-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialVicepreşedintele Curţii de Conturi, acuzat de afaceri păguboase pentru orfani

Vicepreşedintele Curţii de Conturi, acuzat de afaceri păguboase pentru orfani

 

Majoritatea parlamentară condusă de PSD l-a desemnat recent în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României pe senatorul de Valea Jiului, Cosmin Nicula. Acesta va veghea timp de nouă ani la cheltuirea banilor publici. În trecutul lui Nicula există însă mari probleme în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici destinaţi copiilor instituționalizați.

În perioada 2002-2003 Cosmin Nicula a deținut funcția de director general la Direcția Generală pentru Protecția și Drepturile Copilului Hunedoara. Din această funcție, viitorul paznic al banului public a încheiat mai multe contracte oneroase cu diverse firme favorizate.

Cu „gheara” pe mâncarea copiilor

Imediat după ce a fost numit șef peste instituția care ar fi trebuit să reprezinte interesele copiilor instituționalizați, Cosmin Nicula organizează o licitaţie deschisă pentru achiziţia de carne şi produse de carne. Pentru că în luna martie nu a putut să atribuie contractul unei firme favorizate, a reluat procedurile pe 19 mai 2003. Câștigătoare a fost declarată o firmă cunoscută ca sponsor al PSD, Lorialba Prest SRL din Brad. Valoarea contractului încheiat cu firma din Brad a fost de 1.060.719.000 lei. Afacerea s-a derulat extrem de profitabil pentru firma brădeană, care a fost singura prezentă la o licitație ce nu a fost făcută publică. La acea vreme, legea impunea în cazul licitațiilor prezența a minimum cinci societăți ofertante. În aceste condiții, este lesne de înțeles de ce contractul de achiziţie este nedatat şi neînregistrat în registrele Direcției. Un alt contract care nu a fost înregistrat și nu are nici dată certă este legat de achiziționarea pâinii servite copiilor din instituțiile subordonate DGPDC. Viitorul vice­președinte al Curţii de Conturi, Cosmin Nicula, a achiziţionat produse de panificaţie în valoare de peste 227.193.000 lei de la firma Filadelfia Pan din Haţeg. Valoarea contractului este corectată cu pixul în Hotărârea de desemnare a câștigătorului licitației, care nu este semnată de preşedintele comisiei.

Oferte unice pentru pâinea cea de toate zilele

Două firme producătoare de pâine au intrat în grațiile lui Cosmin Nicula cât a condus DGPDC Hunedoara. Este vorba despre societatea Teocris SRL din Deva și Nereida Turimex din Baia de Criș. Cele două firme au încheiat contracte de livrare de produse de panificație.

Prima dintre ele a participat singură la o licitație pe data de 19 mai 2003. Valoarea ofertei care inițial a fost de 97.367.400 de lei a ajuns în ­urma „licitației” la 333.713.599 de lei. Al doilea furnizor de pâine pentru masa copiilor instituționalizați din județul Hunedoara nici măcar nu a ­participat la vreo procedură de achiziție. Cu toate acestea, s-a bucurat de un contract în valoare de 50.003.800 de lei.

Alimente cumpărate la prețuri ­supraevaluate

Una dintre firmele care s-au bucurat de atenția viitorului „paznic” al banului public din România a fost SC Ariarom SRL care a livrat Direcției produse alimentare şi de curăţenie în valoare de 840.766.573 de lei pe baza unui contract care nu prezintă o dată certă și nici nu a fost înregistrat în actele instituției. Printre alte ­produse alimentare au fost achiziționate margarină și ulei la prețuri de 16.541 lei, respectiv 39.389 lei, peste prețul pieței la vremea respectivă. Aceeași firmă, Ariorom SRL, încheie un nou contract cu prețuri umflate. ­Valoarea totală a contractului a fost de 2.276.131.650 lei. Ulterior, Cosmin Nicula a elaborat un act adițional care prevedea că furnizorul va factura produsele la prețul pieței în ziua livrării. Furnizorul a refuzat să semneze un ­astfel de act adițional, iar Nicula nu a reziliat contractul, plătind prețurile supraevaluate.

Printre contractele oneroase ­semnate de Cosmin Nicula, care nu au fost datate și înregistrate în documentele direcției, sunt și cele încheiate cu SC Mallam Impex SRL Deva – produse alimentare şi de curăţenie, valoarea – 1.142.512.007 lei; SC Point Pluis SRL Petroşani – materiale de curăţenie şi rechizite, valoare 1.015.725.074 lei; SC Karres SRL Mediaş – încălţăminte, în valoare de 322.624.150 lei – contract care apare de două ori cu date diferite, primul ­nefiind semnat de furnizor, iar al doilea de consilierul juridic.

Lapte fără miere, dar la un preț mare

Contractul încheiat între DGPDC Hunedoara prin Cosmin Nicula și firma Sorilact SRL din Brad a fost semnat retroactiv pentru perioada de livrare 15 mai 2003-31 ianuarie 2004 la prețul de 0,357 euro pe litrul de lapte. Acest contract se suprapune unui alt contract cu SC Friesland România SA, care avea termen de ­finalizare în iulie 2003 și avea prețul mai mic, de 0,273 euro pe litrul de lapte.

Ce spune Cosmin Nicula

„Îi transmit turnătorului Moloţ (preşedintele CJ, liberalul Mircea Moloţ, a anunţat, cu ani în urmă, verificări la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului – n.red.), ­simbolul corupţiei în judeţul Hunedoara, individ care şi-a preluat ­mandatul prin fraudă, că toate acele contracte la care se face referire au fost verificate şi că nu s-a găsit nimic în neregulă. Nu există şi nu au ­existat contracte nedatate şi neînregistrate. Toate achiziţiile s-au făcut conform reglementărilor legale în vigoare la data respectivă, Ordonanţa 69, apoi Ordonanţa 34, care e în vigoare şi acum. În plus, preşedinta comi­siei de licitaţii era ­pila ­domnului Moloţ, doamna Popescu (Viorica Popescu – n.red.). În ­echipa de conducere mai erau alte câteva persoane acolo, tot pile ale domnului Mircea Moloţ. Eu nici nu i-am cunoscut pe reprezentanţii firmelor în cauză. Aceste contracte fac parte dintr-o poveste veche în urma căreia s-a dovedit că nu era nimic adevărat din acuzaţii”.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă