Dacă din nefericire ai suferit un atac de cord, s-ar putea să ți se prescrie un defibrilator portabil. Aparatul, pe care pacienții îl poartă legat de piept cu un ham, simte dacă ai bătăile inimii neregulate, iar dacă este necesar administrează șocuri rapide. Momentan este un pas necesar în așteptarea unui implant stimulator cardiac permanent.
O echipă de studenți de la John Hopkins consideră că opțiunea actuală nu este o soluție ideală. Atunci când au întrebat doctorii dacă pacienților le plăcea să poarte defibrilatoarele majoritatea au spus că nu. "Problema e că există o mare non-conformitate a pacienţilor cu defibrilatoarele portabile. Am întrebat pacienţii şi doctorii de ce şi au spus că e datorită comodităţii, a greutăţii, a confortului şi a alarmelor false." a spus Sandya Subramanian, liderul echipei. Două studii arată că aproape 20% dintre pacienţi nu l-au purtat cât timp trebuia.
Studenţii au căutat o alternativă şi au inventat un dispozitiv tip vestă care distribuie greutatea mai egal decât tehnologia actuală. În locul carcasei solide de control pe care pacienţii o poartă momentan, această vestă are buzunare pe fiecare parte. Există de asemenea un monitor care se poartă la încheietură care avertizează pacienţii cu 30 de secunde înainte ca defibrilatorul să acţioneze. În acest fel ei pot să controleze mecanismul dacă simt că este o alarmă falsă.
"Principalul lucru pe care ni l-am dorit a fost să scăpăm de cutia aceea. Aşa că am integrat multe dintre electronice în vestă, în principal în cele două buzunare de pe fiecare parte. Nu schimbăm felul în care funcţionează defibrilatorul, îl reconfigurăm şi îi schimbăm forma pentru a-l face mai uşor de purtat." a explicat Subramanian.
În mod normal un pacient ar trebui să poarte defibrilatorul cel puţin 23 de ore pe zi, adică în toate momentele în afară timpului când se spală. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie confortabil. Noul dispozitiv cântăreşte considerabil mai puţin, cu 1,5 kg, decât produsele standard de pe piaţă.
Sursă foto: hub.jhu.edu