30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO&FOTO: Cum arată primul avion solar plecat să facă înconjurul lumii

VIDEO&FOTO: Cum arată primul avion solar plecat să facă înconjurul lumii

Avionul Solar Impulse 2, alimentat exclusiv cu energie solară, a decolat cu succes din Abu Dhabi şi a pornit într-o misiune fără precedent, ce vizează realizarea unei călătorii în jurul lumii fără a folosi un alt tip de combustibil, informează Mediafax.

 Ideea unui zbor efectuat doar cu ajutorul energiei solare a reprezentat adeseori un motiv de ironie în rândul reprezentanţilor industriei aeronautice. Bertrand Piccard, provenind dintr-o "dinastie" de savanţi-aventurieri elveţieni, a realizat primul zbor în balon în jurul lumii, fără escală, în anul 1999.

Avionul Solar Impulse 2 (SI2) este propulsat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acoperă aripile sale cu o anvergură de 72 de metri – aproape la fel ca un avion Airbus A380. Însă SI2, construit din fibră de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone – la fel ca un automobil 4×4, reprezentând mai puţin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

În total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteză relativ modestă (între 50 şi 100 kilometri pe oră), survolând două oceane (Pacific şi Atlantic). Această călătorie în jurul lumii, efectuată la o altitudine de cel mult 8.500 de metri, va dura cinci luni şi va include 25 de zile de zbor efectiv, înainte de revenirea avionului la Abu Dhabi, programată pentru sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august.

Bertrand Piccard se va afla în cabina lui SI2 atunci când avionul va ateriza din nou în Emiratele Arabe Unite, dacă totul se va desfăşura cu bine în această misiune. După Oman, India şi Myanmar vor fi destinaţiile următoare, înainte de etapa cea mai lungă a misiunii: cinci zile consecutive de zbor, cu un singur pilot, care va face legătura între Nanjing, în China, şi arhipelagul american Hawaii, în Oceanul Pacific.

Cele mai citite

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Dacian Cioloș a luat decizia: se retrage din politică

Dacian Cioloș a anunțat că se retrage din politică după eșecul răsunător înregistrat de partidul pe care îl conduce în ultima rundă de alegeri. Totuși,...

Takuto Oshima, mijlocaș japonez, a semnat cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova a realizat al treilea transfer al verii prin semnarea mijlocașului japonez Takuto Oshima. Costel Gâlcă, antrenorul echipei, a insistat pentru aducerea acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă