Marţi dimineaţa a avut loc cea mai puternică explozie solară din ultimii patru ani, potrivit NASA. În timp ce unii specialişti avertizează populaţia asupra efectelor nocive pe care acest eveniment l-ar putea avea asupra Pământului, se pare că efectele fenomenului solar nu vor afecta planeta noastră.
Cei de la site-ul Geek,com susţin că oamenii care văd explozia solară ca un eveniment apocaliptic vor fi dezamăgiţi deoarece consecinţele fenomenului nu o să ne afecteze în mod direct. De asemenea, se pare că în luna februarie au avut loc explozii de o intensitate mult mai mare decât cel de ieri. Totuşi, pentru specialiştii, explozia solară de marţi rămâne un spectacol incredibil.
„Nu am văzut niciodată o explozie care să răspândească materialul în asemenea mod, o cantitate atât de mare care cade într-un mod spectaculos. Arată ca şi când cineva a aruncat un bulgăre uriaş de mizerie în aer care apoi a căzut”, spune C. Alex Youn de la Centrul Astronomic Goddard.
Phil Plait de la centrul astronomic „Bad Astronomy” spune că în timpul exploziei solare aproximativ „un miliard de tone de material a fost împrăştiat de Soare înainte de a se prăbuşi într-un mod magnific înapoi pe suprafaţa sa”.
El afirmă că explozia de ieri nu a fost cel mai mare şi mai puternic eveniment de acest tip care a avut loc anul acesta deoarece a fost clasat ca având o flacără de dimensiuni medii, în termeni de energie. „Dar imaginile pe care le-a oferit explozia sunt spectaculoase”, spune Plait.
O furtună geomagnetică loveşte Pământul
Centrul „Space Weather Prediction” a anunţat că explozia solară va crea o furtună geomagnetică, care va avea loc azi. Astfel de evenimente pot duce la intensificarea aurorelor boreale a Pământului.
„Nu trebuie să ne facem griji pentru nimic, este doar un fenomen foarte frumos”, spune Young.
Potrivit observatorului Dinamicii Solare al NASA, particulele care se îndreaptă spre Pământ se mişcă cu o viteză de 3,1 milioane de metri pe oră. „Datorită traiectoriei lor, efectele resimţite pe Pământ vor fi minime. Totuşi se vor putea observa unele evenimente meteorologice speciale pe Pâmănt în câteva zile”, spun reprezentanţii instituţiei.