14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialVezi cum au fost prinşi inculpaţii din dosarul Buldozerul (documente)

Vezi cum au fost prinşi inculpaţii din dosarul Buldozerul (documente)

Procurorii DIICOT au realizat un rechizitoriu de 334 de pagini în dosarul Buldozerul, în care 16 persoane au fost trimise în judecată, între care şase în stare de arest, pentru furtul a 30 de excavatoare, macarale şi buldozere din Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda. Conform acestui document, inculpaţii vor trebui să suporte cheltuieli judiciare în valoare de 320.000 RON.

Danci Laurian Dumitru. Şteţco Vasile(Ovăz), Şteţco Toader(Tutelă), Pap Zoltan sunt în prezent arestaţi şi privaţi de libertate în baza mandatelor de arestare europene emise de autorităţile din Franţa. Din data de 30.12.2010 aceşti inculpaţi au fost puşi la dispoziţia autorităţilor franceze la aceeaşi dată părăsind România. Hazota Vasile Raul(Barcan) se află în executarea unei pedepse privative de libertate de 1,8 ani închisoare aplicată prin s.p.31/10.02.2009 pronunţată în dos. nr.3538/2008 al Judecătoriei Vişeu de Sus (vezi cazier judiciar) fiind în prezent deţinut în Penitenciarul Baia Mare. Arestat la data de 16.10.2010. Mihali Nicoară(Bândris) se află în executarea unei pedepse privative de libertate de 2,6 ani închisoare (vezi cazier judiciar) fiind în prezent deţinut în Penitenciarul Baia Mare. Arestat la data de 13.09.2009.

Aşa cum arată ancheta, Laurian Dumitru Danci, Vasile Şteţco, Mihali Nicoară, Dumitru Timiş, Ion Timiş, Ioan Muncaciu, Călin Dorin Marian, Pap Zoltan, Ioan Danci, Barth Horst, Ioan Goia, Ioan Solomon, Toader Şteţco, Vasile Raul Hazota, Zisu Zisu şi Ioan Timiş au constituit, în perioada ianuarie – iulie 2009, un grup infracţional organizat, care acţiona pe raza oraşului Borşa, judeţul Maramureş, şi era specializat în sustrageri de vehicule rutiere şi utilaje de construcţii de mare forţă – excavatoare, macarale, buldozere – din spaţiul comunitar şi anume din Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda.
Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, în România, membrii gruparii profitând de faptul că transporturile efectuate între ţările membre ale Uniunii Europene nu mai sunt supuse controlului vamal.
În total, cei 16 au furat 30 de utilaje, prejudiciul produs fiind în sumă de 2.000.000 de euro. Autorităţile române au cooperat în această cauză cu autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa, precum şi cu Eurojust, care a facilitat coordonarea activităţilor şi schimbul de informaţii.

Inregistrari

La data de 03.07.2009 la ora 14:24:25 martorul Erchedi Daniel (postul telefonic nr.07401…) l-a contactat din nou pe inc. Timiş Dumitru(Şoani) ( postul telefonic 0753…).

TIMIŞ DUMITRU: Da.
E.D: Alo ŞOANI. Ce faci mă tată dragă. Unde eşti mă?
TIMIŞ DUMITRU: Da ce s-o întâmplat?
E.D.: Nu ştiu ce aţi făcut voi, da îi problemă mare. M-aţi băgat şi pe mine în c…
TIMIŞ DUMITRU: Da ce s-o întâmplat?
E.D.: O venit poliţia şi a luat tractorul lui fratele tău, l-o luat, îi gata. Ăstalalt din parc aici îi blocat aici, în parc. Îi luat în vedere de poliţai. CLAUDIU ăla îmi tot zice că îmi dă acte şi nu îmi dă nimic.
TIMIŞ DUMITRU: Da nu ai vorbit cu băiatul ăla?
E.D.: Ba am vorbit cu băiatul. Şi tot îmi zice că ajung, ajung la firmă şi îmi dă acte. Şi îmi trimite prin fax şi p… mea.
TIMIŞ DUMITRU: Dumnezeu îl arde. Hai că-l sun eu acuma.
E.D.: Da mă. Da cu fratele tău care-i şpilu?
TIMIŞ DUMITRU: Mă nu ştiu. Nu mă întreba. Habar nu am.
E.D.: No, p… mea eu ţi-am zis. Vezi că şi la fratele tău, tractorul i-au luat poliţaii.
TIMIŞ DUMITRU: No nu ştiu frate, nu mă întreba din astea că eu habar nu am. Ştii că nu-s eu cu ei. Da nu vreau să vorbesc, că nu ştiu ce şi cum, habar nu am.
E.D.: No vezi, că acuma sunt în c…. ŞOANI. Ştii cum sunt în c…? Că pot veni ăştia să mă lege, în p… mea.
TIMIŞ DUMITRU: Da ce ai făcut?
E.D.: Da păi nu am făcut nimic. Aşa că ăla, eu l-am ascuns tractorul ăla, să nu-l f… pe prietenul ăla al meu şi că l-am sunat pe fratele tău să vină să-şi ducă. P… mea, că nu am vrut să-l sun pe prietenul ăla al meu la care am pus tractorul. Că mă, asta îmi mai lipsea, să-i pun poliţia pe cap. Doar, la urma urmei i-am pus poliţia pe cap. În p… mea. O venit şi i-o luat declaraţii. Prima fază de ăla a lui fratele tău am negat că ştiu ceva, no. Cu tăte că ştiam. Acuma prietenul ăla al meu, nu o mai avut ce zice. O zis că eu l-am adus că p… mea, amu vin iarăşi poliţaii pe mine şi mă f…
TIMIŞ DUMITRU: Da de unde? Cum l-o adus acolo? Ce o zis?
E.D.: Nu ştiu mă. Bă astea sunt urmărite, o zis că de trei săptămâni le caută.
TIMIŞ DUMITRU: Am înţeles.
E.D.: Mă ŞOANI nu ştiu ce să zic, da îi un pic de problemă. Şi eu sunt în c… deja. Şi, sunt şi f… şi…
TIMIŞ DUMITRU: Lasă că-l sun pe fratele meu.
E.D: Amu nu ştiu cum faci…
TIMIŞ DUMITRU: Ştii?
E.D: Cum?
TIMIŞ DUMITRU: Nu dau nici de CLAUDIU, nici de celălalt.
E.D.: Da CLAUDIU, măcar trebuia să lase o copie de buletin. Să-i facă măcar oamenii ăştia o factură, ca şi cum…
TIMIŞ DUMITRU: Nu poţi ? …tu din altă parte. Ce-i aşa?
E.D.: Da nici eu nu am nici o treabă. Da nici tu nu ai nici o treabă. Eu am picat de fazan că am fost între voi.
TIMIŞ DUMITRU: Am înţeles, lasă că bine va fi. Bine?
E.D.: Apoi p… mea, nici nu ştiu ce să le zic la ăştia.
TIMIŞ DUMITRU: Hai că o să ajung şi eu la Cluj şi te sun. Bine?
E.D.: Bine, bine.
TIMIŞ DUMITRU: Bine, ciao.


În ziua de 11.05.2009, la ora 21:26:14, TIMIŞ ION, la postul telefonic 0753.7…, este contactat de inc. Danci Laurian Dumitru aflat la postul telefonic 0752…..

D.L.D.: Da, moşu’!
I.TIMIŞ: A zis că s-a suit sus să verifice!(n.n. – relatează faptul că lucrătorul de poliţie s-a urcat în TIR pentru a verifica dacăseriile înscrise în CMR corespund cu cele existente pe şasiul tractoarelor)
I.TIMIŞ: Ce? Ce zici?
D.L.D.: S-a suit sus să verifice scrisul!
I.TIMIŞ: Bun!
D.L.D.: Ia, vezi! Hai!
I. TIMIŞ: Stai aşa! Ce scris?
D.L.D.: Seria!
I.TIMIŞ: A!
D.L.D.: Staţi un pic, că aici opresc, zic să nu rămân fără semnal aici, că am încurcat -o!
I.TIMIŞ: Alo!
D.L.D.: Da, zi!
I.TIMIŞ: Stai numai un pic tu, că sun!(n.n.- IOAN TIMIŞ discută pe un alt post telefonic: Acum s-a urcat sus în…, să verifice de pe CMR serii. Nu-i bai? No, bun! Bun, bun! Ce-i? Puşcă, puşcă. Puşcă, seria! No, bun.
D.L.D.: …îi spui că puşcă, nu?( n.n. – discută despre faptul că seriile corespund)
I.TIMIŞ: (n.n. – ION TIMIŞ discută pe un alt post telefonic: Bun, ciao!) No, bun, nu e nici un bai!
D.L.D.: No, bun, hai!
I.TIMIŞ: No, bun, hai, mă suni!

 

În ziua de 11.05.2009, la ora 22:30:05, TIMIŞ ION, la postul telefonic 0753…., este contactat de Danci Laurian Dumitru, aflat la postul telefonic 0757….

D.L.D.: Alo!
I.TIMIŞ: Da!
D.L.D.: Zice că a mers acum nu ştiu ce inspector BUDA sau …face ceva poze. Auzi, măi?
I.TIMIŞ: Da, măi, stai că uite, acum îl sun!
D.L.D.: Şi l-a chemat pe şofer înăuntru şi ăsta nu a mers, ce să facă, să meargă, ce să facă? Ce dracu’ combinaţii sunt astea?
I.TIMIŞ: Zău, îl bat!
D.L.D.: Ăla e prost, se joacă cu moartea sau ce… face?
I.TIMIŞ: Stai, măi!(n.n. – ION TIMIŞ discută pe un alt post telefonic: Alo! Auzi, l-a chemat ceva, inspector BUDA, pe şofer înăuntru!)
D.L.D.: Şi face poze la maşină, i-a deschis maşina, face poze la maşină.
I.TIMIŞ: Tu taci, măi, oleacă!(n.n. – ION TIMIŞ discută pe un alt post telefonic: Alo! A spus că i l-a chemat pe şofer înăuntru, îi face poză. / DOMN : E o…din asta! / I.TIMIŞ: A! No, şi bun, când pleacă de acolo? / DOMN : Nu-i bai, măi, lasă-l, măi, să-şi facă ei al lor, nu …te sun eu! / L TIMIŞ: No, bun! / DOMN :
Să nu se sperie el…că nu are el ce! El are hârtii, are tot! I.TIMIŞ: No, bun!
/DOMN : Ciao!) Ai auzit? Am dat pe difuzor! Să stea liniştit!
D.L.D.: Dacă-l cheamă înăuntru să meargă sau ce să facă?
LTIMIŞ: Să meargă, da, păi, asta e marfa, a încărcat-o, care e problema? Aici sunt actele, ce e ?
D.L.D.: E declaraţie, sunt din alea!
I.TIMIŞ: Da, nu…măi!
D.L.D.: Ce?
I.TIMIŞ: A mers, a fost anunţat, ceva, şi au mers nişte nenorociţi acolo, unul de la Crimă, cu mustaţă, îl ştiu eu pe ăla şi mi-a zis că ăla a mers, ştii? A fost anunţat altceva şi s-a luat acum de ăsta, din cauza facturii s-a luat.
D.L.D.: …tot aia …
I.TIMIŞ: Stai că nu acum, mai înainte mi-a zis, că dacă avea factură, nu era nici o problemă, dar ăia de la Frontieră, să orbesc dacă te mint, ăia de la Frontieră, că de ce nu are factură, pentru că ăştia i-au zis vameşii…
D.L.D.: A cui …aia?
I.TIMIŞ: Nu te aud! Alo!

 

 

Cele mai citite

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă