18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVectra - o ţeapă imobiliară care a ajuns în atenţia DNA

Vectra – o ţeapă imobiliară care a ajuns în atenţia DNA

Patronii societăţii au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Pornită ca o poveste de succes, afacerea Vectra se termină în instanţă. Re-prezentanţii societăţii, Adrian Roşu, Gabriel Moise şi Cosmin Moldoveanu, au fost trimişi în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anti-corupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. De asemenea, au fost trimise în judecată S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanţa, S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanţa şi S.C. City Invests S.R.L. Constanţa în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 13 februarie 2007 – 28 martie 2009, inculpaţii Roşu Adrian, Moise Gabriel şi Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanţa, S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanţa şi S.C. City Invests S.R.L. Constanţa, au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa.

Terenurile cumpărate erau ipotecate

Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie – construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial.

La momentul încheierii contractelor, părţile vătămate nu au cunoscut faptul că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi.

De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpaţii s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din grupul VECTRA şi au continuat să facă promisiuni nefondate părţilor vătămate, astfel că acestea au renunţat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. Procurorii afirmă că părţile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro şi 282.500 lei.

Părţile vătămate s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 euro şi 254.000 lei. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.     

Sechestru pe bunuri

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor Roşu Adrian, Moise Gabriel, S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanţa şi S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanţa.În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Moldoveanu Cosmin, nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestuia pentru a fi indisponibilizate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă