-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO&FOTO: Eminescu, Veta, Esterica, Brâncuși, nume românești din Calea Lactee

VIDEO&FOTO: Eminescu, Veta, Esterica, Brâncuși, nume românești din Calea Lactee

Mihai Eminescu, Spiru Haret, Irinuca, Veta, Hariclea Darclee sunt doar câteva dintre numele românești prezente în spațiul cosmic. De la planete la asteroizi, de la cratere la suprafețe lunare, România are o reputație în astronomia internațională, iar țara noastră nu mai pare atât de mică. Despre tainele Universului și despre numele personalităților autohtone prezente în Calea Lactee am stat de vorbă cu Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori. De la acesta am aflat că toate denumirile sunt omologate și recunoscute la nivel Internațional.

MIHAI EMINESCU

Pe planeta Mercur, la o latitudine de 10 grade și o longitudine de 245 de grade, se află unul dintre cele mai mari cratere de pe suprafața planetei cu un diametru de 125 km. Potrivit astronomilor români, craterul este unul dintre cele mai noi și în jurul lui s-au format alte lanțuri de cratere mai mici.Formațiunile au apărut datorită fragmentelor care s-au desprins din asteroidul care a lovit planeta.Spectaculos este faptul că în centrul craterului se poate observa cu ajutorul unei aparaturi moderne un lanț muntos circular.

ELENA VĂCĂRESCU

Craterul care poartă numele româncei este localizat pe o planetă legată de universul feminin – Venus. Circumferința este localizată la o latitudine de -63 de grade și o longitudine de 199 de grade. Acesta se află în emisfera sudică a planetei și are un diametru de 31,5 km. Regiunea este cunoscută printre specialiști cu denumirea de Nsomeka Planiția, la marginea unui lanţ muntos numit Saule Dorsa.

Elena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864 București – d. 17 februarie 1947 Paris) a fost o scriitoare română stabilită în Franța, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. 

​HARICLEA DARCLEE

Numele româncei a fost dat unei formațiuni vulcanice, tot de pe planeta Venus, numită „patera”, cu un diametru de 15 km. Forma de relief este situată la 37 de grade latitudine sudică și 263 de grade longitudine.

​Hariclea Darclée s-a născut la Brăila, pe 10 iunie 1860, într-o familie cu rădăcini elene. Debutează într-un recital de canto în 1881 pe scena teatrului din Brăila, orașul său natal. Pleacă la Paris unde este remarcată de Charles Gounod, care îi încredințează rolul Margaretei din opera sa Faust, rol cu care își face debutul pe scena Operei, în anul 1888. În scurt timp, Hariclea Darclée cucerește publicul și devine preferata multor compozitori. Hariclea Darclée s-a impus ca primadonna în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg.

SPIRU HARET

​Craterul are 29 km în diametru şi se află în zona de pe Lună numită ,,Dark Zone", pentru că respectiva suprafață nu e vizibilă niciodată de pe Pământ. Este localizat în apropiere de polul sud al Lunii. Craterul Haret se află el însuși într-un crater gigant numit „Aitken”. Potrivit astronomilor români, craterul se află la o adâncime de aproape 7.000 de metri față de nivelul solului lunar.

​Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași – d. 17 decembrie 1912, București) a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.

CONSTANTIN BRÂNCUȘI

Asteroidul face o rotaţie în jurul Soarelui odată la 3 ani şi se poate apropia de Terra la peste 100.000.00 km. Diametrul este de aproape 9 km.

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române.

GEORGE ENESCU

Asteroidul a fost descoperit în 1971 și este situat la peste 250.000.000 km depărtare de Terra. Corpul ceresc are ca diametru aproape de 10 km.

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român.

Constantin Pârvulescu

Asteroidul are un diametru de aproape de 24 km, face o rotaţie în jurul Soarelui odată la 4 ani și cea mai apropiată distanță față de orbita Terrei a fost de 140.000.000 km. Constantin Pârvulescu a fost profesor de astronomie la Cernăuţi, Timişoara, Cluj și directorul Observatorului astronomic din Cluj. A studiat glaxiile, roiurile globulare şi stelele binare.

Iazu, Batoș, Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina și Esterica

Craterul Iazu de pe planeta Marte poartă denumirea unei localități din România din județul Prahova. Craterul Iazu are 6,83 km în diametru și se află la -2 grade latitudine și 5 grade longitudine.

Batoș este un crater de 17,2 km în diametru aflat într-o regiune unde apa a curs acum 3-4 miliarde de ani pe Planeta Roșie. Numele este dat după o localitate situată foarte aproape de orașul Tărgu Mureș.

Irinuca este un crater de pe Venus, are 8 km diametru si se află localizat la 51 grade latitudine și 121 grade longitudine.

Veta este un crater de pe Venus, are peste 6 km diametru și se află localizat la 42 grade latitudine și 349 grade longitudine.

Esterica este un crater de pe Venus, are aproape 4 km diametru și este localizat la 36 grade latitudine și 3,6 grade longitudine.

 

Cele mai citite

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă