-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Ce nume a primit ultimul crater descoperit pe Lună

VIDEO: Ce nume a primit ultimul crater descoperit pe Lună

Un nou crater de pe Lună, aflat pe faţa vizibilă de pe Terra, reprezentând prima descoperire de acest tip din ultimul secol, a primit numele aviatoarei americane Amelia Earhart, informează Mediafax. Acea structură anterior necunoscută a fost numită în onoarea Ameliei Earhart, considerată un pionier al aviaţiei, întrucât a fost prima femeie din lume care a traversat Oceanul Atlantic la bordul unui avion cu un singur loc în cabină.

Craterul, îngropat în praf, are un diametru de 200 de kilometri şi a fost descoperit cu ajutorul datelor ştiinţifice transmise de sonda spaţială Grail, administrată de NASA, care are misiunea de a alcătui o hartă a câmpului gravitaţional lunar. Rezultatele obţinute de cercetătorii americani au fost prezentate la o conferinţă ştiinţifică majoră – Planetary Science Conference (LPSC) – organizată recent în statul Texas.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii Rohan Sood, Loic Chappaz şi Jay Melosh de la Universitatea Purdue. Amelia Earhart a fost membru de onoare al acestei instituţii americane din 1935 până la moartea ei în 1937. "Cred că aceasta este prima descoperire majoră a unui crater atât de mare pe faţa apropiată de Terra a Lunii din ultimul secol – sau poate chiar din ultimele două secole", a spus profesorul Melosh.

"Craterul datează probabil dinainte de bazinul Serenitatis, aflat la mică distanţă de el, spre sud. Dejecţiile provenind din Serenitatis au acoperit craterul, distrugând partea sudică a craterului şi modificându-i considerabil forma", a adăugat profesorul Melosh.

Bazinul Serenitatis de pe Lună s-ar fi format în urma unui impact uriaş care s-a produs în urmă cu 3,9 miliarde de ani. Craterul Earhart, parţial acoperit cu fragmente de scoarţă lunară ce provin din acel impact, este cel puţin la fel de mare. Vârsta lui nu este deocamdată cunoscută. Savanţii americani au ales numele Ameliei Earhart datorită colaborării aviatoarei americane cu Universitatea Purdue şi contribuţiei sale în calitate de pionier al aviaţiei.

Amelia Earhart a devenit prima femeie care a realizat cu succes o traversare transatlantică în 1932, pilotând un avion cu un singur motor, cu care a zburat din Newfoundland până în comitatul Derry din Irlanda de Nord. Aviatoarea americană a stabilit apoi numeroase alte recorduri în domeniul aviaţiei.

Amelia Earhart a dispărut în 1937 în timpul unei tentative de stabilire a unui nou record mondial, ce viza efectuarea unui ocol în jurul lumii, la bordul unui avion Lockheed Model 10 Electra. Numele acordat acestui crater lunar este temporar, deoarece denumirea unor obiecte şi corpuri astronomice trebuie să fie aprobată de Uniunea Astronomică Internaţională (UAI). Savanţii americani speră că propunerea lor va avea succes. Ediţia din 2015 a LPSC se desfăşoară în perioada 16 – 20 martie în oraşul Woodlands, aflat în apropiere de Houston.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă