După scandalul hard disk-urilor americane infectate din fabrică cu programe malware cu acordul NSA, descoperire ce aparține directorului Costin Raiu de la Kaspersky și echipei sale, publicația Forbes a anunțat că și laptop-urile Lenovo au încorporate în structura tehnică programe malware pentru spionaj comercial.
Potrivit publicației, așa s-ar explica de ce Lenovo înregistrează anual cele mai mari venituri din vânzarea de PC-uri și laptop-uri. Practic, în cadrul interfaței de firmware a hardurilor de desktop și laptop, chinezii, ca să-și sporească și mai mult profiturile au preinstalat un program de spionaj comercial numit Superfish.
Malware-ul integrat de Lenovo injectează rezultate voluntare și dorite doar de către compania producătoare în broswerele de web și afectează modul în care se încarcă unele site-uri legitime. Interesant este faptul că dacă anumite programe antivirus le identifică, "infecția" nu pot fi înlăturată.
Dacă se șterge din greșeală sau voluntar acest program se lipește de orice registrii de windows și formatează automat sistemul de operare, iar la reinstalarea unui alt sistem de operare programul va rula din nou.
Lenovo a recunoscut faptul că software-ul vine preinstalat pe PC-uri, iar reprezentanții susțin că au încetat instalarea lui. În plus, compania consideră că Superfish este ”o tehnologie care îi ajută pe utilizatori să găsească și să descopere produse într-un mod vizual”.
Publicația Forbes a publicat un raport potrivit căruia, până la această oră, programul de spionaj comercial Superfish rulează pe aproape 114 milioane de laptop-uri și desktop-uri din toată lumea.