2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Peste 5 miliarde de aplicații pentru Android, vulnerabile la atacuri cibernetice

VIDEO: Peste 5 miliarde de aplicații pentru Android, vulnerabile la atacuri cibernetice

Peste 5 miliarde de aplicaţii destinate sistemului Android descărcate de utilizatori sunt vulnerabile la atacurile hackerilor. Acestia exploatează vulnerabilităţile sistemului de operare al Google, potrivit experţilor în securitate cibernetică, citați de Mediafax.ro.

Circa 96% dintre viruşii creaţi de hackeri au ca ţintă sistemul Android, potrivit companiei americane FireEye, care a analizat, în perioada ianuarie-octombrie 2014, peste 7 milioane de aplicaţii mobile destinate Android şi Apple iOS. Cele mai utilizate sunt softurile destinate furtului de date financiare, au constatat experţii în securitate cibernetică.

Natura open-source a Android permite hackerilor să descopere codul din spatele unei aplicaţii populare şi să recreeze o aplicaţie aproape identică, dar cu un cod care infectează dispozitivul utilizatorului. "Poţi obţine integral codul, să inserezi instrucţiuni suplimentare şi să creezi o aplicaţie care pare originală, fără ca utilizatorul să vadă diferenţa atunci când o foloseşte", a declarat Jason Steer, director pentru strategie în domeniul tehnologiei la FireEye.

Reprezentanţii Google nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Numărul softurilor rău-intenţionate create pentru sistemul de operare al Google a crescut de la circa 240.000 în 2013 la peste 390.000 în primele trei trimestre din 2014. Potrivit analizei FireEye, una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale sistemului Android este felul în care aplicaţiile mobile comunică informaţiile serverelor. S-a constatat că cea mai mare parte a comunicării este necriptată, permiţând hackerilor să intercepteze şi să inoculeze un cod rău-voitor care poate infecta astfel utilizatorii finali.

Utilizatorii sunt expuşi atacurilor informatice şi prin intermediul publicităţii. Multe aplicaţii folosesc soft-uri de publicitate ale unor terţe părţi pentru afişarea reclamelor, în vederea obţinerii de venituri. Steer explică însă că astfel de colectări de date sunt deseori agresive, el avertizând că uneori aceste date sunt comunicate într-o manieră nesigură, expusă hackerilor.

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...
Ultima oră
Pe aceeași temă