-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVeste proastă: solarul dă dependenţă

Veste proastă: solarul dă dependenţă

O piele bronzată dă impresia de sănătate, tocmai de aceea, mulţi oameni aleg să se bronzeze artificial în sezonul rece. Totuşi, noi studii au arătat că cei care merg frecvent la solar pot dezvolta o anumită dependenţă, potrivit revistei Time.

Catherine Mosher şi Sharon Danoff-Burg, cercetători în psihiatrie şi psihologie la Centrul împotriva cancerului Memorial Sloan Kettering şi Universitatea Albany din New York, au făcut în toamna anului 2006 un studiu pe 421 de studenţi, iar rezultatele au fost publicate în Arhivele americane de dermatologie.

Experţii au descoperit că subgrupul celor care se bronzează artificial are simptome clasice de dependenţă. Aceşti tineri erau atât de legaţi de sesiunile de bronzare precum sunt cei dependenţi de alcool sau droguri de dozele periodice. Cei care se bronzau frecvent au avut mai des simptome severe de anxietate şi depresie, faţă de cei care nu erau dependenţi sau care nu se bronzau deloc.

Studiul s-a bazat pe discuţii cu studenţii despre obiceiurile şi părerile lor cu privire la bronzul de solar, folosind două metode diferite. Chestionarele, versiuni modificate ale celor tradiţionale, folosite cu scopul de a depista diverse dependenţe, au inclus întrebări precum: Atunci când te trezeşti dimineaţa, simţi nevoia să mergi la solar? Ai pierdut vreodată o activitate socială, profesională sau recreaţională, pentru că te-ai decis să mergi la solar? Te simţi vreodată vinovat pentru că mergi prea des la solar? În plus, voluntarii au completat chestionare pentru a li se determina nivelul de anxietate şi depresie.

Mai mult de jumătate dintre studenţi au mers măcar o dată la solar, iar 35% dintre aceştia au fost clasificaţi drept dependenţi de bronzat. Toţi utilizatorii frecvenţi au recunoscut că ştiu riscurile de cancer de piele la care se expun, dar 98% au spus că acest lucru nu i-a oprit să se bronzeze în continuare. Dintre cei consideraţi dependenţi, 78% au avut încercări eşuate de a reduce timpul petrecut în solar şi s-au simţit vinovaţi pentru că se bronzează prea mult.

În studiile precedente, cei care se bronzau frecvent au spus că atunci când se aflau în solar se simţeau mai relaxaţi şi mai binedispusi, fapt care ar explica de ce vor mai mult, este de părere Mosher. Alţi cercetători cred însă că este vorba despre expunerea la radiaţiile UV, care ridică nivelul de endorfine, substanţele responsabile cu buna dispoziţie.

Nu toţi experţii sunt de acord că bronzarea frecvenţă creşte riscul de dependenţă. „Dacă această acţiune implică relaxare şi reduce anxietatea, tinde să fie repetată, similar cu meditaţia sau yoga, în cazul altor oameni”, a spus Thomas Weigel, psihiatru la Facultatea de medicină de la Harvard şi la spitalul McLean. „Totuşi, există un fir logic care duce la corelarea ‘dependenţei de bronz’ cu anxietatea”, a spus Weigel.

Mosher şi Danoff-Burg au analizat legătura dintre cele două fenomene şi au aflat că dependenţii au o rată de anxietate dublă faţă de cei care utilizează solarul, dar nu manifestă adicţie.

Dependenţii au fost mai predispuşi la consumarea alcoolului şi marijuanei în lunile precedente, ceea ce duce la ideea că un motiv comun ar sta la baza celor trei vicii: la fel ca şi în cazul celorlalte substanţe, sesiunile excesive de bronzat ar putea ascunde o afecţiune psihică serioasă. „Atât bronzatul la solar, cât şi uzul substanţelor, sunt o modalitate de a regla emoţiile sau de a rezista anumitor factori de stres”, a spus Mosher.

Un număr redus de dependenţi experimentează tulburări de dispoziţie, dar Mosher a descoperit că în acest grup mic, bronzarea excesivă este un semn al anxietăţii lantente. Dacă descoperirile lui Mosher se dovedesc a fi adevărate, doctorii ar trebui nu numai să avertizeze utilizatorii frecvenţi de solar că riscă să se îmbolnăvească de cancer de piele, dar şi să le facă teste care ar putea depista o eventuală dependenţă.

 

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă