32 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Documentar BBC despre situația reală a imigranților în Marea Britanie

VIDEO. Documentar BBC despre situația reală a imigranților în Marea Britanie

Postul de televiziune britanic BBC a difuzat, vineri, un documentar despre imigranții din Marea Britanie, între care se numără și românii. Filmul prezintă atât povestea unei absolvente din România care își caută un loc de muncă într-un cabinet stomatologic, cât și povestea unui cuplu din Polonia, care trăiește în stradă.

Citește și: De ce nu poate România să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie

Documentarul intitluat „Profesioniști, muncitori și oameni ai străzii în Londra, din România, Polonia și alte țări ale Uniunii Europene” o prezintă pe absolventa facultății de stomatologie din Cluj, Iulia Creta. Tânăra a plecat din Sibiu spre Londra, cu speranța să își găsească un loc de muncă în domeniu.

„Am întâlnit români cărora le era frică să spună că sunt din România, din cauza prejudecăților pe care le-au format campaniile politice împotriva lor”, spune președintele Partidului Europenilor, co-președinte al Alianței împotriva discriminării cetățenilor din centrul și estul Europei și al Alianței împotriva discriminării românilor și bulgarilor, Tommy Tomescu.

De asemenea, în documentar apare un grup de imigranți români, care spun că încearcă să schimbe imaginea greșită despre comunitatea lor, pe care au construit-o campaniile defăimătoare.

În plus, o secvență a filmului suprinde și un grup de romi care au o reacție agresivă verbal atunci când observa camera de filmat.

Citește și: VIDEO. Un nou documentar despre emigranţii români, la o televiziune spaniolă

După ce a fost difuzat documentarul „Vin românii”, peste 500 de români din Marea Britanie au protestat în fața postului de televiziune Channel 4, pentru că filmul a prezentat românii drept infractori, hoți și cerșetori. Mai mulți tinerii și-au exprimat solidaritatea cu protestatarii, prin intermediul paginii de Facebook „Silent protest @Channel4”.

Un alt documentar despre emigranții români, intitulat „Următoarea oprire: Bucureşti", a fost difuzat de postul de televiziune publică al Spaniei, TVE.

Instituțiile românești nu pot să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie la adresa muncitorilor din România, deoarece nu cunosc numărul exact al românilor care s-au stabilit în Regatul Unit și nici locurile lor de muncă sau salariile pe care le primesc. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu are propriile statistici despre românii aflați în Marea Britanie, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a înregistrat doar 62 de imigranți angajați prin intermediul rețelei Eures, în ultimii cinci ani.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Un nou ajutor financiar pentru Ucraina. FMI a alocat 2,2 miliarde de dolari pentru stabilitatea țării

Fondului Monetar Internaţional a aprobat un nou ajutor financiar Ucrainei. Boardu-ul instituției a revizuit pentru a patra oară acordul semat cu Ucraina, decizie prin...

Sportivii români, medalii de aur, argint și bronz la Campionatele Europene de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret

Sportivii români au reușit să cucerească o medalie de aur, una de argint şi alte de bronz, sâmbătă, la Campionatele Europene de kaiac-canoe pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă