– va creste contributia la fondul de asigurari sociale –
Reintroducerea platii contributiei la fondul de sanatate al pensionarilor ar putea aduce sume substantiale in sistemul de asigurari de sanatate, care ar stinge, de exemplu, datoriile acumulate la medicamente. Insa pensia nu va fi in nici un fel afectata, contributia de 6,5% (adica aproximativ 150.000 de lei/persoana) va fi platita din alte surse.
Stingerea datoriilor
Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat ca aceasta decizie nu este a institutiei pe care o conduce. „Daca se va lua decizia politica de crestere a fondului pentru sanatate, nu vor fi afectate veniturile nete ale pensionarilor, agricultorilor, somerilor si categoriilor care sunt scutite de la plata. Aceste contributii vor fi achitate din alte fonduri, cum ar fi fondul de asigurari sociale, respectiv de la bugetul de stat. Suma stransa astfel se poate ridica la aproximativ 20.000 miliarde de lei vechi. Aceste fonduri ar stinge toate datoriile anilor anteriori pentru medicamentele compensate si gratuite si ar acoperi consumul spitalicesc pe un an”, a declarat Cristian Vladescu. Plata contributiei la asigurarile de sanatate pentru pensionari a fost anulata de Guvernul PSD in 2002, iar scutirea a condus la diminuarea veniturilor in sanatate, in anul urmator, cu 10.000-12.000 miliarde de lei anual. „La veniturile colectate la fondul national de sanatate contribuie un numar de aproximativ 4,9 milioane de salariati, iar beneficiarii serviciilor medicale sunt in numar de 21 de milioane de locuitori. Orice suma suplimentara la fondul unic national de sanatate este binevenita, avand in vedere principiul solidaritatii si subsidiaritatii in colectarea si utilizarea fondurilor, precum si faptul ca limita de cheltuieli este stabilita in raport cu veniturile incasate”, a mai spus Cristian Vladescu, presedintele CNAS.
Categorii scutite de la plata
Conform datelor de la CNAS, la momentul actual, urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asistenta medicala fara ca cineva sa plateasca in numele lor: toti copiii pana la varsta de 18 ani – adica peste 5 milioane de persoane; tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca – circa 940.000 de persoane; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii aflati in intretinerea unei persoane asigurate – peste 1.278.786 inscrisi pe listele medicilor de familie la 31 ianuarie 2004; persoanele ale caror drepturi sunt stabilite in legi speciale, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi, precum si cele provenite din pensii, respectiv: veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi (Legea 44/1994) – in total 82.389; persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata la 6 martie 1945, precum si persoanele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri – 373.042 inscrisi; ranitii, precum si luptatorii in Revolutie – 17.813 inscrisi pe listele medicilor de familie; persoanele care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961; persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse si se afla in ingrijirea familiei – 123.652; pensionarii de asigurari sociale, pensionarii militari, pensionarii IOVR si alte categorii de pensionari – aproximativ 6,2 milioane de persoane; bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de MS, pana la vindecarea afectiunii, daca nu realizeaza venituri – 500.011 bolnavi beneficiari ai programelor de sanatate in anul 2004; femeile insarcinate sau lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara; persoanele care fac parte dintr-o familie care are drept de ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat – 491.795; persoanele care se afla in executarea unei masuri prevazute in articolele 105, 113 si 114 din Codul Penal sau cele care se afla in perioada de amanare sau intrerupere a executarii privarii de libertate, daca nu au venituri. Potrivit conducerii CNAS, doar reintroducerea contributiei asigurarilor de sanatate pentru categoriile de pensionari ar determina majorarea veniturilor la fondul de sanatate cu aproximativ 12.000 miliarde de lei vechi.