UPDATE: Vasile Dâncu, Propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a primit aviz pozitiv, mar’i, de la comisiile parlamentare.
––-
UPDATE: La audieri, Vasile Dâncu, propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat că şi-a propus mai multe obiective, între care finanțarea consolidării clădirilor cu risc seismic, investiții în locuinţe pentru tineri, pentru chiriași evaluați, dar şi în obiectivele sportive.
Un alt obiectiv anunţat de Dâncu este „consolidarea administrației publice. Este vorba de două mari paliere: revizuirea procedurii de adoptare a actelor administrative în zonă consultării publice și accesul la informație. Sunt inițiator al Legii 544, legii transparenței și a petițiilor. Aceste legi trebuie revazute. Acest lucru va aduce creșterea încrederii în clasă politică. Nu este vorba de lipsă de calitate din administrație ci lipsă de comunicare între societatea civilă și administrația locală”
De asemenea, alte obiective formulate de Vasile Dâncu sunt eficientizarea relației dintre cetățean şi administrația locală şi reforma resurselor umane din administraţia publică.
––
Vasile Dâncu, propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, este audiat, marţi dimineţă, în comisiile parlamentare, după ce a suferit o cădere de calciu, înainte de audierea de luni.
Citește și: Vasile Dâncu, fost membru PSD zece ani, propus ministrul Dezvoltării Regionale. Ce CV are
Dâncu se afla deja în Parlament, luni, şi se pregătea de audieri care ar fi urmat să aibă loc începând cu ora 18.00, însă nu s-a simţit bine şi a amânat intrarea în comisii. Ulterior, Dâncu a hotărât să nu mai apară în faţa comisiilor din cauza stării sale.
Citește și: Cum își propune Guvernul Cioloș să schimbe România
Vasile Dâncu a fost membru al PSD timp de aproape zece ani. În 2009, a înființat Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe care îl conduce şi acum în calitate de preşedinte şi care face sondaje pe diverse teme. Dâncu a activat şi activează şi în plan media, el fiind, între 2011 – 2013, preşedintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE şi Look TV, iar în prezent conduce, ca director, săptămânalul regional „Transilvania reporter” şi revista ”Sinteza”.
Vasile Dâncu, deşi este propus acum ca membru într-un cabinet de tehnocraţi, are în spate o bogată carieră politică.
Membru PSD din 1999 şi al aşa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dâncu a deţinut în perioada 2001 – 2003 funcţia de ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Adrian Năstase, după care, timp de un an, pe cea de şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, în perioada 2004 – 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlemantul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al PE. Pe linie de partid, a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional, pe domeniul Analiză politică şi comunicare.
În anul 2008, a demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD, alături de Ioan Rus, după care, doi ani mai târziu, a demisionat şi din partid, ocupându-se de activităţile profesionale.
În luna octombrie, prezent la Cluj-Napoca la Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dâncu să se alăture, din nou, PSD, susţinând că social-democraţia are nevoie de el. La invitaţia lui Dragnea, Vasile Dâncu a răspuns evaziv, lăsând să se înţeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.
Citește și: Cele două Camere se reunesc pentru a da votul de încredere Guvernului Cioloș
Luni, au primit avize favorabile: Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe, Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne, Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naţionale, Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanţelor Publice, Costin Grigore Borc – ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Adrian Curaj – ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii, Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene, Cristina Guseth – ministrul Justiţiei, Cristina Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Claudia Ana Costea – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informaţională, Patriciu Achimaş-Cadariu – ministrul Sănătăţii, Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului, Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor, Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social, Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei primului ministru.
Dintre aceştia, au fost avizaţi favorabil în unanimitate Elisabeta Lipă (Sport), Petre Tobă (Interne), Mihnea Motoc (Apărare), Achim Irimescu (Agricultură), Anca Dragu Paliu (Finanţe), Claudia Ana Costea (Muncă), Adrian Curaj (Educaţie) şi Ciprian Bucur (Relaţia cu Parlamentul). De asemenea, Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv, în unanimitate, din partea comisiilor parlamentare pentru administraţie publică.