Zeci de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piața Victoriei, pentru a 33-a zi consecutivă, cerând demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu.
Oamenii au strigat „Demisia, demisia!”, „Abrogarea nu șterge trădarea!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Hoții!”.
Și duminică, în Capitală este anunțat un marș pentru instituții independe, începând cu ora 18.00. Până la momentul redactării acestei știri, și-au anunțat participarea la eveniment 2.600 de persoane. Alte 3.600 s-au arătat interesate, iar 12.000 au primit invitații.
Din 31 ianuarie, când Guvernul a adoptat Ordonanța 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, sute de mii de persoane au ieșit în stradă, atât în țară, cât și în străinătate, cerând demisia Executivului condus de Grindeanu, a ministrului Justiției, Florin Iordache, cât și a liderului social-democrat, Liviu Dragnea.
Ulterior, Florin Iordache a demisionat, pe fondul criticilor venite din societatea civilă, de la liderii principalelor partide, cât și de la șeful statului. Totodată, OUG 13 a fost abrogată.
În 24 ianuarie, Mihai Polițeanu preciza că a depus un denunț penal, împreună cu Elena Ghioc și Razvan Patachi, împotriva premierului Grindeanu și a ministrului Justiției, Florin Iordache, cu privire la elaborarea Ordonanței 13. Ei au motivat că demersurile celor doi „au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani”.
În 27 februarie, procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a clasat plângerea privind infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru că nu au găsit indicii care să confirme acuzația și că a declinat celelalte cinci infracțiuni descoperite către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Infracțiunile care au fost declinate spre anchetare către procurorii Parchetului instanței supreme sunt: favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea credință de date inexacte, sustragere sau distrugere de înscrisuri, sustragere sau distrugere de probe și fals intelectual.