Un raport al Asian Development Bank (ADB) analizează deteriorarea stării de sănătate a insularilor din Pacific care au devenit dependenţi de hrană importată, relatează businessinsider.com.
Locuitorii insulelor din Pacific sunt consideraţi ca fiind cei mai graşi din lume, conform unor statistici publicate de Forbes în anul 2007.
Raportul vorbeşte despre urbanizarea rapidă ca despre una dintre cauzele schimbării modului tradiţional de producţie şi consum al hranei. Populaţiile acelor teritorii au tendinţa de a migra de la sate în oraşele care au devenit foarte aglomerate.
Locuitorii din insulele Pacificului au înlocuit hrana pradusă la nivel local, precum peştele proaspăt, carnea, legumele şi fructele, cu hrană importată, precum conservele, hrană care are foarte puţine calităţi nutritive.
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că populaţiile din Pacific consumă mult mai multe calorii, în schimb valoarea nutritivă a alimentelor a scăzut dramatic, ceea ce reflectă trecerea de la mâncarea tradiţională la cea importată. Acest lucru a dus la deteriorarea stării de sănătate a insularilor din Pacific. Nivelurile obezitatăţii, diabetului şi deficienţei de micronutrienţi sunt printre cele mai ridicate din lume”, scrie în raportul ADB.
Cele 14 state din Pacific care aparţin ADB cuprind peste 7500 de insule răspândite pe o suprafaţă de 30 de milioane de kilometri pătraţi din zona tropicală a Oceanului Pacific şi au o populaţie însumată de 10,1 milioane de locuitori. Până în 2035, populaţia urbană din aceste insule se va dubla de la 2,5 milioane la 5 milioane.
Dublarea populaţiei în zonele urbane va duce la schimbări climatice în zonele respective. Vor exista furtuni mai puternice, creşterea nivelului mării, temperaturi mai ridicate şi acidificarea oceanului. Toate acestea vor afecta şi mai mult producţia autohtonă de alimente