Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat verdictul vineri, în dosarul „Poşta Română”, în care sunt judecaţi foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy.
Zsolt Nagy a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă şi irevocabilă.
Pentru Nagy, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de şase ani.
Tot în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, instanţa a dispus, ca pedeapsă accesorie, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Pe durata termenului de încercare, Nagy trebuie să respecte mai multe măsuri, instanţa atrăgând atenţia că încălcarea acestora duce la executarea pedepselor.
Potrivit aceleiaşi decizii, pe durata suspendării executării pedepsei principale, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.
Şi în cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.
Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare.
Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR, a fost achitat, iar în cazul lui Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99, ICCJ a decis încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Prin acelaşi verdict, ICCJ a decis şi desfiinţarea parţială a actului constitutiv al societăţii Imopost Developements SA şi a înlăturat dispoziţia de anulare parţială a acestui înscris.
ÎCCJ a terminat de judecat dosarul în 13 ianuarie. În ultimul cuvânt, cei doi şi-au susţinut nevinovăţia şi au cerut instanţei să fie achitaţi.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut judecătorilor instanţei supreme condamnarea la închisoare a foştilor miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată.
Citeşte şi: Procurorii cer între 5 şi 15 ani de închisoare pentru Nagy şi Chiuariu, în dosarul „Poşta Română”
Procurorul de şedinţă a solicitat ca cei doi miniştri să fie condamnaţi în limitele speciale prevăzute de legea penală, care sunt în cazul infracţiunii de abuz în serviciu între 5 şi 15 ani de închisoare.
Pe 27 noiembrie 2012, un complet format din trei judecători l-a achitat pe fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu.
În acelaşi dosar, fostul director al Poştei Dan Mihai Toader a fost condamnat la şase ani de închisoare, fostul director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, a primit cinci ani şi jumătate de închisoare, fostul director economic executiv al CNPR Emanoil Lepădatu – cinci ani de detenţie, iar administratorul societăţii Topcadex 99, Ioan Folfă, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Citeşte şi: DNA. Foşti directori ai CN Poşta Română, trimişi în judecată
De asemenea, ÎCCJ a mai decis atunci restabilirea situaţiei anterioare prin aducerea imobilului din calea Victoriei nr.133-135, sector 1, Bucureşti, în proprietatea publică a statului, cu drept de administrare asupra acestuia în favoarea Companiei Naţionale Poşta Română.
Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al ÎCCJ.
Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Dan Mihai Toader, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR), Emanoil Lepădatu, director economic executiv al CNPR, şi Andrei Marinescu, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al aceleiaşi companii, precum şi Ioan Folfă, administrator la SC Topcadex 99 SRL.
Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a companiei Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi cei doi miniştri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.
Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori că în calitate de ministru al Justiţiei, prin încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul HG nr.377/2007, consfinţind definitiv trecerea imobilului în domeniul privat al statului, prin aceasta obţinându-se un avantaj patrimonial în favoarea SC Imopost Developments SA, constând în dreptul de proprietate asupra unui imobilul din calea Victoriei nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 4,9 milioane euro.
Tudor Chiuariu a dat aviz favorabil proiectului de HG 377/2007, prin care era modificat statutul juridic al imobilului, deşi angajaţii de la Direcţia de avizare acte normative din cadrul MJ nu fuseseră de acord cu acel aviz.