15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVictor Ponta a greลŸit tranลŸeele

Victor Ponta a greลŸit tranลŸeele

Când „Alianลฃa DA” a câลŸtigat alegerile din 2004, PNL-ul ลŸi PDL-ul de atunci au primit din partea electoratului un cec în alb pe baza unor promisiuni care, dacฤƒ ar fi fost duse pânฤƒ la capฤƒt, ne-ar fi ajutat în 2012 cฤƒ trฤƒim într-o Românie cu ceva mai puลฃine cusururi decât ne obiลŸnuise ลฃara asta de la Revoluลฃie încoace.

Aburii puterii se dovedesc însฤƒ mult mai nocivi decât aburii alcoolului, iar la începutul acestui an PDL a decontat cu vârf ลŸi îndesat factura tฤƒiatฤƒ de românii care s-au simลฃit pฤƒcฤƒliลฃi. De cealaltฤƒ parte, ลŸi PNL se gฤƒseลŸte, la aproape un deceniu de la momentul euforiei din 2004, într-o situaลฃie greu de imaginat.

Excitate de aromele puterii, ambele partide au rupt imediat legฤƒtura cu electoratul ลŸi cu aลŸteptฤƒrile de bun simลฃ ale unui public sฤƒtul de lentoarea cu care progreseazฤƒ România. 

DeลŸi a promis, PDL nu a renunลฃat la politizarea din administraลฃie, a perpetuat moda cuplฤƒrii clientelei de partid la resursele statului ลŸi nu a purces la acele reforme interne, menite sฤƒ-i arunce peste bord pe corupลฃii din partid.

Din contrฤƒ, pentru cฤƒ vede corupลฃia doar în alb ลŸi negru, Monica Macovei s-a „bucurat” adesea de o atenลฃie sporitฤƒ din partea unor colegi. Acei colegi care nu obosesc sฤƒ caute soluลฃiile optime pentru a o marginaliza ลŸi a o ลฃine la distanลฃฤƒ de jocurile balcanice de culise care i-au fฤƒcut „mari”.

La PNL e chiar mai simplu. Când au avut ลŸansa sฤƒ dea un prim-ministru, pe Cฤƒlin Popescu-Tฤƒriceanu, liberalii s-au ลฃinut departe de ideea unei reforme abrupte ลŸi necesare a cheltuielilor statului, de pildฤƒ.

Asta, deลŸi creลŸterea economicฤƒ din acei ani ar fi fฤƒcut totul mult mai suportabil – ลŸi atunci, ลŸi dupฤƒ 2009 -, când România, pentru a evita capcana de tip Grecia, a fost obligatฤƒ sฤƒ treacฤƒ în condiลฃii mult mai vitrege la limitarea traiului din bani pe care nu îi are.

Iar mai recent, de când somnul raลฃiunii l-a instalat pe Crin Antonescu în iatacul puterii de partid, PNL a virat-o subit la stânga. Rezultanta unor obsesii maladive (Jos Bฤƒsescu! – dimineaลฃa, la prânz ลŸi seara) ลŸi a prostiei (pฤƒrฤƒsirea unei poziลฃii strategice de pe culoarul dreptei) alianลฃa cu PSD ลŸi cu PC a condus totodatฤƒ la transformarea PNL în avocatul securitลŸilor ลŸi al unor comuniลŸti notorii.

Cumva, minลฃile „strฤƒlucite” de la vârful partidului au fฤƒcut din PNL un preลŸ de lux pentru oameni de teapa lui „Felix” ลŸi Ion Iliescu. Iar preลŸul, preลŸ rฤƒmâne, oricâte Swarovski-uri o fi având încrustate.

Ce coincidenลฃฤƒ sinistrฤƒ, de altfel: în anii ’50-’70, Partidul ลŸi Securitatea aveau normฤƒ la a impinge fiii ลŸi fiicele deลฃinuลฃilor politici sฤƒ comitฤƒ paricidul ideologic ลŸi sufletesc ลŸi sฤƒ treacฤƒ în barca roลŸie, chiar dacฤƒ pฤƒrintele doar ce crฤƒpase dupฤƒ gratii în urma anilor grei de temniลฃฤƒ politicฤƒ.

Acum, e drept, PDL a pฤƒrฤƒsit puterea, în timp ce PNL a revenit în fruntea unor ministere ลŸi îลŸi face calcule sฤƒ acceadฤƒ cumva la Cotroceni, deลŸi, pe termen mediu ลŸi lung, parteneri ca PSD ลŸi PC numai tovarฤƒลŸi de nฤƒdejde nu pot fi consideraลฃi.

Pe termen scurt, însฤƒ, liberalii, conservatorii ลŸi social-democraลฃii se înลฃeleg perfect în manipularea fragilei democraลฃii româneลŸti.

Dacฤƒ vor persista sฤƒ joace dupฤƒ nota de portativ impusฤƒ pe filiera „Felix”-Hrebenciuc-Ponta, oamenii lui Crin Antonescu sunt în pericol sฤƒ îลŸi fragilizeze poziลฃia în faลฃa electoratului încฤƒ ลŸi mai mult decât au fฤƒcut-o pânฤƒ acum.

În cele din urmฤƒ, factura ar putea fi chiar mai scumpฤƒ decât cea tocmai plฤƒtitฤƒ de PDL. Nu trebuie sฤƒ fii un geniu pentru a înลฃelege cฤƒ, începând din luna mai, odatฤƒ cu instalarea Guvernului Ponta, în România se duce o luptฤƒ oarbฤƒ în cel mai pur „spirit Nฤƒstase” împotriva unor zone-cheie pentru stabilitatea ลฃฤƒrii.

În cazul TVR, Victor Ponta nu doar cฤƒ nu s-a mai obosit sฤƒ rosteascฤƒ o silabฤƒ despre depolitizarea acestei instituลฃii-mamut pe care o mulg toate partidele aflate la putere, dar Uniunea Social-Liberalฤƒ pe care o co-prezideazฤƒ a fฤƒcut zilele acestea un lucru la care doar Partidul Comunist Român s-a mai pretat în istoria televiziunii publice: a evacuat reprezentanลฃii opoziลฃiei de pe locurile conferite prin lege ลŸi a preluat controlul absolut.

Totul, asezonat cu obiลŸnuitul tir de epurฤƒri a jurnaliลŸtilor. De altfel, pentru a nu lฤƒsa loc de interpretฤƒri, ลŸeful interimar al TVR, Radu Cฤƒlin Cristea, altfel un cântฤƒreลฃ comic de ode la adresa USL ลŸi a actualului premier, rezumฤƒ cinic paradigma în care ne-am trezit: „Mฤƒ refer la faptul cฤƒ acest departament funcลฃioneazฤƒ, practic, într-un soi de autonomie editorialฤƒ stranie, pot sฤƒ scrie tot ce considerฤƒ de cuviinลฃฤƒ”.

Propriu-zis, Cristea fฤƒcea trimitere la situaลฃia TVRinfo.ro, dar zicerea sa se pliazฤƒ perfect pe macrocosmosul numit TVR. 

Pe de altฤƒ parte, cadrul legislativ a devenit ca plastilina în mâinile tinerei generaลฃii de lupi din PSD ลŸi PNL.

Conflictul constituลฃional, din nou unul fฤƒrฤƒ precedent, în care a fost aruncatฤƒ România dupฤƒ ce Victor Ponta a transmis cฤƒ nu renunลฃฤƒ la „vacanลฃa” de la Bruxelles va lฤƒsa inevitabil urme, pentru cฤƒ nici pe plan extern, nici pe plan intern, nu poate fi ignoratฤƒ lejeritatea cu care Parlamentul a început sฤƒ fie folosit ca un ciocan împotriva Administraลฃiei Prezidenลฃiale ลŸi a Curลฃii Constituลฃionale.

Nu poate fi trecutฤƒ cu vederea nici lipsa de simลฃ politic ลŸi de rฤƒspundere cu care s-a poziลฃionat în ultimele sฤƒptฤƒmâni prim-ministrul Victor Ponta faลฃฤƒ de Constituลฃia ลฃฤƒrii ลŸi de reprezentarea la nivel înalt a României în lume. 

Miercuri 27 iunie 2012, premierul în exerciลฃiu a primit de la Curtea Constituลฃionalฤƒ o lecลฃie pe mฤƒsura naivitฤƒลฃii sale politice ลŸi a aroganลฃei nฤƒstฤƒsiene carei-i curge prin vene. Dar va fi suficient ลŸi ca sฤƒ înลฃeleagฤƒ pe ce lume trฤƒieลŸte ลŸi ce rฤƒspunderi de anvergurฤƒ sunt asociate funcลฃiei în care a fost numit? Dacฤƒ ne luฤƒm dupฤƒ prima reacลฃie a lui Ponta vizavi de decizia CCR pe subiectul Bruxelles, cu siguranลฃฤƒ nu. 

Dar, în ciuda faptului cฤƒ legea ลŸi bunul simลฃ opereazฤƒ cu imperative, nu m-ar surpinde ca acelaลŸi Parlament al României ลŸi acelaลŸi domn Ponta sฤƒ decidฤƒ mâine-poimâine cฤƒ Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie nu se mai poate pronunลฃa pe marile dosare de corupลฃie sau cฤƒ noua generaลฃie de Adrieni Nฤƒstase nu va mai putea sฤƒ fie „umilitฤƒ” de justiลฃie, chiar dacฤƒ sunt dovezi beton cฤƒ au furat.

Este absurd? Da. Sฤƒ fie ลŸi imposibil? …Vฤƒzând ลŸi fฤƒcând.

ลži cum s-o împฤƒca oare „transparenลฃa” de zile mari în care a fost bฤƒgatฤƒ Hidroelectrica în inslovenลฃฤƒ cu rigorile dumnezeieลŸti dupฤƒ care ne ameลฃeลŸte premierul la televizor cฤƒ a învฤƒลฃat el sฤƒ trฤƒiascฤƒ de când a fฤƒcut ลŸcoala de Drept ลŸi a ajuns procuror?

De la bancheri, la avocaลฃi, profesori universitari ลŸi analiลŸti independenลฃi, mulลฃi s-au declarat uluiลฃi în faลฃa acestei manevre.

Guvernul Ponta refuzฤƒ, în continuare, sฤƒ explice în detaliu resorturile insolvenลฃei Hidroelectrica, secretomania în care a fost fฤƒcut totul ลŸi cum s-a pregฤƒtit pentru a gestiona reacลฃia în lanลฃ pe care procedura o implicฤƒ.

DeลŸi în ลฃarฤƒ refuzฤƒ dezbaterea pe fond, dacฤƒ pânฤƒ la urmฤƒ va pleca la reuniunea Consiliului European premierul „cârlan” va fi probabil nevoit sฤƒ dea multiple explicaลฃii: Ce e cu Hidroelectrica? ลži cum va proceda în caz cฤƒ experลฃii care-i studiazฤƒ modesta operฤƒ juridicฤƒ vor conchide, în mod oficial, cฤƒ a plagiat cu nesimลฃire? 

Spฤƒlaลฃi pe creier de mentorii care i-au format în ลŸcoala politicฤƒ a PSD, mulลฃi dintre tinerii politicieni ai noii puteri încearcฤƒ, iar pe alocuri reuลŸesc, sฤƒ îลŸi transpunฤƒ ลฃara în realitatea anilor ’90.

GreลŸesc însฤƒ enorm, întrucât oricât de turmentat considerฤƒ ei cฤƒ ar fi poporul, românii sigur nu vor sฤƒ se întoarcฤƒ în acele vremuri.

E drept, existฤƒ în continuare ลŸi nostalgici, dar pânฤƒ ลŸi aceลŸtia au alte pretenลฃii: dacฤƒ tot ar putea reveni în timp, vor vrea sฤƒ se teleporteze înainte de 1990 ลŸi nu dupฤƒ.

Ruperea de interesul naลฃional ajunge întotdeauna sฤƒ coste. Bunฤƒoarฤƒ, sฤƒ ne uitฤƒm la ceea ce se petrece în justiลฃie.

În ciuda a ceea ce ลŸi-au imaginat ei ลŸi spre necazul rechinilor acuzaลฃi de corupลฃie, care aveau aลŸteptฤƒri uriaลŸe de la schimbarea de Guvern, Victor Ponta ลŸi Titus Corlฤƒลฃean s-au trezit copleลŸiลฃi de seria de declaraลฃii de independenลฃฤƒ care vin dinspre zona justiลฃiei.

Declaraลฃii vizibile în condamnฤƒrile fฤƒrฤƒ precedent care încep sฤƒ aparฤƒ, în poziลฃiile luate de CSM împotriva celor care politizeazฤƒ deciziile instanลฃelor, în reacลฃiile procurorului general pe acelaลŸi subiect ลŸi în anchetele aflate în lucru la DNA. 

DeลŸi au diverse instrumente, iar acolo unde vฤƒd cฤƒ le lipsesc, pur ลŸi simplu confiscฤƒ, partidele aflate la putere s-ar putea afunda cât de curând într-un vis urât.

Societatea ลŸi unele instituลฃii „rebele” încep sฤƒ reacลฃioneze eficient – s-a vฤƒzut în cazul Nฤƒstase sau în scandalurile Alistar, Dumitrescu, Mang ลŸi Diaconu. Sau ceva de azi – cazul ministrului Liviu Pop care a ajuns cercetat de ANI. Ne vom lฤƒmuri cât de curând ลŸi cum se va pune punctul pe „I” în saga cu „Dottore” Ponta.

P.S.: DeลŸi urmeazฤƒ o întâlnire esenลฃialฤƒ la Bruxelles, iar poziลฃionฤƒrile din ajun ale Germaniei ลŸi Franลฃei întฤƒresc suplimentar importanลฃa discuลฃiilor care vor avea loc acolo, în România nu am avut parte de o dezbatere realฤƒ asupra poziลฃiei pe care o vom avea ลŸi asupra implicaลฃiilor ulterioare. Dar asta e realitatea politicฤƒ autohtonฤƒ. ลži, ca sฤƒ închei în acord cu aceastฤƒ realitate, mฤƒ întreb, vฤƒzând acuzaลฃiile premierului la adresa Curลฃii Constituลฃionale, ce va face Victor Ponta în caz cฤƒ va fi acuzat oficial de plagiat de cฤƒtre comisia care îi studiazฤƒ acum teza? Se va considera victimฤƒ politicฤƒ sau „dottore” plagiator?

Cele mai citite

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ