Domină Rusia din 2000 încoace, timp care i-a fost suficient pentru a reduce la tăcere opoziţia din mass-media. În ultimele săptămâni însă, fostul şi potenţialul viitor preşedinte Vladimir Putin se vede din ce în ce mai contestat prin intermediul popularului site Youtube, care pentru critcii regimului Putin-Medvedev a devenit un instrument politic, a aflat BBC.
În pragul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, clipurile care îl satirizează sau îl contrează pe şleau pe Putin depăşesc, în unele cazuri, pragul de un milion de vizualizări.
Domnul Libertate
„- Liberatea înseamnă dreptul de a alege.
– Poftim, ce tot bolboroseşti acolo?”
Iată un pasaj dintr-o critică neagră, deşi voalată, la adresa conducătorilor Rusiei. Orice căutare pe Youtube după „Mr Freeman” va dezvălui un serial în alb-negru, în care un personaj macabru discută cu el însuşi, în rusă sau engleză, despre teme precum dreptul de a alege, autoritatea sau consumerismul. Serialul a început să fie popularizat în 2009, dar a căpătat un mai mare sens în 2011, în contextul apropierii alegerilor din Rusia. Foarte recent, pe 11 octombrie, Mr Freeman a lăsat la o parte tactul şi a afirmat că „Putin a aruncat ţara în epoca medievală”, rugându-l în acelaşi timp pe actualul preşedinte, Dmitri Medvedev, să nu îi permită premierului Putin să redevină şeful statului.
„Mincinosul” Putin
O altă campanie anti-sistem este semnată de blogger-ul Alexei Navalnîi . Acesta acuză direct partidul condus de Putin, Rusia Unită, de minciună şi hoţie. În unul dintre cele mai recente clipuri ale sale, Navalnîi spune că Putin şi Medvedev nu au respectat promisiunile politice pe care partidul lor le-a făcut în 2002. „Nu doar că au minţit, dar au adus ţara într-o asemenea stare încât dau impresia oamenilor că pur şi simplu îşi bat joc„, afirmă blogger-ul, care îndeamnă electoraul să voteze cu orice partid, numai nu cu Rusia Unită. Postat pe 7 octombrie, acest clip a atras peste un milion de vizualizări.
Despre clonele Conducătorului
Şi satira politică se întoarce în Rusia, tot prin intermediul internetului. Dmitri Ivanov este unul dintr noii exponenţi ai genului. Sub numele de scenă „Kamikadze_d”, Ivanov face un fel de stand-up în care nu uită să-l includă şi pe Vladimir Putin. Cine îl ascultă pe Ivanov va putea să afle – de pildă – că mai multe clone ascunse ale lui Putin sunt pe cale să cucerească Rusia. Şi Ivanov a reuşit să depăşească milionul de vizualizări cu cele mai reuşite clipuri.
„Casa de nebuni” votează
Fiind vorba de Youtube, nici protestul muzical nu lipseşte din repertoriul opozanţilor lui Putin.
„Casa de nebuni din Rusia votează cu Putin„, spune refrenul unui cântec al formaţiei Rabfak, ascultat şi el de peste un milion de ori.
La fel de popular a ajuns şi artistul hip-hop Ivan Alexei – Noize MC – , cu o melodie în care poveşteşte cum a fost trimis la închisoare pentru rimele sale împotriva poliţiei.
Target-ul: 60 de milioane de ruşi
Conform unei cercetări realizate de institutul de sondare Fundaţia pentru Opinie Publică, 60 de milioane de cetăţeni ruşi au acces la internet, dintr-un total de 140 de milioane. Chiar dacă este din ce în ce mai contestat în 2011, preşedintele Medvedev nu rămâne fără replică în spaţiul virtual. Şi-a lansat propriul videoblog şi are un cont de Twitter cu peste 600.000 de urmăritori.
Procentele lui Putin
Un studiu semnat de un grup de academicieni de la Universitatea de Stat din Moscova arată că încrederea populaţiei în abilitatea profesională a lui Vladimir Putin a scăzut drastic faţă de perioada 2000-2004. Astfel, doar 17% dintre respondenţi au încredere în profesionalismul lui Putin, faţă de 69% în 2000 şi 64% în 2004. Principalele reproşuri care i se aduc premierului: neîndeplinirea promisiunilor electorale, eşecul în lupta împotriva corupţiei şi autoritarismul excesiv.
Alegerile legislative din Rusia vor avea loc în decembrie 2011, iar cele prezidenţiale, în martie 2012.