-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialVictorie la CEDO impotriva lui Vacaroiu

Victorie la CEDO impotriva lui Vacaroiu

Directorul fondator al "Romaniei libere" si societatea care editeaza acest cotidian au avut castig de cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva statului roman, dupa ce au pierdut in tara procesul pentru calomnie intentat de senatorul PSD Nicolae Vacaroiu in urma unor articole despre infiintarea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID).

Din cauza ca s-au incalcat dreptul la un proces echitabil si dreptul la libertatea de expresie, CEDO a decis ca Petre Mihai Bacanu(foto), directorul fondator al "Romaniei libere", si Societatea "R", cea care editeaza cotidianul, sa primeasca daune in valoare de 8.150 euro. Este pentru prima data cand un jurnalist roman castiga la CEDO un proces impotriva unui politician. Petre Mihai Bacanu ne-a spus ca decizia CEDO "este o reparatie morala, si nu atat pentru mine personal, cat pentru presa din Romania, pentru ca au fost invinse articolele din Codul penal privind calomnia". Petre Mihai Bacanu a fost dat in judecata, in 2001, pentru calomnie de catre Nicolae Vacaroiu, dupa ce "Romania libera" a publicat o serie de articole care il legau pe acesta de BID.

CEDO a aratat ca in 1999 Nicolae Vacaroiu, pe atunci vicepresedintele Senatului, a semnat un contract cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, prin care se angaja sa faca demersurile necesare pentru deschiderea unei noi banci, BID, al carei actionar majoritar era Vantu. Contractul prevedea o remuneratie "gratuita" pentru Vacaroiu in valoare de 657.000 euro. Pe langa bani, Vacaroiu mai devenea si actionar minoritar al bancii, cu o participare de 0,027% din capital. In ianuarie 2000, Banca Nationala Romana autoriza functionarea noii banci, iar Nicolae Vacaroiu a fost numit presedintele Consiliului de Administratie, avand un venit de 10.000 dolari lunar.

In presa s-a speculat atunci ca Vantu ar fi creat capitalul bancii cu sume formate din banii investiti in Fondul National de Investitii (FNI), care daduse faliment in 2000. Dupa alegerile din 2000, Nicolae Vacaroiu a fost numit presedinte al Senatului, insa si-a pastrat functia la BID, iar plecarea din Consiliul de Administratie a fost inregistrata la Registrul Comertului abia in februarie 2001. In 2002, Vacaroiu si-a cedat actiunile unui alt membru al Consiliului de Administratie al bancii. In 2002, Banca Nationala a retras autorizatia de functionare pentru BID.

In concluzie, CEDO spune ca articolele incriminate tratau "teme de interes general si foarte actuale pentru societatea romana, cum ar fi coruptia raspandita in randul marilor decidenti politici", si recunoaste rolul de "caini de paza" care este incredintat presei intr-o societate democratica si pe care l-au jucat Petre Mihai Bacanu si Societatea "R". Instanta europeana mai precizeaza ca uneori este necesar ca oamenii politici sa fie protejati de atacurile grave si nefondate, dar mentioneaza ca limitele criticii sunt mai permisive in cazul lor, spre deosebire de cel al unei persoane particulare. Petre Mihai Bacanu ne-a spus ca "motivatia Curtii este atat de frumoasa incat ar putea tine loc de legea presei".

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă