________________________________

Viorica Costiniu, preลŸedinte de onoare al Asociaลฃiei Magistraลฃilor din România

„Nu se poate vorbi de vinovฤƒลฃii în acest moment. Sฤƒ aลŸteptฤƒm motivarea Curลฃii Constituลฃionale”

Cele mai citite

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ