Noul vicepreşedinte egiptean, Omar Suleiman, a orchestrat, conform unor surse, campanii de interogare a suspecţilor de terorism în cadrul operaţiunilor din timpul fostei administraţii George W. Bush, informează AFP, citat de Mediafax.
În cadrul relaţiei privilegiate americano-egipteană, Suleiman a urmat un curs la şcoala forţelor speciale John F. Kennedy din Fort Bragg (Carolina de Nord), în anii 1980.
Devenit şef al serviciilor secrete, generalul Suleiman joacă un rol politic important de mai mulţi ani şi este responsabil de dosare importante în materie de politică externă.
Suleiman s-a remarcat prin reprimarea dură a grupărilor islamiste egiptene în anii 1990, după o serie de atentate care au vizat turişti străini.
Potrivit unor cărţi şi rapoarte preliminare, Suleiman a participat activ la programul american de detenţie secretă.
„Era omul CIA în Egipt şi se ocupa de închisorile secrete”, scrie Jane Mayer, autorul cărţii „The Dark Side”.
Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, suspecţii transferaţi în cadrul acestui program au fost supuşi relelor tratamente şi au fost torturaţi, în special în Irak, Afganistan şi Egipt.
După intervenţia americană în Irak din 2003, CIA a interogat în Egipt un suspect, Ibn Sheikh al-Libi, care ar fi putut stabili o legătură între Saddam Hussein şi al-Qaida.
Potrivit cărţii „The One Percent Doctrine”, a jurnalistului Ron Suskind, al-Libi a fost transferat la Cairo pentru a fi interogat.
Potrivit unui raport al Senatului american din 2006, suspectul a fost închis într-o cuşcă şi bătut de anchetatorii egipteni. În acest context, el a afirmat că regimul Saddam Hussein se pregătea să furnizeze arme chimice şi biologice reţelei al-Qaida. Ulterior, al-Libi a revenit asupra declaraţiilor.
Într-o altă carte, jurnalistul Stephen Grey dezvăluie că Egiptul făcea cu regularitate obiectul criticilor în Congresul SUA din cauza bilanţului său în materie de drepturile omului.