Filmele din franciza Terminator au devenit celebre datorită roboților construiți din metal lichid. Cel mai cunoscut exemplu este sequel-ul Terminatoru 2 care a avut mai mult succes decât primul, lucru destul de rar întâlnit în cadrul filmelor care au continuări.
Dacă în 1991 ideea de metal lichid care să se miște singur părea o idee SF, la 24 de ani distanță, mai mulți studenți de la Universitatea Tsinguhua din China au reușit să facă mai multe molecule metalice să se miște liber pe o serie de platforme, potrivit Gizmodo.com
Inginerii au amestecat mai multe metale și au ajuns la un compus, un aliaj format din molecule și structuri atomice de galiu, indiu și staniu, care, odată plasat în hidroxid de sodiu sau apă sărată alături de puțin aluminiu, începe să se miște pentru aproximativ o oră.
Explicația! Se pare că în respectivele medii de laborator, aliajul trece printr-un dezechilibru static, ceea ce îl determină la nivel molecular să se deplaseze spre zone unde câmpurile electrostatice au presiunea mai mică.
În al doilea rând, reacția metalului cu lichidul înconjurător dă naștere unor bule de hidrogen care, combinate cu forțele create de presiune, ajută la deplasare. Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că, atunci când metalul lichid interferează cu diferite câmpuri electrice, aliajul își .schimbă forma.