5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Scandal de proporţii la Spitalul Sf Pantelimon. Pacienţii, trataţi cu medicamente...

VIDEO. Scandal de proporţii la Spitalul Sf Pantelimon. Pacienţii, trataţi cu medicamente după bunul plac. Corpul de control al Ministerului Sănătății va efectua verificări

UPDATE 17.00: Ministerul Sănătăţii anunţă că discriminarea pe criterii de vârstă la pacienții din ATI este inacceptabilă, în urma informațiilor apărute în presă despre posibila discriminare pe criterii de vârstă a pacienților din unitatea ATI a spitalului Sf. Pantelimon din București. Ministerul precizează că AP-ATI (Acțiunea Prioritară ATI) este un program gândit de Ministerul Sănătății pentru a urmări un pacient critic a cărui viață este amenințată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, și menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.

Acțiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătății (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementează ce achiziții se pot face în unitățile ATI și decontate din AP-ATI, iar articolul 21 definește criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienți.

Principiul de funcționare al AP-ATI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unitățile spitalicești din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentației necesare. Atașat acestui comunicat este un tabel care centralizează bugetul disponibil pentru AP-ATI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum și finanțarea care a fost acordată până în acest moment.

„Este convingerea fermă a Ministerului Sănătății că AP-ATI reprezintă un mare pas înainte pentru asigurarea îngrijirii unui pacient critic la cele mai înalte standarde. Criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant începând cu anul 2013, când a fost demarată această acțiune. Scopul a fost permanenta extindere atât a numărului de diagnostice, cât și a numărului de unități ATI. Discriminarea pe criterii de vârstă – sau orice altă formă de discriminare între pacienți – în cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabilă și reprezintă o incălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzațiile vehiculate în presă trebuie investigate” se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătății, care reafirmă că drepturile pacienților nu sunt negociabile.

=====

UPDATE 13.28: Corpul de control al Ministerului Sănătății, împreună cu Serviciul de Medicină de Urgență, vor analiza dacă infa informațiile apărute în presă cu privire la modul de distribuire a medicamentelor  la unitatea ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” din Bucureşti. 

MS a precizat, într-un comunicat de presă, că acest control va avea loc săptămâna viitoare, întrucât în prezent au loc controale în județele Mureș și Buzău. „Acţiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul ‘Sf. Pantelimon”’, informează sursa citată.

Totodată, reprezentanţii ministerului atrag atenţia că discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare este inacceptabilă și reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România.

„În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzaţiile vehiculate în presă trebuie investigate. (…) Ministerul Sănătăţii afirmă cu tărie că drepturile pacienţilor nu sunt negociabile”, mai precizează MS. 

––––

Un nou scandal într-un mare spital din România a fost declanşat după o investigaţie a jurnalistului Cătălin Tolontan care prezintă modul arbitrar în care se împărţeau medicamentele bolnavilor: „La ATI Sf. Pantelimon, medicamentele cumpărate sînt ținute sub cheie, iar cheia este luată acasă de asistenta șefă!”. În urma dezvăluirilor făcute în presă joi dimineaţă, şefa ATI, Laura Constantinescu, și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea spitalului.

Sf. Patelimon este spitalul de urgență care are grijă de peste 800.000 de oameni din două sectoare bucureștene. Şefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor revoltați pe cine preferă să salveze, în condițiile în care, spune șefa, medicamentele nu sînt suficiente și, ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”. Mai mult, personalul se întreabă cum de au apărut într-un dulap peste 800 de doze din antibioticul Colistin din programul AP- ATI, ”care în calculator figurau drept administrate pacienților!”.

 

Investigatie_GSP from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

Pentru prima oară de la începutul investigației, mărturia unui medic sursă este confirmată de un coleg cu nume și prenume: farmacista de la Sf. Pantelimon, Mioara Duvlea. 

Într-o înregistrare audio, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nicipentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”. „Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile. Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale. Doctorul lucrează de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.

„Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!” – declară petru gsp.ro sursa din interiorul spitalului.

Aceasta a mai dezvăluit că „de când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv”.

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

AUR a protestat pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale în București

Membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au protestat sâmbătă în fața Prefecturii Municipiului București, aceștia cerând, printre altele, reluarea turului al...

Liberalii readuc în discuție reducerea parlamentarilor la 300: Proiect de lege pregătit pentru februarie

Partidul Național Liberal (PNL) intenționează să depună, în februarie 2025, un proiect de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari de la 464 la...

Danemarca: Secretul unei țări unde angajații nu ar renunța la muncă nici dacă ar câștiga la loto

Danemarca este printre primele cinci țări la nivel mondial în ceea ce privește echilibrul între viața personală și muncă, un factor cheie care contribuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă