1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO&FOTO: GLUE ENGINE, tot ce ai nevoie dacă vrei să-ți construiești propriul...

VIDEO&FOTO: GLUE ENGINE, tot ce ai nevoie dacă vrei să-ți construiești propriul joc VIDEO!

Te-ai săturat de știri în care ești anunțat cu noi amânări legate de jocurile tale preferate precum GTA 4, Far Cry 4, Assassin Creed 4, Games of Thrones sau Mortal Kombat? Dacă răspunsul este afirmativ să știi că nu ești singurul. Numai în România există forumuri cu sute de mii de gameri înregistrați, iar 5.000 dintre aceștia lucrează pentru companii multinaționale unde se joacă pe salarii de mii de euro. Dintre gamerii amatori au făcut parte și Cătălin Biga, Matei Alexandru și Mihaela Biga. Doar că astăzi ei NU se mai joacă ci te ajută pe tine să-ți faci jocuri.

CITEȘTE ȘI: Povestea programatorului român din spatele plăcuțelor Intel Galileo

Practic, cei trei tineri au pus bazele unei companii al căror produs online are un singur scop. Să te ajute să te joci independent ce vrei tu. Glue Engine este un motor grafic care permite utilizatorilor cu un computer sau laptop să creeze jocuri pentru platforma Windows 7 sau 8 foarte rapid. Dacă ai imaginație și și te simți gamer poți crea de la 0 mii și mii de jocuri, de la Call of Duty, la NFS, de la Batman la DOTA 2, de la World of Worcraft la Carmageddon.

Glue Engine reprezintă un întreg studio limitat doar de imaginația ta într-un singur executabil. Poți crea orașe, harți 3D, poți implementa sunete în jurul hărților tale, inventa acțiuni, mișcări de trupe, totul e permis. România liberă a reușit să stea de vorbă cu unul dintre cei care a pus bazele Glue Engine.

CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre DreamHack 2015

Ce în seamnă Glue Engine?

Cătălin Biga: Glue Engine înseamnă ceva care se lipește. Practic este un motor grafic care se pliază și se lipește pe orice concept. Oricine poate construi orice joc vrea, fără să aibă cunoștințe de programare. Singura condiție – Să vrea să se joace  Singura bariera care există este limita imaginației. Acum oricine poate crea jocuri de calitate și să genereze venituri din asta. Practic, să faci un joc va fi la fel de simplu cu a edita o fotografie in photoshop sau a construi o prezentare in Prezi. Grafica este randată instant.

Cu doar un simplu click, vezi în timp real cum va arăta orașul construit de tine. Glue Engine are cea mai ușoară interfață destinată special pentru userii care nu au mai creat jocuri până acum dar și pentru dezvoltatorii profesioniști care vor să se focuseze mai mult pe designul jocului decât să stea să programeze ore în șir. Butoanele principale sunt intuitive și se află în meniul Tools, ca la Office de exemplu. Pe scurt, Glue Engine va reinventa industria de dezvoltare a jocurilor.

CITEȘTE ȘI: Află motivul pentru care România va fi invadată de gameri

De ce ai nevoie ca acest soft să funcționeze?

C.B.: Pentru că vorbim de jocuri video, trebuie să ai un sistem de operare, PC sau laptop, un minim Quad Core. Asta înseamnă un i3 în cazul Intel sau Quad Core în cazul AMD sau Apple. Ar fi nevoie de minim 4 GB RAM DDR3 și o placă video de 1 GB dedicată. Practic, în funcție de performanțele sistemului tău îți pot desena cel mai bun joc. Totul ține de tine pentru că soft-ul se integrează perfect sistemului de operare.

Când s-a născut pasiunea ta pentru gaming, îți mai aduci aminte primul joc?

C.B: Așa ceva nu se uită niciodată. Eram prin 1992 și primul joc pe care l-am jucat a fost un joc de console numit Super Mario pe consola NES. Super Mario Bros a fost de asemenea și cel mai vândut joc pe această consolă. De atunci și până astăzi mi-au trecut prin mâini mii de jocuri pe console, laptop sau desktop. Câte ore te jucai și ce tipuri de jocuri? C.B: Până în anul 2007 mă jucam foarte des. Aproximativ 9 – 10 ore pe zi. Acum sunt implicat în mai multe proiecte și nu îmi mai permite timpul, dar experiența m-a ajutat să creez alături de partenerii mei Glue Engine.

CITEȘTE ȘI: 256 de echipe de gameri într-un spațiu de sute de metri pătrați

Cum s-a născut acest proiect?

C.B.: Matei Alexandru a scris prima linie de cod pe 24 Decembrie 2013. El a gândit tot conceptul acestui motor grafic. Împreună am înființat MadSkin Studios, unde suntem și asociați, iar mai târziu s-a alăturat și soția mea, Mihaela. Despre Alexandru ar fi multe de spus, dar mă rezum la atât – Este genial. Programează de la vârsta de 10 ani, iar în perioada studenției a avut ideea care a conceptut proiectul Glue Engine. Nu exagerez când spun dar un programator ca Alexandru dacă intră în Glue Engine poate desena un joc pentru Windows în 10 minute, atât de ușor de folosit este motorul.

Care au fost provocările acestui proiect, cu ce probleme v-ați confruntat?

C.B.: Am început să lucrăm serios la Glue Engine la finalul lunii iunie 2014. Fără banii necesari dezvoltării am creat întâi o variantă BETA care a fost lansată recent. În prezent suntem în discuții cu foarte mulți investitori străini dar încă nu s-a finalizat nimic. Momentan suntem doar trei oameni:Eu, director executiv, Alexandru Matei, director ethnic și soția mea, Mihaela Biga, sales manager.

CITEȘTE ȘI: Ești gamer? Poți câștiga 110.000 de dolari dacă știi Counter Strike

Mai este loc și pentru voi în piața de profil ? Să nu uităm că o să vă luptați cu granzi precum Ubisoft, EA Games, Rockstar?

C.B.: E loc pentru toată lumea Să nu uităm că în anul 2013 industria jocurilor de PC, console și device-uri mobile a depășit Industria Filmului și a Televiziunii. La ora actuală sunt aproape 3 miliarde de oameni care au acces la internet, dintre care mai mult de jumătate se joacă constant cel puțin o oră. Mai mult decât atât, numărul dezolvatorilor profesioniști, independenți sau ocazionali este de aproape 10 milioane și crește de la an la an. Știu aceste cifre pentru că m-am documentat înainte de a veni cu acest concept de business.

Noi nu facem concurență companiilor mari ci venim cu o alternativă pentru cei care vor să-și facă singuri jocurile lor. Trăim în secolul vitezei unde tehnologia avansează mai repede decât putem noi procesa. Glue Engine te ajută sa creezi jocuri foarte rapid fără a avea cunoștinte de programare. Știu mulți tineri creative care au idei despre anumite jocuri dar nu cunosc niciun limbaj de programare și ca să înveți ai nevoie de timp. Ceea ce am creat noi este o poveste pentru cei care au chef de povești, nu de ore întregi pierdute în fața unui calculator și scris coduri. 

CITEȘTE ȘI: Jucătorii români recunoscuți oficial

Ce planuri ai în următoarele luni?

C.B.: În luna iunie vrem să lansăm varianta complete a motorului grafic și sperăm să atragem peste 30.000 de dezvoltatori amatori și profesioniști în următoarele 10 luni. În paralel cu business-ul, sunt implicat și într-o asociație non profit numită ACL și vreau să o dezvolt în paralel. Asociația are ca obiectiv de activitate organizarea de competiții pentru jocurile pe calculator în sistem online și offline. Poți să încerci să vezi cum funcționează!

</p><p class=”yiv5476045798msonormal” style=”margin:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height:14.4pt;background:whitesmoke”> </p>

Cele mai citite

Suedia trimite broșuri locuitorilor și îi îndeamnă se pregătească pentru eventualitatea unui război cu Rusia

În contextul intensificării tensiunilor globale și al invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia ia măsuri importante pentru pregătirea populației sale în cazul unui război. Suedia...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă