» Cel mai sarac judet al Romaniei, Vasluiul, are si cele mai mari probleme cu criminalitatea. Potrivit raportului pe justitie pe anul trecut, dat publicitatii de CSM, judetul Vaslui detine cel mai mare indice al criminalitatii din intreaga tara.
» In 2007, in judetul Vaslui aproape 2.000 de persoane au fost condamnate, in conditiile in care capacitatea penitenciarului din judet este de doar 600 de locuri.
Conform raportului privind justitia pe 2007 al CSM, judetul Vaslui este pe primul loc in privinta indicelui de criminalitate. Cu 406 persoane condamnate definitiv la 100.000 de locuitori, Vasluiul s-a clasat pe primul loc la nivel national, la fel ca si in 2006, cand a fost tot in fruntea statisticilor negative. Cifrele sunt cu adevarat ingrijoratoare in conditiile in care media nationala a indicelui de criminalitate este de 214 condamnati la 100.000 de locuitori. Sunt o serie de judete care au indice sub 100, cum este Giurgiu, sau putin peste 100, cum este cazul judetelor Teleorman si Prahova. Pe locul doi in top, dupa Vaslui, se afla judetul Galati, cu 366 persoane condamnate la 100.000 de locuitori, urmat de Braila cu 350, Vrancea – 335, Hunedoara – 315 si Maramures – 300. si Capitala are un indice al criminalitatii cu mult sub al judetului Vaslui. Indicele inregistrat in 2007 la Bucuresti a fost de 147 de persoane condamnate la 100.000 de locuitori.
"Nivelul cel mai ridicat al ratei criminalitatii se regaseste in judetul Vaslui unde predomina savarsirea infractiunilor contra patrimoniului, contra persoanei, precum si cele la regimul frontierei de stat. De altfel, din structura prezentata rezulta cu claritate faptul ca mai ales in zonele tarii considerate mai sarace fenomenul infractional are o dezvoltare mai pregnanta. Majoritatea persoanelor implicate in fenomenul infractional sunt persoane de sex barbatesc, numarul femeilor implicate fiind foarte mic. Pe langa saracie, nivelul scazut de instruire ramane un factor criminogen important, cele mai putine infractiuni fiind savarsite de persoane cu studii superioare. Un alt factor deosebit de important care influenteaza fenomenul criminal il reprezinta lipsa de ocupatie, persoanele aflate in aceasta situatie reprezentand cea mai importanta proportie in numarul total al condamnatilor", se arata in raportul privind justitia pe 2007.
Acelasi raport al justitiei intocmit de CSM arata ca la Vaslui judecatorii si procurorii au dosare cu mult mai mari fata de media nationala in ceea ce priveste numarul lor. Spre exemplu, in cazul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui, un procuror a avut in lucru in 2007 nu mai putin de 2.871 de cauze, in conditiile in care media nationala a fost 1.769 de dosare la un procuror.