2.1 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialViaţa la -25 de grade

Viaţa la -25 de grade

De cinci zile, în Covasna temperatura nu a urcat nici o clipă peste -20 de grade. Oricât ar fi de frig, localnicii se bucură totuşi că natura nu a exagerat, iar termometrele nu au coborât sub -30 de grade Celsius.

Ultimele zile din ianuarie şi primele din februarie au adus cele mai scăzute temperaturi din această iarnă. Mercurul a devenit aproape invizibil în termometre. El a reuşit să coboare până în jurul valorii de -25 de grade, atât în Harghita, la Miercurea Ciuc, Joseni, sau Bucin, dar şi în Covasna, la Sfântu Gheorghe, Baraolt sau Târgu Secuiesc. Recordul îl deţine însă, din nou, Întorsura Buzăului, unde, marţi, s-au înregistrat -26,8 grade. Este vorba de localitatea care şi-a câştigat „renumele” de Polul Nord al României, din cauza frigului pătrunzător. Unul dintre localnici, Ioan Antal, spune că oamenii s-au obişnuit deja. „Anul trecut, frigul a fost şi mai rău, de – 34 de grade. Dar, dacă avem lemne ca să ne încălzim, pentru că la noi în oraş nu este gaz, şi dacă mai avem şi o ţuică fiartă, frigul devine suportabil”.

În Secuime, iarna ţine şase luni pe puţin şi este atât de geroasă încât apa îngheaţă, odată aruncată din găleată, înainte să atingă pământul.

Autorităţile spun că până în prezent nu au existat probleme nici cu alimentarea locuinţelor cu energie electrică, nici cu gaz sau cu lemne, acolo unde este cazul, şi nu s-au înregistrat decese din cauza gerului. Totuşi, au fost persoane care au murit după ce au folosit instalaţii improvizate de încălzire şi s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

Câinii arctici încing atmosfera

Şi cum iarna este foarte lungă în Ţinutul Secuiesc, oamenii nu doar că s-au obişnuit cu ea, dar reuşesc din când în când chiar să o supună şi să se distreze. Pe lângă diferitele festivaluri ale ţuicii care au loc în regiune de sute de ani, localnicii adoptă şi jocuri noi, împrumutate de fapt de la cei la care iarna ţine şi 300 de zile pe an. În ianuarie, la Băile Tuşnad, a avut loc prima competiţie de atelaje trase de câini arctici, care a reunit la start 18 echipaje. Pe o vreme „dogoritoare”, de -17 grade Celsius, care pentru malamuţi este un fel de vară indiană, 100 de câini s-au întrecut într-o cursă nebună, alergând până la 12 kilometri. Patrupedele adunate la linia de start au făcut deliciul spectatorilor, mai ales a celor mici.

Totuşi, începutul lui 2011 nu a atins încă minima absolută a lunii ianuarie, înregistrată în anul 1985, când la Miercurea Ciuc, -38,4 grade Celsius. În Covasna, cel mai frig a fost, în ultima jumătate de secol, în februarie 2005, când staţia meteo de la Întorsura Buzăului a înregistrat -36 de grade, temperatură care nu mai fusese atinsă din 1939.

Cele mai citite

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...

Criminalitatea organizată, responsabilă pentru 60% dintre breșele de securitate în 2024

În 2024, criminalitatea organizată a fost implicată în 60% dintre breșele de securitate la nivel global, conform unui raport citat într-un articol de specialitate....

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă