4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialVersiunea pentru mobile a Tetris a fost realizata de romani

Versiunea pentru mobile a Tetris a fost realizata de romani

Tetris, cel mai raspandit joc din lume, a fost adaptat pentru telefoanele mobile de catre studioul Electronic Arts din Romania. Versiunea respectiva a fost lansata prin intermediul Vodafone live!, de unde poate fi descarcata pentru 3 dolari.
„Suntem incantati sa aducem Tetris-ul utilizatorilor de telefoane din Romania, a declarat Mihai Pohontu, directorul general al Electronic Arts Romania. Mai ales pentru ca suntem foarte mandri de faptul ca acest joc a fost adaptat pentru telefoanele din Europa de specialisti romani din cadrul studioului local al EA”.
Pana in momentul de fata, la nivel mondial, peste 4,5 milioane de utilizatori au descarcat varianta pentru telefoane mobile a jocului Tetris.
Acesta este al doilea joc pentru telefoane mobile, marca Electronic Arts, lansat pana acum in Romania. In urma cu aproape o luna, tot prin intermediul Vodafone live!, EA lansa FIFA World Cup 2006.

O istorie de 15 ani

Unul dintre cele mai populare jocuri interactive din toate timpurile, Tetris este un joc de puzzle simplu, captivant, cu o istorie de 15 ani. O istorie, insa, zbuciumata. In tot acest interval de timp au fost vandute in lumea intreaga peste 60 milioane de copii cu licenta ale jocului. Astfel, au aparut jocuri Tetris pentru aproape orice platforma de jocuri: jocuri portabile, simulatoare arcade, Amiga, Mac, PC etc.

Faliment si implicari ale guvernelor britanic si sovietic

In timp ce Tetris l-a facut pe Pajitnov un fel de erou al poporului, succesul fenomenal al jocului nu l-a imbogatit pe acesta. A urmat o poveste aproape incredibila, obtinerea drepturilor de autor pentru jocul respectiv declansand un adevarat razboi economic, in care au fost rugate, la un moment dat, sa intervina atat guvernul britanic cat si cel sovietic, in care a fost implicat Partidul Comunist, ba chiar si Mihail Gorbaciov, si in urma caruia doua mari imperii media de la acea vreme – Spectrum Holobyte si Mirrorsoft, al caror proprietar era Robert Maxwell, precum si Mirrorsoft UK au ajuns la faliment.

Beneficiile creatorului: un apartament mai dragut

Alexei Pajitnov nu a facut aproape nici un ban de pe urma Tetris. Totusi, a fost fericit ca jocul creat de el a devenit faimos in toata lumea si a fost premiat de catre Academia de Stiinte din Moscova; de asemenea, a avut parte de un apartament mult mai dragut decat al colegilor sai.
Veniturile din vanzarile jocului s-au dus la Academia de Stiinte si la Ministerul Sovietic al Comertului. Insa, cu ajutorul lui Henk Rogers, omul responsabil de achizitionarea drepturilor de productie pentru consola a jocului Tetris, in 1996 a fost fondata The Tetris Company. Sub aceasta titulatura, Alexei primeste acum un procent din vanzarile fiecarui joc Tetris.

Cele mai citite

Profesor de economie: „Taxa pe stâlp”, o măsură nocivă, disperată și fără viziune economică

Cristian Păun a explicat că această taxă va avea un impact economic negativ, afectând investițiile, industrializarea și echilibrul balanței comerciale a României Profesorul de economie,...

Rangers – Celtic 3-0. Ianis Hagi a înscris și el un gol

Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi a deschis scorul în minutul 7 al derby-ului din Scoția și a făcut un meci foarte bun. Rangers -...

Călin Georgescu contestă la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost luată de CCR, invocând nereguli în desfășurarea primului tur, iar Biroul Electoral Central a suspendat procesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă