20.2 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialScandal la UMF IaลŸi: Vasile Astฤƒrฤƒstoae demisionezฤƒ din funcศ›ia de rector

Scandal la UMF IaลŸi: Vasile Astฤƒrฤƒstoae demisionezฤƒ din funcศ›ia de rector

Rectorul Universitฤƒศ›ii de Medicinฤƒ ศ™i Farmacie din Iaศ™i (UMF) IaลŸi, Vasile Astฤƒrฤƒstoae, a anunลฃat, vineri, cฤƒ demisioneazฤƒ de la conducerea instituลฃiei, precizând cฤƒ luase decizia încฤƒ din august 2014, când a pierdut definitiv procesul cu ANI, în care a fost acuzat de conflict de interese, informeazฤƒ Mediafax.

Astฤƒrฤƒstoae a spus, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ, cฤƒ a decis sฤƒ îลŸi depunฤƒ demisia din funcลฃia de rector al UMF IaลŸi ลŸi cฤƒ a trimis deja cererea cฤƒtre Ministerul Educaลฃiei, care se va pronunลฃa asupra demisiei sale în termen de 30 de zile.

Rectorul de la UMF IaลŸi a spus cฤƒ nu ลŸi-a depus demisia anul trecut pentru cฤƒ, oricum, în acest an erau alegeri la UMF IaลŸi ลŸi cฤƒ urma sฤƒ fie ales un nou rector.

Interimatul la conducerea UMF IaลŸi va fi asigurat de DragoลŸ Pieptu, unul dintre prorectorii instituลฃiei.

Campania pentru desemnarea unui nou rector al UMF IaลŸi va începe în luna mai, alegerile fiind programate în a doua jumฤƒtate a anului.

Mandatul de rector al lui Astฤƒrฤƒstoae expira în luna decembrie a acestui an. El a fost ales rector al instituลฃiei în anul 2008.

Vasile Astฤƒrฤƒstoae rฤƒmâne membru al Senatului UMF IaลŸi, el ocupând ลŸi funcลฃia de preลŸedinte al Colegiului Medicilor din România.

Vasile Astฤƒrฤƒstoae a pierdut definitiv, în iulie 2014, la instanลฃa supremฤƒ, procesul în care a contestat decizia Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate (ANI) privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat. Atunci, judecฤƒtorii Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie au respins recursul formulat de Vasile Astฤƒrฤƒstoae împotriva deciziei din 22 mai 2013 a Curลฃii de Apel PiteลŸti, unde preลŸedintele CMR ceruse anularea raportului Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate privind conflictul de interese.

În decembrie 2011, Vasile Astฤƒrฤƒstoae ar fi fost în conflict de interese ลŸi ar fi comis abuz în serviciu când a semnat contractele de muncฤƒ ลŸi de prestฤƒri servicii între el ลŸi Institutul de Medicinฤƒ Legalฤƒ IaลŸi ลŸi Universitatea de Medicinฤƒ ลŸi Farmacie "Gr. T. Popa" din IaลŸi, instituลฃii pe care le conducea, precum ลŸi cu fiica sa, Daniela Astฤƒrฤƒstoae, în cadrul derulฤƒrii mai multor proiecte cu finanลฃare europeanฤƒ. Cei doi ar fi obลฃinut astfel 204.759 de lei, potrivit informaลฃiilor remise de ANI.

Astฤƒrฤƒstoae a fost numit rector pentru perioada 2008 – 2012, fiind implicit ลŸi ordonator principal de credite al UMF IaลŸi. Din 1 mai 2010, Vasile Astฤƒrฤƒstoae a participat, în baza a patru contracte de muncฤƒ, respectiv de prestฤƒri servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanลฃare europeanฤƒ, atât în calitate de reprezentat legal al UMF IaลŸi, instituลฃie publicฤƒ partenerฤƒ în proiect, cât ลŸi în calitate de salariat, mai aratฤƒ ANI.

El a contestat, în ianuarie 2012, raportul de evaluare al ANI, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel IaลŸi pânฤƒ în 22 februarie 2013, când cauza a fost mutatฤƒ, la cererea acestuia, la Curtea de Apel PiteลŸti.

În 22 mai 2013, Curtea de Apel PiteลŸti a respins cererea lui Vasile Astฤƒrฤƒstoae de anulare a hotฤƒrârii ANI din decembrie 2011. Decizia a fost contestatฤƒ la instanลฃa supremฤƒ, care în 3 iulie 2014 a dat o decizie irevocabilฤƒ în acest dosar.

Procurorii au arฤƒtat, în rechizitoriu, cฤƒ Astฤƒrฤƒstoae s-ar fi angajat în proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetฤƒrii avansate ลŸi expertizei psihiatrice medico-legale" câลŸtigat ลŸi implementat în 2010 de Institutul de Medicinฤƒ Legalฤƒ din IaลŸi, al cฤƒrui director era la vremea respectivฤƒ.

"În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncฤƒ ลŸi de prestฤƒri servicii cu sine însuลŸi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât ลŸi cea a angajatului", declara procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângฤƒ Curtea de Apel IaลŸi.

Anchetatorii susลฃin cฤƒ pe toatฤƒ durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestฤƒri servicii încheiat de prof. dr. Vasile Astฤƒrฤƒstoae, în calitate de director IML ลŸi persoanฤƒ fizicฤƒ, pentru suma de 180 de lei pe orฤƒ, 20 de ore pe sฤƒptฤƒmânฤƒ. În rechizitoriu este precizatฤƒ ลŸi existenลฃa unui contract individual de muncฤƒ în care, având funcลฃia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integralฤƒ a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se precizeazฤƒ cฤƒ rectorul UMF a fost audiat de cฤƒtre procurorii ieลŸeni, acesta explicând cฤƒ IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele douฤƒ contracte. El a mai susลฃinut în faลฃa procurorilor cฤƒ funcลฃiile i-au fost propuse de Consiliul de Administraลฃie al IML. Procurorii au precizat însฤƒ cฤƒ la nivelul instituลฃiei nu exista decât un Consiliu Consultativ, care nu ar avea putere decizionalฤƒ.

În acelaลŸi rechizitoriu se aratฤƒ cฤƒ rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de cฤƒtre UMF IaลŸi, însฤƒ în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de cฤƒtre directorul administrativ Daniela DruguลŸ, astfel cฤƒ s-a dispus clasarea acestor fapte.

Vasile Astฤƒrฤƒstoae mai este judecat, alฤƒturi de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaลฃiei pentru platforma de e-learning a universitฤƒลฃii ieลŸene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei. Procesul în care cele 19 persoane au fost trimise în judecatฤƒ de procurorii DNA se judecฤƒ la Tribunalul Suceava.

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

Membrii Asociaศ›iei „Moldova Vrea Autostradฤƒ” manifestare ineditฤƒ pentru autostrada A8

Membrii Asociaลฃiei "Moldova Vrea Autostradฤƒ" au bฤƒtut toba, sรขmbฤƒtฤƒ, pentru a atrage atenลฃia asupra importanลฃei รฎnceperii lucrฤƒrilor la autostrada A8. Reprezentaลฃii MVA sperฤƒ ca prin...

Ludovic Orban: Voi fi un preลŸedinte „de multe ori surprinzฤƒtor”, prezent, implicat, simลฃitor

PreลŸedintele Forลฃa Dreptei, Ludovic Orban, ลŸi-a depus, sรขmbฤƒtฤƒ, candidatura pentru funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei, susลฃinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptฤƒ ลŸi PNลข Maniu-Mihalache,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ