În urmă cu 44 ani, în 16 martie 1968, peste 500 de civili vietnamezi neînarmaţi au fost măcelăriţi de soldaţii americani. Acest lucru a schimbat pentru totdeauna percepţia americanilor despre război şi despre soldaţii lor.
Compania Charlie, condusă de căpitanul Ernest Medina, a împuşcat 504 săteni, din cătunele My Lai şi My Khe, după ce i-au torturat, mutilat şi abuzat pe o parte dintre ei, conform History Today. Soldaţilor li s-a spus că sătenii erau simpatizanţi ai mişcării Frontul Naţional pentru Eliberarea Vietnamului de Sud (Viet Cong) şi că trebuie eliminaţi. Încă mai sunt controverse privind ordinele lui Medina- unii au povestit că el ar fi spus să fie împuşcaţi şi copiii şi femeile, în timp ce alţi soldaţi îşi mintesc că ar fi trebuit ucişi doar bărbaţii. Masacrul a rămas cunoscut în limbajul soldaţilor drept „Pinkville”. Adevărul despre masacru a ieşit la iveală şase luni mai târziu, când a apărut scrisoarea soldatului Ron Ridenhour, din 29 martie 1969, datorită căreia s-a început ancheta privind faptele de la My Lai.
Scrisoarea care a zguduit lumea
„La sfârşitul lui aprilie 1968, am auzit pentru prima dată de Pinkville şi de ce se presupune că s-a întâmplat acolo. Am citit primele mărturii cu scepticism, dar, în lunile care au venit, am auzit aceleaşi poveşti de la atât de mulţi oameni diferiţi, încât mi-a fost imposibil să nu cred că ceva întunecat şi sângeros s-a petrecut în martie 1968, în satul Pinkville, din Republica Vietnameză”.
„Orice sătean care fugea de Compania Charlie era oprit şi adus înapoi cu forţa. L-am întrebat pe „Butch” de mai multe ori dacă oamenii fuseseră omorâţi. El a spus că a crezut că erau bărbaţi, copii şi femei. Îşi amintea că văzuse un băieţel, de vreo trei sau patru ani, care stătea lângă drum, cu un glonţ înfipt în mână, şi sângele îi şiroia printre degete. El se ţinea de braţ şi privea în jur -cred că era şocat, nu-i venea să creadă ce se întâmplă. Stătea acolo cu ochii măriţi, holbându-se la tot ce se întâmpla în jurul lui. Apoi, operatorul radio al căpitanului a scos o 16 (M-16) şi l-a împuşcat. A fost aşa de rău, încât unul dintre bărbaţii din plutonul lui s-a împuşcat în picior, ca să fie trimis de acolo, să nu fie nevoit să participe la masacru”. (Fragmente traduse din scrisoarea soldatului Ridenhour).
(Citiţi aici integral scrisoarea lui Ridenhour. )
Ron Ridenhour avea soldaţi prieteni în Vietnam şi de la ei a aflat poveştile despre My Lai. A început să strângă mărturii şi, când a adunat suficiente, le-a scris membrilor Congresului american şi Pentagonului, cerând o anchetă a Pentagonului asupra celor întâmplate. „M-am gândit să o trimit la ziare, reviste şi televiziuni, însă simt că procedura corectă este o investigaţie a Congresului şi, ca un cetăţean conştiincios ce sunt, nu urmăresc să tăvălesc imaginea soldaţilor americani prin noroi în faţa lumii. Cred că că acţiunea mea, care probabil va atrage atenţia, nu va întuneca imaginea acţiunilor constructive ale americanilor”, îşi încheia Ridenhour scrisoarea către autorităţi.
Un singur vinovat, eliberat după trei ani
Iniţial, 26 soldaţi au fost anchetaţi şi, totuşi, unul singur a fost pedepsit pentru crime: locotententul William Calley. În 1971, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Totuşi, Richard Nixon i-a comutat pedeapsa la trei ani de arest la domiciliu.”Nu trece nici o zi fără să regret ce s-a întâmplat „, a spus Calley.
Abia în 2009, Calley şi-a cerut scuze public pentru faptele de la My Lai: „Nu trece nici o zi fără să nu am remuşcări pentru ce s-a întâmplat în ziua aceea, la My Lai. Am remuşcări faţă de vietnamezii omorâţi, faţă de familiile lor, faţă de soldaţii americani implicaţi şi faţă de familiile lor. Îmi pare foarte rău”.( Citiţi despre masacru şi aici. )
Unul din martorii masacrului a fost fotograful Ronald Haeberle, care a făcut poze atât înainte de masacru, cu vietnamezii prizonieri, cât şi cu cadavrele. În timpul procesului, el a declarat că nu a văzut nici un locotenent împuşcând un sătean. (Citiţi aici mărturia lui Haeberle despre masacru.)
Războiul din Vietnam a avut loc între 1959 şi 30 aprilie 1975. Războiul s-a purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China şi Uniunea Sovietică, şi Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificarea ţării sub conducere comunistă. Trupele americane s-au retras din Vietnam, războiul fiind considerat unul dintre marile eşecuri ale politicii externe americane.