După ce vineri Japonia a fost lovită de un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter (cel mai puternic cutremur din ultimii 140 de ani), urmat de un tsunami, problemele sunt departe de a se fi sfârşit pentru Ţara Soarelui Răsare. Sâmbătă, o explozie a avut loc la o centrală nucleară. În urma incidentului, clădirea care adăpostea reactorul s-a dărâmat, provocând probleme sistemului de răcire a acestuia.
Putătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yukio Edano, a declarat că containerul metalic care adăposteşte reactorul nu a fost afectat în nici un fel de explozie şi că singura problemă existentă este nefuncţionarea sistemului de răcire a reactorului. Oficialul japonez a adăugat că se depun toate eforturile pentru a menţine instalaţiile la o temperatură optimă.
Edano a precizat că în jurul centralei nucleare nivelul radiaţiilor nu a crescut după explozie, ba din contră a scăzut, iar în momentul de faţă presiunea din reactor se află într-o scădere continuă. Autorităţile au anunţat că intenţionează să umple un reactor al centralei nucleare Fukushima I cu apă de mare pentru a-l răci şi pentru a reduce presiunea din unitate.
Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) a declarat că autorităţile japoneze să pregătesc dă distribuie iod locuitorilor din zona centralelor nucleare Fukushima I şi Fukushima II.
Evenimentul a dus la creşterea temerilor legate de un eventual dezastru atomic, dar experţii sunt de părere că o explozie similară celei de la Cernobîl din 1986 ar putea fi evitată, fiind vorba, aparent, de o explozie de orginie chimică, potrivit directorului general al ASN, Autoritatea franceză pentru siguranţa nucleară, Olivier Gupta.
Românialiberă.ro vă prezintă părerile experţilor în legătură cu cele întâmplate
„Se pare că pompele de răcire au încetat să meargă, iniţial, deoarece funcţionarea lor se opreşte odată cu cea a reactorului. Cu toate astea, există un sistem de siguranţă, bazat pe un generator cu motorina, dar se pare că acesta nu a funcţionat.”, a declarat Paddy Regan, profesor de fizică nucleară a universităţii din Surrey, citat de agenţia Reuters.
De asemenea, acesta susţine că nu se poate scoate căldura din reactor, fiind nevoie de o răcire naturală. Totuşi, dacă reactorul se încălzeşte prea tare, barele de combustibil nuclear s-ar putea topi.
„Pentru a reduce presiune ar trebui eliberat nişte abur din sistem, în atmosferă. Aburul ar conţine cantităţi importante de nitrogen radioctiv. Acesta rămâne radioactiv timp de 5 secunde, după care se descompune, în mod natural, în oxigen.”, a adăugat profesorul, susţinând că nivelul de radiaţii este datorat unei scurgeri de dimensiune mică, făcută pentru a elibera presiunea.
Timothy Abram, profesor al Universităţii Manchester specializat în tehnologia combustibilului nuclear, le-a declarat celor de la Reuters că o analiză a aerului din jurul centralei ar putea oferi răspunsuri în legătură cu cantintatea de radiaţii care a fost eliberată. De asemenea, acesta a zis că experţii vor căuta dovezi ale unei degradări a combustibilului. Dacă combustibilul este intact, radiaţiile emise vor fi mai puţine.
Acesta e de părere că incidentul nu are şanse mari de a se agrava, dar acest lucru depinde de integritatea combustibilului, iar şansele ca acesta să fi fost deteriorat sunt mici. De asemenea, acesta a spus că, în cel mai rău caz, „presiunea din interiorul containerului va creşte până la un nivel periculos şi va trebui eliberată.”
Valeryi Hlyhalo, directorul-general adjunct însărcinat cu siguranţa nucleară de la Cernobîl a declarat pentru Interfax că „explozia de la reactorul 1 al centralei nucleare Fukushima din Japonia, care a avut loc astăzi, nu va fi o repetare a dezastrului de la Cernobîl” şi că centralele nucleare japoneze folosesc reactoare complet diferite de cele de la Cernobîl, fiind posibilă numai o eventuală emisie de gaze. În plus, a continuat acesta, aceste reactoare sunt proiectate să reziste unei zone cu activitate seismică mare.
în curs de actualizare