16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialViitorul cuplu prezidential, pentru prima data la Casa Alba

Viitorul cuplu prezidential, pentru prima data la Casa Alba

» Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a intrat pentru prima data, luni seara, in Biroul Oval, despre care a declarat ca este "foarte, foarte frumos".

Desi au calatorit in aceeasi zi de la Chicago, unde Barack Obama a gasit timp pentru a-si duce fiicele la scoala (pentru prima data dupa anuntarea rezultatului alegerilor), presedintele ales al SUA si sotia sa, Michelle, au fost mai mult decat punctuali la prima intalnire cu actualul cuplu prezidential. Cei doi au intrat pe poarta Casei Albe cu 10 minute inainte de ora stabilita, ajungand dupa cateva minute la Porticul de Sud, intrarea diplomatica rezervata sefilor de stat, unde erau asteptati de gazdele lor, George W. si Laura Bush, celebri pentru punctualitate.
Intalnirea a fost extrem de cordiala, in pofida inversunarii aratate de tabara democrata si cea republicana in campania electorala, in care Barack Obama a atacat politica administratiei Bush in aproape fiecare discurs, iar Bush a spus la un moment dat ca, dintre candidatii democrati, Hillary Clinton ar fi cea mai experimentata.

Michelle Obama a sarutat-o pe obraz pe actuala Prima Doamna, Laura Bush, iar Barack Obama l-a prins afectuos de brat pe George W. Bush. Cei doi s-au indreptat imediat spre Biroul Oval, pentru o discutie intre patru ochi, la care nu a participat nici un membru al echipelor lor, iar cele doua doamne s-au retras in zona rezervata familiei prezidentiale, etajul al doilea al Casei Albe. "Nu cred ca Barack Obama a repetat remarca despre politicile esuate ale presedintelui Bush, ca sa vada daca merge sau nu la public", a comentat, zambind, secretarul de presa al presedintelui ales, Robert Gibbs.
Discutia din Biroul Oval a fost caracterizata de ambele parti drept "cordiala", secretarul de presa a lui Obama adaugand ca a fost si "foarte constructiva". Bush s-a angajat din nou ca va asigura o tranzitie cat mai usoara, mai ales in contextul crizei financiare si economice. Situatia economica si modalitatile de iesire din criza au fost principalul subiect al convorbirii dintre presedintele ales si cel in functie.

Dupa intalnirea din Biroul Oval, cei doi le-au insotit pe Laura Bush si Michelle Obama intr-un tur al apartamentului prezidential privat, Michelle si Barack Obama interesandu-se in special de camera fiicelor lor, in care au locuit copiii  Kennedy, Johnson, Clinton si Bush. Cele doua doamne au discutat si despre viata de familie la Casa Alba, in special despre cum se simt copiii in acest edificiu istoric. Gemenele Jenna si Barbara Bush aveau o varsta apropiata de cea a fiicelor cuplului Obama, Malia (10 ani) si Sasha (7 ani), cand au venit pentru prima data la Casa Alba, in timpul mandatului prezidential al bunicului lor, George Bush senior.

Apel pentru industria auto
In prima lor discutie dupa alegeri, Barack Obama i-a solicitat presedintelui in exercitiu, George W. Bush, sprijinul pentru initiativa democratilor de a redirectiona o parte din fondul de 700 de miliarde de dolari destinat salvarii unor institutii financiare pentru sprijinirea industriei auto americane. Ingrijorarea provocata de situatia acestei ramuri, despre care Barack Obama a afirmat in prima sa conferinta de presa ca este "coloana vertebrala" a economiei americane, a fost sporita de caderea la bursa, luni, a actiunilor companiei General Motors, care risca sa dispara pana la sfarsitul acestui an. Democratii nu au reusit sa obtina pana acum aprobarea Congresului pentru sprijinirea industriei auto, iar presedintele in exercitiu, George W. Bush, a promis ca va interveni pentru adoptarea masurilor de ajutor daca democratii nu se vor mai opune acordului de liber-schimb cu Columbia.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă