Presedintele pro-occidental Mihail Saakasvili a fost reales la alegerile anticipate, considerate "valide" de catre OSCE, dar contestate de opozitie.
Peste jumatate din alegatorii georgieni l-au investit din nou pe presedintele prooccidental Mihail Saakasvili (40 de ani) cu aproximativ 55 de procente, aratau ieri rezultatele partiale dupa numararea a 15% din voturi. Rezultatele confirma exit-pollurile de sambata, care indicau realegerea lui Saakasvili din primul tur de scrutin. In ciuda protestelor opozitiei si a celor peste 5.000 de manifestanti anti-Saakasvili din capitala Tbilisi, observatorii internationali au calificat alegerile "valide" si "democratice", in ciuda unor "lacune" ce trebuie corectate pe viitor. "Democratia a marcat ieri in Georgia un punct triumfal", a declarat Alcee Hastings, membru al Congresului american si liderul echipei de observatori internationali. Matthew Bryza, responsabil in Departamentul de Stat american de tarile din regiunea caspica, a indemnat georgienii sa respecte rezultatul alegerilor daca acestea vor fi considerate libere de catre observatorii internationali. Bryza si-a exprimat speranta ca demonstratiile sa se desfasoare pasnic si sa nu se faca uz de forta nici din partea autoritatilor. Desi apreciat in Occident pentru pozitia sa pro-NATO si darzenia cu care a infruntat presiunile de la Kremlin dupa venirea sa la putere in 2003 in timpul "revolutiei trandafirilor", Saakasvili a fost criticat in noiembrie pentru instaurarea starii de urgenta si reprimarea dura a protestelor de strada ale opozitiei, precum si pentru inchiderea unui post de televiziune privat.
Candidat antiprezidential
Dorind sa scoata in evidenta presupusele trasaturi "dictatoriale" ale lui Mihail Saakasvili, contracandidatul sau principal, Levan Gaceciladze a mers in campanie cu un mesaj antiprezidential. Milionar si patronul uneia dintre cele mai mari companii de vinuri din Georgia, Gaceciladze, aflat in fruntea unei coalitii formate din noua partide de opozitie, le-a promis sustinatorilor sai sa aboleasca republica prezidentiala si sa o transforme intr-una parlamentara. "Daca voi fi ales presedinte, prioritatea mea va fi sa organizez alegeri parlamentare in primavara. Apoi noul parlament va amenda Constitutia pentru a ma lasa somer", a declarat Gaceciladze pentru The Times.