13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialViktor Orban, mai puternic ca niciodata

Viktor Orban, mai puternic ca niciodata

Opozitia a obtinut o victorie zdrobitoare la referendumul din Ungaria, premierul Gyurcsany iesind slabit din cursa, dar rivalul sau Orban devenind mai puternic ca niciodata.

Dupa numararea a 99,99 la suta din buletinele de vot, aproximativ 83 la suta dintre alegatori au votat impotriva reformelor propuse de guvernul social-liberal, potrivit cifrelor oficiale. Participarea a fost de 50,49 la suta.
Infrangerea socialistilor la referendumul de duminica nu il va costa postul pe premier, socialistul Ferenc Gyurcsany iesind totusi intarit in cadrul propriului partid, unde a obtinut sprijinul "greilor". La randul sau, FIDESZ (opozitia de dreapta) a devenit mai puternica decat pana acum, pozitia liderului Viktor Orban nemaiputand fi contestata pana la legislativele din 2010.

Gyurcsany a anuntat ca Guvernul va face modificarile necesare la legile in cauza, modificari care vor fi inaintate imediat Parlamentului. Conform acestor modificari, de la 1 aprilie nu va mai exista taxa de vizita medicala, nici taxa pe zi de internare, iar in viitor nici taxa de invatamant, toate respinse la referendum. Premierul a avertizat insa ca nu vor exista bani la buget pentru suplinirea acestor taxe.
FIDESZ, la a carui initiativa s-a organizat referendumul, a anuntat ca va inainta un  proiect de lege prin care propune ca banii sa fie completati din veniturile jocurilor de noroc.

Politia a retinut sase persoane la locul unei demonstratii in centrul capitalei Budapesta, duminica seara, dupa referendum. Circa 150 de manifestanti care purtau drapele in culorile alb-rosu, asociate cu extrema dreapta, s-au indreptat spre piata din fata Parlamentului pentru a cere demisia premierului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă