Poet, dramaturg, academician, ministru şi diplomat, Vasile Alecsandri (1821-1890) a adus o contribuţie remarcabilă la formarea statului român modern. Participant activ la marile momente ale istoriei românilor el a ştiut să le surprindă admirabil în opera sa literară.
Pentru cei care nu au îndrăgit încă opera acestui scriitor român, dar şi pentru cei care mai ţin încă minte versuri din pastelurile sale, expoziţia de la Muzeul Cotroceni reprezintă o modalitate agreabilă de a cunoaşte mai bine poetul, dar mai ales personalitatea politică a acestuia. Apropiat al familiei regale, în special al Reginei Elisabeta, marele poet român a participat activ la serile culturale organizate de regină, el fiind cel care a iniţiat-o în tainele liricii populare şi cel care a îndemnat-o să-şi semneze creaţiile literare cu pseudonimul literar Carmen Sylva. Regina Elisabeta a României l-a considerat întotdeauna pe Vasile Alecsandri un apropiat al sufletului ei, un poet şi un om nobil, „la care talentul şi virtuţile sufleteşti au fost nedespărţite”.
În cadrul acestei expoziţii figurează manuscrise literare, ediţii princeps, cărţi rare cu autograful poetului, corespondenţe, obiecte personale din casa de la Mirceşti, diplome, medalii, busturi, costume purtate de marii actori ai vremii în reprezentaţiile pieselor de teatru scrise de poet, în total peste 150 de exponate, parte dintre ele fiind aduse pentru prima dată în atenţia publicului.
Vasile Alecsandri, un prieten
al Casei Regale
MUZEUL NAŢIONAL COTROCENI
(Bd. Geniului nr. 1, tel. 021.317.31.07).
Expoziţia este deschisă până
pe 15 august, de marţi până duminică, între 9.30 şi 17.30.