Au doar un 1 mm lungime și sunt atât de rezistente încât reușesc să supraviețuiască în orice condiții de climă și temperatură de pe Pâmânt, inclusiv în spațiul cosmic. Tardigrazii, cunoscuți și ca „urșii de apă”, pot fi fierți, înghețați, striviți, uscați, radiați sau aruncați în spațiu și vor supraviețui, se arată într-un material realizat de BBC.
Un om în spațiu ar muri instant. Lipsa presiunii ar forța aerul din plămânii victimei să iasă afară și practic, în doar 15 secunde s-ar umfla precum un balon și ar exploda.
Însă tardigrazii pot supraviețui și în spațiu. În anul 2007, mii de tardigrazi au fost atașați unui satelit și au fost aruncați în spațiu. După ce satelitul s-a întors pe Pământ, oamenii de știință i-au examinat și au descoperit că mulți dintre ei supraviețuiseră. Câteva dintre femele chiar depuseseră ouă în spațiu, iar puii de tardigrazi erau sănătoși.
Tardigrazii sunt adaptați pentru orice fel de climă pe Terra. Au fost găsiți pe Himalaya, la 5.546 de metri altitudine, în izvoarele termale din Japonia, și pe fundul oceanului înghețat
În plus, pot rezista la doze uriașe de radiații, pot fi încălziți până la 150 de grade Celsius și pot fi înghețați până aproape de -273,15 grade Celsius. Tardigrazii par făcuți din bucăți uriașe de platoșe precum rinocerii. Au 8 picioare și gheare la fiecare membru, asemănătoare cu cele ale urșilor. Gura lor este și ea o armă serioasă, cu dinți ca niște cuțite care pot străpunge prada. Tardigrazii nu sunt niciodată mai mari de 1,5 mm lungime. În lume există peste 900 de specii cunoscute de tardigrazi. Cele mai multe dintre ele se hrănesc cu sucuri extrase din mușchi, din licheni și din alge. Altele sunt carnivore și pot să mănânce alți tardigrazi.