12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialVeste proasta: Loganul nu mai este scutit de taxa auto

Veste proasta: Loganul nu mai este scutit de taxa auto

Taxa de prima inmatriculare se plateste de luni pentru toate autovehiculele, indiferent de capacitatea cilindrica si norma de poluare. Producatorul autohton Automobile Dacia ar putea fi cel mai afectat de aceasta masura, scutirea temporara de taxa auto fiind adoptata in 2008 de guvernanti pentru a ajuta economia romaneasca.

Prelungirea de 45 de zile a perioadei de scutiri de la taxa de prima inmatriculare a autoturismelor cu norma de poluare Euro 4 si capacitate de pana in 2.000 de centimetri cubi, achizitionate pana la sfarsitul anului trecut, a expirat. Incepand de luni, 15 februarie, taxa auto se va plati pentru toate categoriile de autovehicule.
Derogarea a favorizat  in special producatorul autohton de autovehicule de la Dacia Pitesti, reprezentantii Executivului precizand la data adoptarii masurii ca "se preocupa in luarea deciziilor care sa asigure pastrarea locurilor de munca in economia romaneasca, tinand cont ca la un loc de munca in industria constructoare sunt patru locuri de munca in industria furnizoare".

Cei care vor achizitiona un autoturism nou Dacia, produs la Pitesti, vor mai avea de plata, pe langa costul masinii, taxa de prima inmatriculare, care variaza de la 363 euro pana la 774 euro, in functie de capacitatea cilindrica si emisia de noxe.
Reprezentantii Dacia spera insa ca impactul aplicarii taxei auto sa fie compensat prin Programul "Rabla" si prin acordarea unor facilitati cumparatorilor.
"Speram sa nu fie influente foarte mari asupra vanzarilor datorita aplicarii taxei auto. Va fi o compensare prin programul de innoire a parcului auto, datorita modificarilor aparute si care permit utilizarea la achizitionarea unui autorism nou de pana la trei bonuri valorice. In plus, cat se va putea, vom atrage noi cumparatori oferindu-le o perioada facilitatea de a nu plati taxa de prima inmatriculare. De asemenea, cred ca nu va mai exista un numar foarte mare de doritori de masini second hand, asa cum a fost anul trecut, cand s-a ajuns la un nivel dublu de inmatriculari de masini rulate in raport cu masinile noi", ne-a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.

La sfarsitul anului trecut, autoritatile romane au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu sase luni a perioadei de scutire de taxare pentru acest tip de masini, insa oficialii de la Bruxelles nu au fost de acord, apreciind ca suspendarea taxei pentru anumite categorii de autovehicule este discriminatorie si urmareste protejarea industriei autohtone a masinilor noi. In urma unor negocieri intre Bucuresti si Bruxelles, reprezentantii CE au acceptat ca perioada in care acest tip de masini sa poata fi inscrise fara a se plati taxa auto sa se prelungeasca pentru inca 45 de zile, insa doar pentru proprietarii care le-au cumparat pana in ultima zi a anului trecut si nu au putut fi inscrise. Initial, scutirea de taxare a fost aplicata incepand cu data de 15 februarie 2008, masura fiind valabila pana la sfarsitul anului 2009.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă