3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialVila de protocol la pret de Dacie

Vila de protocol la pret de Dacie

Fostul senator PSD de Timis Viorel Matei, „infipt” strategic in afacerile agricole din zona Sannicolau Mare-Cenad, a intrat din nou in atentia anchetatorilor. El va trebui sa le explice procurorilor cum a reusit sa puna mana pe o vila de agrement cu teren de fotbal, bazin de inot si livada, activ aflat in proprietatea fostului IAS „Sinagro”, unde ex-parlamentarul era reprezentant al Ministerului Agriculturii in AGA.
Procurorii timiseni au anuntat ca „afacerea vila” a intrat in atentia organelor de urmarire penala din Bucuresti dupa ce competenta de solutionare a cauzei a fost declinata in favoarea Parchetului General.

Afacerea „Vila Ferma 12”

Povestea are radacini vechi. In 1999, pe cand Matei era primar al comunei timisene Cenad, un fost angajat al administratiei locale, pe nume Sabin Bloch, a demarat procedurile de revendicare a fostelor proprietati ale stramosilor sai. Intre acestea se afla si asa-numita „Vila Ferma 12”, activ aflat la acea vreme in patrimoniul SCA „Sinagro” Sannicolau Mare (fost IAS).
Este vorba, dupa cum sustin localnicii, despre un adevarat domeniu, compus dintr-o casa de agrement cu terasa acoperita, teren de fotbal, livada pomicola si bazin de inot in aer liber, cu o suprafata totala de 7.213 metri patrati. Potrivit unor surse locale, Matei i-ar fi propus angajatului respectiv sa-l ajute in demersurile de redobandire a proprietatilor nationalizate care au apartinut odinioara familiei sale, cu conditia ca la masa succesorala acesta sa ceara ilegal si retrocedarea unei alte proprietati, care nu ar fi avut nici o legatura cu mostenirea reala. Este vorba chiar de faimoasa Vila Ferma 12, confiscata de comunisti si transformata in vila de protocol. Viorel Matei neaga insa acest „scenariu”. El a afirmat ca, dimpotriva, „in 1999, cand Sabin Bloch a depus la Primaria Cenad dosarul de revendicare a acestei proprietati, eu i-am respins demersul intrucat aceasta nu se afla in administrarea comunei”. Ulterior, dosarul a fost inregistrat la Primaria Sannicolau Mare, iar apoi la prefectura, insa ambele institutii au respins din acelasi motiv cererea de retrocedare: proprietatea revendicata se afla in patrimoniul fostei IAS.

Reprezentant MAAP in AGA „Sinagro”

Doi ani mai tarziu, pe 16 iulie 2001, a fost depusa o notificare la biroul unui executor judecatoresc, prin care se cerea restituirea in natura a respectivului imobil cu terenul aferent, situate in extravilanul comunei, in zona numita Cenadul Unguresc, intre digul de protectie si raul Mures. „Acest imobil i-a apartinut lui Iszler Peter, strabunicul meu. In anul 1956, in urma revolutiei din Ungaria, Iszler Peter, impreuna cu intreaga familie, a fost obligat sa paraseasca acest imobil, care a fost preluat de catre statul roman”, se arata in notificare. Organele de ancheta au descoperit insa ca proprietatea revendicata nu ar avea nici o legatura cu familia lui Sabin Bloch, in conditiile in care in extrasul de Carte Funciara figureaza un alt proprietar, pe nume Carol Vitje.

Retrocedare cu cantec

In sedinta AGA din 16 iulie 2001 se decide ca „in temeiul art. 23 din Legea nr. 10/2001 sa se restituie in natura, catre Bloch Sabin, imobilul Vila Ferma 12 Cenad, preluat fara titlu valabil de catre fosta IAS Sannicolau Mare de la Iszler Petru, bunicul petentului”. „In aceeasi zi, fara intrunirea unei comisii care sa verifice autenticitatea sau realitatea actelor depuse, este emisa Decizia 2.576 a Consiliului de Administratie, prin care se consfinteste abuziv retrocedarea vilei de agrement cu terenurile aferente”, sustin surse din Parchet, care precizeaza ca „ilegalitatile comise de membrii AGA si CA sunt demascate intr-un raport de expertiza tehnica inaintat Judecatoriei Sannicolau Mare, in care nu se mentioneaza niciunde numele Iszler Petru sau Peter, in calitate de fost proprietar al vreunuia din activele unitatii”. „Cu alte cuvinte, retrocedarea activului s-a facut complet ilegal”, au mai mentionat procurorii, precizand ca „la aceste ilegalitati au luat parte si alte nume importante la acea vreme din PSD, precum fostul director general al Directiei Agricole Timis, Nicolae Oprea, si Ionel Campean, director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS)”.

„Lovitura” imobiliara

La mai putin de un an de la retrocedarea abuziva, a iesit la iveala si adevarata miza a afacerii, sustin sursele noastre. Pe 6 martie 2002 a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare a vilei de agrement Cenad, cu terenurile aferente. Sabin Bloch, intrat ilegal – dupa cum au afirmat anchetatorii – in posesia bunurilor in discutie, s-a decis sa vanda proprietatea. Cumparatorul a fost chiar Viorel Matei, impreuna cu sotia sa. Conform actului de vanzare-cumparare, pentru cele peste 7.000 hectare de teren cu tot cu imobil ex-senatorul a platit suma modica de 156.000.000 lei vechi. Adica 5.000 de euro, calculat la cursul mediu BNR din 2002, de aproximativ 31.200 lei vechi/euro.
Expertii imobiliari au estimat ca in prezent mosia achizitionata de fostul demnitar PSD s-ar ridica la circa 350.000 de euro, insa valoarea ei ar putea creste simtitor dupa aderare gratie pozitiei excelente, in imediata apropiere de granita cu Ungaria, care este deja tara UE.

Au disparut acte

Pe de alta parte, Viorel Matei sustine ca nu are nici o legatura cu retrocedarea fermei si nici nu are cunostinta de existenta vreunui dosar penal la Parchet vizavi de aceasta afacere. „Nu stiu ca la Parchet sa existe un astfel de dosar. Nu am fost contactat de nimeni, nu mi s-a luat nici o declaratie pana acum”, a declarat fostul senator PSD. El a adaugat ca „toate lucrurile acestea trebuie dovedite, insa este curios ca din acest dosar, care a circulat inca din 1999 de la Primaria Cenad la cea din Sannicolau Mare, iar apoi la Prefectura, au disparut acum toate documentele in baza carora Bloch Sabin a revendicat proprietatea in discutie”.
Ex-senatorul mai crede ca, daca dosarul de revendicare nu era in regula, el nu ar fi fost preluat si pus in discutie si cu atat mai putin aprobat de Consiliul de Administratie (CA) al SCA „Sinagro”. „Nu era de competenta mea sa aprob acest demers. Eu eram reprezentant AGA la „Sinagro”, iar in momentul in care s-au discutat circa opt dosare de restituire, la propunerea CA, eu am dat aviz favorabil intrucat dosarul era complet. Avea cerere, certificate de deces si declaratia a doi martori care sustineau clar ca respectivul imobil a apartinut unei rude a lui Bloch Sabin, pe nume Iszler Peter. Acum aceste documente au disparut. Cum? Poate ca acest lucru il vor stabili anchetatorii”, a completat Matei.

Abuz in serviciu si falsuri

Intreaga afacere a intrat in atentia procurorilor timiseni, care – data fiind complexitatea cauzei – au declinat competenta de solutionare a dosarului in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit unor surse din Parchet, dosarul il vizeaza in principal pe Viorel Matei, ex-senator PSD, reprezentant al MAAP in AGA SCA „Sinagro” Sannicolau Mare. Fostul parlamentar este suspectat de abuz in serviciu, inselaciune, instigare la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. „Aceasta din urma infractiune se adauga celorlalte, intrucat exista indicii temeinice conform carora notificarea catre Biroul de executori, in vederea retrocedarii Vilei Ferma 12, nu ar fi fost intocmita de revendicatorul Bloch Sabin, ci chiar de Viorel Matei”, a declarat unul dintre procurorii timiseni. In acelasi dosar mai sunt cercetati Nicolae Oprea, fost director al Directiei Agricole, si Ionel Campean, sef la ADS Timis, ambii in calitate de membri in Consiliul de Administratie al „Sinagro”, suspectati de fals intelectual si abuz in serviciu.

Cele mai citite

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă