0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialVine gripa. Ce faci pentru copilul tău?

Vine gripa. Ce faci pentru copilul tău?

Chiar dacă anotimpul rece încă nu a început este indicat să vă pregătiţi, atât dumneavoastră, cât şi cel mic, pentru una dintre cele mai obişnuite, însă în acelaşi timp dificile boli sezoniere, gripa.

Scăderea imunităţii pe fondul schimbării anotimpurilor şi trecerea către o vreme mai rece, combinată cu începerea şcolii şi deci petrecerea unui timp mare în colectivitate, îl fac pe cel mic să fie vulnerabil la gripă şi răceală. De aceea trebuie să acţionaţi din timp şi să ştiţi ce aveţi de făcut în cazul în care aceste boli se instalează.

Cei mici, risc mare de gripă

Aparent banală, gripa poate deveni periculoasă dacă nu este tratată corespunzător, astfel ea poate duce la complicaţii precum sinuzită şi pneumonie. În cazuri rare şi foarte rare poate conduce chiar la deces dacă nu se iau acţiunile corespunzătoare. Cei mici prezintă un risc înalt de apariţie al acestor complicaţii, fiind devansaţi, conform unor studii, doar de vârstnicii de peste 74 ani. Gripa este o infecţie respiratorie cu un grad crescut de contagiozitate produsă de virusul gripal, aşadar este foarte important să reţineţi că antibioticele nu au niciun efect asupra gripei, ele funcţionând doar în cazul infecţiilor bacteriene.

Cum deosebim gripa de răceală?

Din cauza faptului că de foarte multe ori gripa este confundată cu răceala (guturaiul), tratamentul administrat şi măsurile luate nu îşi fac efectele. Dacă observaţi că cel mic face febră brusc, are frisoare, se simte foarte obosit, îl doare gâtul, are o tusă seacă şi are puternice dureri musculare (mialgii) atunci cu siguranţă are gripă. Dacă din contră observaţi că nu are febră şi nici dureri, are nasul înfundat şi secreţii nazale apoase, tuse cu expectoraţie şi o uşoară stare de oboseală, atunci aveţi de-a face cu o răceală.

Astfel, diferenţele cele mai mari dintre cele două boli se referă în primul rând la caracterul imediat al bolii – gripa se instalează brusc şi agresiv prin febră, dureri musculare şi în gât, oboseală accentuată, în timp ce în cazul răcelii aceste simptome lipsesc, chiar dacă ambele boli sunt date de viruşi asemănători. Gripa poate dura o săptămână sau mai mult, însă după cinci zile, febra şi unele simptome ar trebui să dispară, în schimb tusea sau starea de oboseală pot persista. Toate simptomele trebuie să dispară în cel mult două săptămâni. În cazul copiilor, gripa se răspândeşte prin contact direct, particule eliminate prin aer (tuse, o conversaţie apropiată) sau prin obiecte contaminate cu virus, prin intermediul secreţiilor nazale.

Fără aspirină

De foarte puţine ori gripa se tratează medicamentos, în aceste cazuri medicamentele fiind folosite în situaţii grave şi doar ca să amelioreze simptomele. Dacă copilul are febră şi dureri se recomandă administrarea de Ibuprofen sau Paracetamol. Este total nerecomandată folosirea aspirinei la copii, deoarece aceasta creşte riscul apariţiei sindromului Reye, o boală gravă care poate fi fatală.

Cum prevenim şi tratăm gripa?

Prevenţia gripei este foarte importantă şi este mai la îndemână decât combaterea ei, aşă că aveţi grijă să ţineţi cont de aceste sfaturi la începerea sezonului rece sau începerea şcolii: evitaţi să sărutaţi copilul pe gură sau în jurul acesteia, copilul trebuie învăţat să folosească o batistă curată atunci când tuşeşte sau strănută, cei din familie sau cei care vin în contact des cu cel mic trebuie să se spele pe mâini înainte şi după îngrijirea oferită acestuia, şi nu în ultimul rând, paharele, periuţa de dinţi şi prosoapele sunt individuale.

Dacă totuşi nu aţi reuşit să scapaţi de gripă, iată ce ar trebui să faceţi pentru a ameliora simptomele bolii şi pentru a face mai uşoară şi rapidă recuperarea copilului. Cele mai importante măsuri sunt repaosul la pat şi odihna în general, consumul de lichide (ceaiuri, compoturi, suc de fructe, supe, etc) pentru prevenirea deshidratării ca urmare a febrei şi administrarea de antipiretice în situaţia în care temperatura depăşeşte 38 de grade. În plus mesele dese şi uşoare, o cameră aerisită permanent, vitamina C în doze mai mari decât de obicei, administrarea de picături în nas cu ser fiziologic, toate acestea pot contribui la însănătoşirea grabnică a celui mic.

Mergeţi la medic dacă…

În general, trebuie să mergeţi cu micuţul la medic încă de la primele simptome, tocmai pentru a se stabili dacă este răceală sau gripă. În situţia în care nu aţi facut-o şi aţi urmat un tratament ambulatoriu este necesar să mergeţi imediat la medic dacă: cel mic întâmpină dificultăţi de respiraţie şi situaţia nu se îmbunătăţeşte ca urmare a picăturilor administrate, copilul este letargic, este confuz, ameţit sau chiar îşi pierde cunoştinţa, temperatura nu scade dupa ce i s-au administrat medicamente împotriva febrei, sau dacă prezintă semne de deshidratare (buze, limbă şi ochi uscaţi, scăderea cantităţii de urină).

Cinci mituri despre răceală şi gripă

1. Vremea rece cauzează gripa. Vremea rece în sine nu cauzează nicio boală, însă este într-adevăr un factor de risc.

2. Gripa poate fi tratată cu antibiotice. Fiind dată de un virus, antibioticele nu au niciun efect în cazul acestei boli.

3. Nu este nicio diferenţă între răceală şi gripă. Gripa este o infecţie virală mai gravă care poate duce la complicaţii, inclusiv la pneumonii.

4. Trebuie neaparat să duci copilul la medic. Dacă nu e o forma mai serioasă, ţineţi copilul în casă şi astfel nu îl veţi mai expune la alţi viruşi şi microbi de afară sau din spitale.

5. Dacă răceşti înseamnă că ai un sistem imunitar slab. Cât de des răceşti e mai puţin relevant. Un sistem imunitar slab face însă ca simptomele să fie mult mai accentuate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă