» Infiintarea celor doua companii energetice nationale care sa inglobeze toate societatile de stat care produc electricitate si extrag carbune este dezbatuta la Guvern.
» Analistii spun ca modelul de companie energetica integrata functioneaza cu succes in alte tari. In Romania, totusi, ar putea fi o "reteta garantata de a irosi banii": un talmes-balmes in care societati neperformante sa-si ascunda proasta reputatie in spatele unora profitabile.
Dezbaterea guvernamentala privind infiintarea companiilor energetice "Electra" si "Energetica" a intrat pe ultima suta de metri, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat proiectul saptamana trecuta. Cele doua entitati ar urma sa cuprinda toate societatile de stat din domeniul producerii de energie electrica si al extragerii de carbune. Statul roman s-ar putea pregati sa atace pietele energetice externe sau sa eficientizeze si sa modernizeze sistemul national. Totusi, analistii cred mai degraba ca sistemul energetic national se indreapta spre un talmes-balmes in care societatile care paraziteaza bugetul de stat sa-si piarda urma.
"Este o reteta sigura de a irosi bani. Se incearca salvarea unor entitati neviabile", spune analistul economic Aurelian Dochia, care crede ca Guvernul are in vedere, cu acest proiect, "mai degraba avantaje sperate, nu reale". Mari companii energetice de stat din Franta, Italia sau Germania functioneaza dupa acest model "integrat", spune analistul economic Ilie serbanescu: "Recoagularea intereselor statului in sistemul energetic nu este rea. Totul depinde insa de intentiile lor".
Dochia considera insa ca este mai degraba vorba despre "un experiment pornit de la observatia ca in alte tari exista astfel de complexuri energetice: daca acolo merge, de ce n-ar merge si la noi?". Pentru ca in alte tari, adauga Dochia, astfel de companii de stat au fost create pe principii comerciale. In Romania, societatile pe care Ministerul Economiei vrea sa le integreze in "Electra" si "Energetica" variaza de la dezastruoase la avantajoase. "Unele sunt pe profit, altele pe pierdere. Rezultatul principal al acestui proiect va fi ca nu se va mai sti care e pe plus si care e pe minus". In timp ce societatile de extractie a carbunelui datoreaza sume exorbitante la bugetul de stat, societati ca Hidroelectrica sau Nuclearelectrica merg in castig. Aceasta concentrare de stat in domeniul energetic ar putea urmari si indulcirea supravegherii stricte a Fondului Monetar International asupra arieratelor de stat, cele mai mari provenind de la companiile energetice si de carbune, mai spune Aurelian Dochia.
Totusi, "Electra" si "Energetica" nu sunt chiar atat de negre pe cat par. "Daca statul vrea intr-adevar sa fie un jucator serios pe o piata externa care, peste tot in lume, este mai mult politica decat economica, atunci intentia este buna", spune Ilie serbanescu. Aurelian Dochia adauga ca exista argumente conform carora doua companii mari ar putea obtine imprumuturi si finantari mai usor. Un alt avantaj ar putea aparea la pretul energiei electrice pentru populatie, daca se intentioneaza revenirea la sistemul RENEL, cu un pret mediu obtinut de la toate societatile energetice componente. "Acum, romanii platesc energia cat nu face, pentru ca singura energie ieftina, cea de la hidrocentrale, nu ajunge la mine sau la tine. Este vanduta la export." serbanescu se teme insa ca acest proiect sa nu urmareasca privatizarea pe ascuns a Hidroelectrica: "Este singurul lucru valoros care a mai ramas in tara si este un monopol natural al statului, nu este ca termocentralele, pe care le poate construi oricine".
Intr-adevar, prin reorganizarea sistemului energetic national, Hidroelectrica se sparge in mai multe entitati care ar urma sa fie impartite intre cele doua mari companii. Compania "Electra" ar urma sa cuprinda complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si filiale ale Hidroelectrica. Compania "Energetica" ar urma sa cuprinda sucursale ale Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, filiale ale Hidroelectrica si parti ale Companiei Nationale a Huilei. Consiliul Concurentei investigheaza daca acest proiect guvernamental are efecte negative, anticoncurentiale, asupra pietei de energie.