Oamenii de știință de la Universitatea Biochimică din California, Statele Unite, au reușit să sintetizeze și să creeze un material la fel de subțire precum epiderma umană dar cu proprietăți fizice și chimie asemănătoare pielii de cameleon, potrivit blogs.discovermagazine.com.
Ultimul studiu referitor la aceste șopârle, a arătat că aceste animale au un strat de celule ale pielii care conţin nanocristale ce plutesc în citoplasmă. Aceste cristale microscopice sunt poziţionate la distanţe relativ egale unele de altele în interiorul celulei, iar această distanţă influenţează lungimea de undă a luminii pe care celula o reflectă.
CITEȘTE ȘI: Secretul cameleonilor a fost dezvăluit
Cercetătorii au găsit o tehnică inovativă de a fabrica un material cu aceleași proprietăți de schimbare a culorii folosind o bucată flexibilă de celuloid de grosimea unui fir de păr, asemănătoare ca și textură cu pielea umană. Apoi, în materialul respectiv au introdus un strat de siliciu, de o sută de ori mai subțire decât firul de păr uman, în care oamenii de știință au gravat un tipar capabil să reflecte culori în funcție de modul în care este îndoit.
Testele preliminare au fost un succes și sunt șanse caz tehnologia să fie implementată pentru camuflarea digitală a vehiculelor militare în funcție de mediu. În prezent, materialul-cameleon are dimensiunea de doar un centimetru pătrat.
</p>