15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialVedetele, pe lista de plecare

Vedetele, pe lista de plecare

Farul a plecat mereu la drum cu mari sperante, cu declaratii impozante si un lot care ii permitea sa viseze. Niciodata insa in ultimii ani echipa de la Marea Neagra nu a reusit sa-si depaseasca conditia, ba, mai mult, a avut evolutii sub asteptari. Nici sezonul trecut nu a facut exceptie de la regula. "Rechinii" au pornit la drum cu un antrenor strain la carma, Momcilo Vukotici, cu care avusesera rezultate bune in Cupa UEFA-Intertoto, numai ca lucrurile nu au mai mers la fel si in intrecerea interna, asa ca Farul a ramas fara antrenor dupa nici zece etape. Ion Marin, directorul tehnic al echipei, a asigurat interimatul, apoi Basarab Panduru a preluat echipa si sperantele fanilor au fost relansate.
Iarasi insa crunta dezamagire. Panduru nu a reusit sa multumeasca suporterii prin rezultatele echipei – e suficient sa spunem ca Farul nu a castigat nici un meci acasa in returul sezonului incheiat! -, nici propria formatie printr-o coeziune cu jucatorii (acestia i-au contestat metodele de lucru si au facut "totul", spun unele surse, pentru a scapa de el) si nici pe patronul Gheorghe Bosanceanu. Un patron care, logic, i-a spus cu o etapa inainte de finalul sezonului ca nu i se mai prelungeste contractul.

Gache, ales in numele lui Grigoras
Gheorghe Bosanceanu si-a adus apoi aminte de "episodul Petre Grigoras". Un fost jucator al Farului, care a debutat ca tehnician pe malul marii, dar nu a fost apreciat asa cum trebuia si a plecat, facand acum furori la carma Otelului Galati. Bosanceanu a decis sa nu mai scape astfel de tehnicieni, dedicati echipei, si din cautarile sale a rasarit… Constantin Gache. Un fost cunoscut jucator al Farului, un om crescut la Constanta si care, in sezonul trecut, a pregatit cu excelente rezultate formatia Delta Tulcea. Probabil ca daca nu ar fi primit "interzis" de a promova in prima liga din partea Ligii Profesioniste, Delta Tulcea l-ar fi avut si acum ca antrenor pe Gache. Asa insa in conditiile in care Delta va juca si la anul in esalonul secund tulcenii nu-i puteau refuza tehnicianului trecerea pe banca tehnica a formatiei la care s-a consacrat ca jucator.
Tehnicianul Constantin Gache a spus ca este o onoare sa antreneze Farul. "Este o onoare si o provocare pentru mine. Este o mandrie ca am primit o oferta de la echipa la care tin cel mai mult. Doresc sa imi vad fortele si la nivel mai mare. Vreau sa readucem oamenii la stadion si acest lucru poate fi realizat printr-un joc bun al echipei. Este nevoie de rabdare pentru ca primordial este sa facem treaba. Conteaza mai putin daca voi primi 5.000 de lei, euro sau dolari in plus, eu am venit in primul rand cu sufletul", a spus Gache.

2,5 milioane de euro in modernizari
Gheorghe Bosanceanu are in vedere modernizarea bazei sportive, dar si alte proiecte, care vor necesita investitii totale de 2,5 milioane de euro. "Vom face modernizari la suprafata de joc a terenului principal si a celui de antrenament. Vom face lucrari si la instalatia de nocturna, unde vor fi aduse imbunatatiri, si pana la inceputul campionatului vrem sa inlocuim si cele 15.500 de scaune (n.r. – investitie ce va costa peste 100.000 euro) ale stadionului ce vor fi in culorile alb-albastru. Am cumparat si baza sportiva SNC, care dispune de doua terenuri. Vom prelua si sala de forta din cadrul clubului si, dupa ce o vom moderniza cu toata aparatura necesara, doar sportivii vor mai avea acces. Va fi amenajata pana la sfarsitul lunii iulie si zona destinata presei si tot acolo, la tribuna oficiala, va exista si o centrala proprie care sa asigure munca in conditii bune si pe timpul iernii", a spus Bosanceanu, care a precizat ca in cel mai scurt timp vor fi finalizate si lucrarile la terenul sintetic cu o suprafata de 51×96 m care va beneficia si de instalatie de nocturna. "Nu in ultimul rand, speram ca imediat dupa terminarea turului sa marim suprafata de joc cu 5 metri in lungime pe fiecare parte si cu cate 4 metri pe latime pe fiecare latura. In aceste conditii, pista de atletism va fi practic anulata. Nu am uitat nici de jucatorii pe care ii avem legitimati la toate categoriile de varsta si in cel mult doi ani vrem sa construim un minihotel in incinta clubului care sa poata gazdui minim 70 de persoane. Va fi ca o academie de fotbal pentru ca vom construi si sali de studiu".

COLABORaRI
Discutii cu Panathinaikos si Belenenses
Prezent la finala Ligii Campionilor, la Atena, Bosanceanu a discutat cu oficialii clubului Panathinaikos. "Cum nu gaseam locuri de cazare in ziua finalei, am locuit pe iahtul patronului de la Panathinaikos. Suntem prieteni, avem afaceri impreuna si am discutat despre o colaborare. Nu este exclus sa ajunga la Farul jucatori de la Panathinaikos si invers", a spus Bosanceanu. De asemenea, Farul ar putea incheia un protocol de colaborare si cu Belenenses, care prevede un schimb de experienta, si nu de jucatori, dupa cum a declarat directorul sportiv al clubului portughez, Carlos Janela.

TURNEU
Plecare In Austria
Farul Constanta va efectua, in perioada 3-14 iulie, un turneu de pregatire in Austria, in cadrul caruia are programate 5-6 meciuri amicale. In aceasta perioada, insa, Farul se afla deja, de luni, intr-un cantonament de o saptamana la Brasov, urmand ca pe data de 27 iunie sa dispute un meci amical in compania formatiei Otelul Galati, iar in zilele de 29 si 30 iunie sa participe la un patrulater, tot la Brasov, alaturi de Otelul, Dinamo Bucuresti si Unirea Urziceni. Dupa aceste jocuri, echipa va reveni la Constanta si va pleca apoi in turneul austriac.

CONTRADICTII
La Constanta, titlul sau… salvarea
Patronul Bosanceanu le-a transmis jucatorilor ca, daca vor avea un inceput bun de sezon, se pot gandi si la castigarea titlului. "Fiecare soldat poarta in ranita bastonul de maresal. Le-am transmis ca, daca vor lua pregatirea in serios si vor incepe cu dreptul acest sezon, orice este posibil, chiar si sa luam campionatul", a declarat Bosanceanu. Pe de alta parte, directorul tehnic al constantenilor, Ion Marin, crede ca noul antrenor va scuti Farul de emotiile retrogradarii. "Ii urez lui Gache mult noroc si succes si sunt convins ca nu vom mai trece prin emotiile pe care le-am avut in sezonul trecut".

TRANSFER
100.000 de euro pentru Gurita
Unul dintre jucatorii cei mai importanti ai Farului din ultimii ani, atacantul Mihai Gurita, a parasit Constanta pentru a juca cel putin doua sezoane – pe aceasta perioada a fost semnat, deocamdata, contractul – la Steaua. Desi in varsta de 34 de ani, Gurita a acceptat provocarea de a evolua in Liga Campionilor cu formatia din Ghencea, transferul sau aducand in conturile clubului Farul suma de 100.000 de euro.
Interesant este faptul ca Farul a cerut initial 500.000 de euro pentru atacant, dar Gigi Becali l-a convins apoi pe Gheorghe Bosanceanu sa primeasca o suma de cinci ori mai mica.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...
Ultima oră
Pe aceeași temă