12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Spectacolele de la Delfinariu, fără numere de circ. „Respectăm animalele și...

VIDEO. Spectacolele de la Delfinariu, fără numere de circ. „Respectăm animalele și bunăstarea lor este importantă pentru noi“

Dacă veți veni, vara aceasta, la Delfina­riul din Constanța, veți observa un alt tip de spectacol față de anii trecuți. De fapt, cuvântul corect este „reprezentație“, expresie pe care o folosesc cei de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța. Modificările constau în renunțarea elementelor care pot fi considerate de circ în favoarea elementelor educative.

„Noi respectăm animalele și bunăstarea lor este importantă pentru noi. Este un obiectiv al nostru. De asemenea, există o tendință internațională. Și Parlamentul începe să gândească o soluție pentru a nu mai permite spectacole cu animale care să depășească nivelul biologiei lor, să le transforme pe acestea în păpuși, în jucării. Chiar dacă pentru copii această abordare, la prima vedere, ar putea să pară ca o pierdere, realitatea este că ei, mai deștepți decât noi, pot înțelege că aceste animale merită să fie respectate și toate comportamentele și toate relaționările pe care le avem cu ele să se mențină în contextul natural, în contextul biologic al lor.

Nu transformăm delfinariul într-o lecție de biologie seacă, pură și simplă, respectiv o lecție de biologie în care doar să arătăm animalele pe care le avem. Rămâne în continuare o reprezentație în care comportamentele lor sunt prezentate într-o modalitate naturală, și științifică dar, în același timp, și atractivă, fiindcă este foarte important ca oamenii să vină, să învețe, și de aici să plece îndrăgostiți de aceste animale și cu o responsabilitate, cu o sarcină în minte și în suflet de a le îngriji și de a le proteja“, a precizat Adrian Bîlbă, directorul CMSN.  

La ce s-a renunțat

Concret, la Delfinariu nu se mai fac, din luna martie, sărituri la trambulină. Erau spectaculoase, dar în același timp aduceau o conotație de chin al animalului pentru a-și primi peștele. 

„Nu mai facem numere care pot să fie considerate cam circărești, ca de exemplu mingea pe nas, trecerea prin cerc. Sunt comportamente pe care delfinii le făceau cu plăcere, dar sunt comportamente care, în mintea multora dintre noi, sunt asociate cu o formă de forțare a animalului, de a-l aduce într-o situație de a-l transforma într-o jucărie.

Am înlocuit aceste comportamente, pentru că vrem să ne menținem în continuare atractivi, cu elemente care conțin și spectacol, conțin și interes, dar în același timp transmit un comportament natural, transmit o informație. Această informație este foarte importantă pentru noi, pentru că noi, subliminal, le spunem oamenilor că sunt mamifere, că au evoluat de 55 de milioane de ani, că aceste animale sunt adaptate me­diului acvatic minunat, excepțional, dar cu anumite imperfecțiuni, dar pe care merită să le învățăm și care constituie, într-o oarecare măsură, riscul lor în contextul interacțiunii cu caracterul invaziv al speciei umane“, a mai spus Adrian Bîlbă.   

Tendință europeană

Angelica Curlișcă, șefa secției Delfinariu, a explicat că nu se mai fac spectacole cu delfini, ci “demonstrații bazate pe ceea ce fac aceste animale și în libertate“. “Delfinii fac salturile libere. Am scos anumite elemente care puteau fi considerate de circ. Nu mai avem, de ani mulți, cercurile prin care săreau. A fost scoasă și ștacheta.

Anul acesta am scos și trambulina. Probabil că în timp vom scoate și mingiile, pentru că publicul va trebui să învețe exact salturile pe care le fac delfinii în natură, fără niciun fel de obiect, dar deocamdată le mai lăsăm, pentru că lumea întreabă“, a declarat ea. CMSN este membră a Federației Grădinilor Zoologice din România, federație care este membră în Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice. Aceasta urmează și aplică politica Uniunii Europene, care solicită scoaterea elementelor de circ din spectacole. Delfinariul din Genova, de exemplu, nu mai face nici comportamentele obișnuite de salturi libere, ci arată publicului numai hrănirea.

 

Puteti citi România Liberă în format .pdf, aici!

 

Cele mai citite

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă