2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO Poveste de succes: Un cântăreţ român a ajuns celebru în China

VIDEO Poveste de succes: Un cântăreţ român a ajuns celebru în China

Un cântăreţ român de muzică pop a câştigat inimile şi admiraţia publicului chinez. Povestea de succes a tânărului Mugur Ciubăncan a fost prezentată în publicaţia China Daily.

Ciubăncan, originar din Maramureş, a emigrat în China în urmă cu 11 ani şi a reuşit să îşi creeze o carieră muzicală interpretând piese în limba chineza şi în limba română.

Tânărul artist român şi-a descoperit pasiunea pentru muzica chineză în timp ce studia la Şcoala de Arte din Bucureşti. El a ascultat câteva melodii de la colegii lui chinezi şi a început să le fredoneze, fără să înţeleagă limba. Deşi la început nu reuşea să pronunţe corect cuvintele, Ciubăncan cânta cu plăcere la petrecerile din adolescenţă melodii chinezeşti.

Prin intermediul colegilor săi, Mugur Ciubăncan a avut ocazia să viziteze în anul 2000 China şi să cânte în câteva baruri de karaoke din Beijing.

„Atunci, spectacolele de karaoke se desfăşurau în săli mari cu multe mese şi spaţiu de dans în mijloc. Îmi placea mai mult acel format decât ceea ce se întâmplă astăzi în mici baruri private”, spune  Ciubăncan.

La unul dintre „spectacolele sale”, a fost prezent şi primarul oraşului Dalian (în prezent secretar de partid în oraşul Chongqing) care a fost impresionat de tânărul român ambiţios. Primarul l-a invitat pe Ciubăncan să îşi prelungească vizita în China ca să cânte în cadrul festivalul tradiţional de costume din Dalian.

Românul a fost nevoit să refuze invitaţia deoarece tocmai îşi lansase un album în România şi avea programate mai multe apariţii la televizor în care să îl promoveze. La 18 ani, Ciubăncan înregistrase deja două albume şi cânta la televiziunile româneşti de peste un an de zile.

Într-o altă noapte, la o masă din sala de karaoke se afla unul dintre directorii postului de televiziune BTV, Liu Xiaonan. „El mi-a spus: Eşti un bun cântăreţ chinez, foarte bun. Urmează concursul Songs of Our Land. Ar trebui să participi”, îşi aminteşte Ciubăncan.

Noii lui prieteni din China l-au încurajat pe Ciubăncan să se înscrie în acest concurs. „Era un show cu multă audienţă şi îmi era teamă să nu îi dezamăgesc pe oameni”, mărturiseşte Ciubăncan pentru China Today.

Peste 2000 de cântăreţi s-au înscris în concurs, printre care mai mulţi cântăreţi străini, populari în China. Mulţi dintre concurenţi au ajuns la Beijing cu trei săptămâni înainte de show pentru a se pregăti, dar angajamentele lui din România nu i-au permis să vină decât cu câteva zile înainte de eveniment.

În cadrul show-ului, Ciubăncan trebuia să cânte o melodie românească şi a ales piesa „Toamna” şi o melodie din folclorul chinezesc pe care au ales-o organizatorii, intitulată „Nu pot să trăiesc aşa”. Melodia era foarte dificilă deoarece trebuia cântată într-o cheie înaltă. Deşi cântecul făcea parte din folclor, „nu era genul de melodie pe care oamenii obişnuiţi o pot cânta, iar pentru un străin era foarte dificilă”.

Românul a început să exerseze non-stop piesa chinezească pentru a putea să o înveţe, ceea ce îi stresa pe ceilalţi concurenţi. Ciubăncan a fost nevoit să repete de multe ori în parc, deşi în luna ianuarie era foarte frig afară.

În seara în care a urcat pe scenă, tânărul român mărturiseşte că nu a urmărit performanţele celorlalţi concurenţi ca să se poată concentra asupra cântecelor sale. De altfel, Ciubăncan stătea retras în culise atunci când au fost anunţaţi câştigătorii, iar colegii săi au venit să îl anunţe că a câştigat medalia de aur.

„Pe atunci, trebuia să memorez cântece, în timp ce acum chineza mea este mai bună decât engleza, iar China a devenit a doua mea ţară”, spune Ciubăncan.

 

Din 2000, Mugur Ciubăncan a rămas în China, deşi face excursii frecvente în România.

„În fiecare an mă întorc în România pentru a cânta pentru comunitatea chineză. Aceasta este destul de puternică, spune el, pentru că România a fost a doua ţară (după fosta Uniune Sovietică) care a recunoscut Republica Populară Chineză în urmă cu mai mult de 60 de ani.

Anul trecut au fost 10.000 de participanţi la concert. A fost prima dată când mama mea m-a auzit cântând în chineză. Mama obişnuia să mă sune în adolescenţă din Maramureş şi să mă întrebe: de ce vorbeşti numai de China, China, China, tot timpul? Acum a înţeles”, spune Mugur Ciubăncan.

Cunoscut în China sub numele chinezesc Wei Hua, Mugur Ciubăncan a reuşit, începând cu anul 2003, să editeze mai multe albume şi să fie solicitat la mumeroase concerte şi emisiuni TV. Deşi în China accesul pe postul naţional CCTV este exclusivist, Mugur a devenit un invitat constant.

Pe parcursul ultimului deceniu, românul a fost invitat să cânte pentru preşedintele chinez Hu Jintao, premierul Wen Jiabao şi alţi demnitari din propria sa ţară atunci când Ambasada română din China a găzduit evenimente speciale la Beijing.

„Îmi place să fiu un ambasador cultural pentru ţara mea şi mi-ar plăcea foarte mult să îi duc pe o parte din prietenii mei din China acasă în zona Baia Sprie din regiunea Maramureş, pentru a vedea castelele şi a afla istoria lor”, spune Ciubăncan.

La sfârsitul anului 2011, Ambasada României în China i-a decernat artistului diploma „Român de succes”.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...
Ultima oră
Pe aceeași temă