Otis Johnson învață, la 69 de ani, cum să se adapteze în secolul XXI, cum să se reintegreze într-o societate pe care a părăsit-o la vârsta de 25 de ani. Bărbatul a fost eliberat din închisoare după mai bine de patru decenii, relatează Al Jazeera.
Johnson a fost închis timp de 44 de ani pentru tentativă de omor a unui polițist. Trebuia să iasă din închisoare mai devreme, însă, când a împlinit 69 de ani, a mai stat opt luni în închisoare, pentru o acuzație de furt de când avea 17 ani. Când a fost eliberat, a constatat că lumea s-a schimbat: totul pentru el pare futuristic, nimic nu mai aduce cu anii 1960, când el intra în închisoare pentru o faptă pe care nu o neagă.
Agenții CIA din Times Square
Johnson a vizitat recent Times Square din New York, unde a avut un șoc când a descoperit tehnologia modernă. Oameni cu ”fire în urechi”, care ascultau muzică, au fost confundați de bărbat cu agenții CIA. De asemenea, trecătorii ”care vorbeau singuri” și panourile publicitate imense au devenit obiectul analizei lui Jonhson, care a absorbit totul cu curiozitatea unui copil, comparând prezentul cu amintirile lui din 1960.
Sursa: Al Jazeera English
După eliberare, Johnson a primit un buletin, documente privind istoria dosarului său penal, 40 de dolari și două bilete de autobuz. Bărbatul a pierdut legătura cu familia lui pe când își executa pedeapsa.
Acum, Otis Johnson a găsit sprijin în Fortune Society, un ONG care acordă cazare și îi ajută pe foștii deținuți.
În fiecare zi, Johnson încearcă să se descurce cât de mult poate, După 44 de ani cu un program bine stabilit, Johnson încearcă acum să se adapteze la noua lui viață. Bărbatul a început să meargă la moscheea din cartier, practică tai chi și meditați și speră să deschidă un adăpost pentru femei. Zilnic, se plimbă pe străzile din New York și observă oamenii din jurul lui. Seară de seară, la ora 21.00, se întoarce la centru.
El speră la o reformă pentru condamnații eliberați, prin care să fie mai bine reintegrați în societate, mai ales cei care au stat zeci de ani închiși.
Otis Johnson face parte dintr-o minoritate din SUA. În 2013, circa 3.900 de deținuți din SUA au fost eliberați după ce au executat pedepse de minim 20 de ani, adică mai puțin de 0.7 % dintre toți deținuții eliberați în acel an. ”Nu e prea târziu. Sunt oameni care au trecut prin perioade foarte grele, care au făcut greșeli, dar cu ajutor pot reveni pe calea cea bună”, explica,atunci, președintele american Barack Obama.