UPDATE: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a salutat sâmbătă acordul privind criza din Siria, anunțat vineri noaptea de SUA și Rusia, și a cerut Națiunilor Unite să pregătească propuneri pentru tratative despre tranziția politică de la Damasc, transmite Reuters.
''Acordul este extrem de binevenit. Toate părțile beligerante, altele decât grupările desemnate drept organizații teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU, trebuie să asigure acum implementarea sa efectivă'', a menționat șefa diplomației europene, într-un comunicat de presă.
Secretarul de stat american John Kerry şi omologul său rus Sergei Lavrov au anunţat încheierea unei înţelegeri în privinţa războiului din Siria, care presupune o încetare a ostilităţilor începând din după-amiaza de luni, potrivit BBC.
Anunţul vine după mai multe săptămâni de negociere între Rusia şi SUA şi, conform înţelegerii, guvernul sirian va înceta misiunile de luptă în zonele specifice luate de opoziţie. Rusia şi SUA au stabilit un centru în parteneriat care să lupte împortiva aşa numitului Stat Islamic şi luptătorilor al-Nisra, afiliaţi Al-Qaeda.
Potrivit Mediafax, anunţul a urmat discuţiilor purtate între secretarul de stat John Kerry şi omologul său rus, Sergei Lavrov. Planul este valabil atât pentru regimul aflat la conducere în Siria, dar şi opoziţia trebuie să-şi asume obligaţiile, a declarat secretarul de stat John Kerry la Geneva. Opoziţia a anunţat că este pregătită să se supună planului, a spus Kerry, dacă guvernul din Siria arată că este serios în aplicarea lui.
Reprezentantul rus, Sergei Lavrov a declarat că Rusia a informat guvernul din Siria în privinţa înţelegerii, iar guvernul a fost de acord să-l îndeplinească. Acordul presupune de asemenea şi acces pentru acţiunile umanitare.
"Încetarea ostilităţilor necesită acces la toate zonele asediate şi greu accesibile, inclusiv la Alep", a declarat Kerry. La şapte zile după începerea încetarea ostilităţilor, Rusia şi Statele Unite vor stabili un "centru de implementare comun", pentru a lupta contra gurpărilor teroriste Stat Islamic şi aliaţilor al-Qaeda, Nusra.
Potrivit lui Lavrov, acest centru permite forţelor ruseşti şi americane să "se separe teroriştii de opoziţia moderată". Ministrul rus de Externe a precizat că raidurile aeriene împotriva teroriştilor vor fi coordonate de către forţele ruse şi americane, iar, în unele zone, o acţiune a în forţă a forţelor aeriene siriene este exclusă.
"Am convenit asupra zonelor în care vor avea loc astfel de raiduri coordonate, iar pentru aceste zone avem un acord de neutralitate comun cu guvernul sirian, fiind funcţional doar pentru forţele aeriene din Rusia şi SUA", a spus Sergei Lavrov. El a adăugat că forţele aeriene siriene vor acoperii alte domenii care nu au fost incluse în acest acord de cooperare militară ruso-americană.
Succesul acestui acord, comentează James Landale, pentru BBC, depinde de capacitatea Americii de a obţine grupuri de opoziţie care să se distanţeze de aliaţii lor extremişti, dar şi de de capacitatea Rusiei de a împiedica forţele preşedintelui Assad. De asemenea, secretarul de stat John Kerry şi omologul său rus Sergei Lavrov au subliniat că acest acord ar putea deschide şi calea pentru o tranziţie politică.
"Acordul este mai constrângătoar şi mult mai amplu decât orice propunere făcută până acum şi, dacă este pus în aplicare de către toate părţile implicate, ar putea deschide calea unor negocieri politice viitoare în Siria", a explicat Kerry. Trimisul Naţiunilor Unite în Siria, Staffan de Mistura, a salutat acordul şi a declarat că ONU va face toate eforturile pentru a furniza ajutor umanitar.