3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Verificam zeci de operatiuni suspecte de finantare a terorismului"

„Verificam zeci de operatiuni suspecte de finantare a terorismului”

De la data de 15 august 2005, de cand are atributii legale de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a blocat trei tentative de finantare a actelor de terorism, in valoare de peste 2,5 milioane de euro. Ultima operatiune „acontata” de inspectorii ONPCSB viza tranzitarea conturilor unui iranian rezident in Romania, destinatia fiind SUA. Iulian Dragomir, presedintele Oficiului, afirma ca se verifica in prezent zeci de astfel de cazuri.
– De cand este finantarea terorismului o prioritate legala in activitatea Oficiului?
– De aproape doua luni. La data de 15 august a intrat in vigoare Legea 230, care a modificat si completat Legea privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Potrivit noilor prevederi, Oficiul de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor are atributia legala de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism. Practic, atunci cand constata indicii temeinice de operatiuni suspecte de finantare a actelor de terorism, Oficiul este obligat a sesiza atat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cat si SRI – autoritatea nationala unica in domeniul combaterii terorismului, asa cum este definita de lege.

Iran – SUA, via Romania

– Ati cautat mult dupa cazuri suspecte de finantare a terorismului?
– Dupa 15 august au fost trimise trei sesizari Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si catre Serviciul Roman de Informatii, care vizeaza indicii temeinice pentru operatiuni suspecte de finantare a actelor de terorism. Suma globala apreciata a fi fost reciclata este de 2,623 milioane de euro. In aceste trei sesizari sunt indicii temeinice relative la acte ilegale intreprinse de 9 cetateni turci, unul de etnie kurda, doi cetateni irakieni si patru cetateni romani.
In afara acestor 3 sesizari, in premiera, la inceputul lunii septembrie, a fost suspendata, de catre Oficiu, o operatiune suspecta de finantare a terorismului de 60.000 USD.
– Care era schema operatiunii suspendate?
– Nu avem dreptul legal sa dam astfel de informatii, acestea fiind transmise confidential si exclusiv procurorului general. Pentru corecta informare a opiniei publice, va pot spune ca am actionat ca urmare a unei solicitari scrise de la o banca romaneasca. Avand in vedere ca suma in discutie, ordonata din Iran, urma sa tranziteze contul unui alt cetatean iranian rezident in Bucuresti, se solicita in urmatorul moment a fi reordonantata catre SUA. Avand in vedere ca totalitatea conturilor si activelor iraniene sunt blocate pe teritoriul SUA, prin dispozitia Oficiului de control a activelor din cadrul Departamentului Trezoreriei Americane, operatiunea a fost suspendata de la efectuare pe o durata de trei zile lucratoare. Ca urmare a solicitarii noastre, suspendarea a fost prelungita pe o durata de alte patru zile lucratoare prin ordonanta scrisa motivata a procurorului anume desemnat de la Parchetul Inaltei Curti.
– Iranianul prin care se incerca tranzitarea sumei avea si cetatenie romana?
– Nu, era doar rezident
– Ce s-a intamplat cu celelalte doua sesizari?
– Prevederile legale imi impun limite cu privire la dezvaluirea amanuntelor si in acest caz. Pot sa va spun ca amandoua cazurile sunt urmare a unor note de informare ce ne-au fost inaintate pentru analiza si verificari de specialitate de catre Serviciul Roman de Informatii. Totalitatea indiciilor din notele scrise care ne-au parvenit de la SRI au fost imediat verificate de catre analistii nostri financiari. In consecinta, rezultand indicii temeinice de operatiuni suspecte de finantare a actelor de terorism, s-au generat si transmis sesizari penale catre procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Terom Iasi fusese cumparata, indirect, de Al Qaeda

– Noua lege a intrat in vigoare la jumatatea lunii august 2005. Ati avut cazuri suspecte de finantare a terorismului si inainte?
– Si inainte Oficiul era o componenta, spunem noi activa, a sistemului national de combatere a terorismului. Chiar si inainte de intrarea in vigoare a noilor dispozitii legale, in cursul lunii noiembrie a anului 2004 a fost sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu un caz de indicii temeinice de spalare a banilor, cu suspiciuni conexe de finantare a gruparii teroriste Al Qaeda, respectiv reciclarea sumei de 22 de milioane de dolari catre doi cetateni sirieni, fratii Nanna, care achizitionasera in prealabil pachetul majoritar de actiuni al Terom Iasi. Suspiciunile conexe privind finantarea gruparii teroriste au avut in vedere reciclarea sumei de 22 de milioane de dolari prin intermediul unei institutii de credit, o banca franceza, care era detinuta de catre familia teroristului Osama Bin Laden. Au fost emise mandate de arestare pentru cetatenii sirieni in cauza, acestia fiind dati in urmarire internationala prin Interpol.

Cele mai citite

Schimbări în Liga 1! UTA Arad l-a transferat pe Andrei Gorcea și a reziliat contractul cu Robert Popa

UTA Arad a oficializat venirea portarului Andrei Gorcea de la U Cluj și a anunțat despărțirea de Robert Popa, care pleacă după doar jumătate...

Furt de proporții la o școală nouă: Aproape 40 de calculatoare și echipamente audio-video sustrase

Inaugurarea școlii era programată pentru 8 ianuarie, la revenirea elevilor din vacanță În noaptea de sâmbătă spre duminică, școala din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari,...

Accident A3. Cinci autoturisme implicate

Accident A3. Un accident rutier a avut loc luni seară pe autostrada A3, pe sensul Ploiești-București, la km 42, în care au fost implicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă