16.3 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialVasele militare, salvarea santierelor navale din sud-est

Vasele militare, salvarea santierelor navale din sud-est

» Santierul Naval de la Galati a trecut la construirea de nave militare pentru Paza de Coasta din Suedia si Marina Regala din Olanda.

» Simultan se va trece la construirea de iahturi de o noua clasa, adica
de lux.

La santierul naval damen Galati a fost lansata nava "Coast Guard 002", cea de a doua dintr-o serie de trei nave construite pentru Paza de Coasta din Suedia. Nava are un deplasament de 4.900 tone dead weight, o lungime de 81 m, latimea de 16 m si inaltimea de constructie de 7,5 m. Acest tip de nava este unul dintre cele mai complexe construite la santierul din Galati, fiind dotata cu sisteme de control al pescuitului, control al mediului si control al traficului maritim in apele teritoriale ale Suediei. Este dotata si cu sisteme de navigatie speciale, cu doua propulsoare in duza actionate de doua motoare electrice de 3.300 KW si doua propulsoare prova, are un sistem automat de pastrare a pozitiei pe mare si un sistem de pastrare a directiei de mars in conditii de vant puternic combinat cu curenti marini din aceeasi directie.

 

Prin dotarile sale, nava poate fi utilizata si ca spargator de gheata si ca nava de salvare in cazul producerii unor accidente navale, avand o instalatie de stingere a incendiilor cu spuma de 3.600 mc/ora, instalatii de recuperare a produselor petroliere deversate pe mare. In cadrul operatiunilor de salvare, nava poate remorca o nava cu un deplasament de 30 de ori mai mare, spre exemplu un petrolier de 150.000 tdw si poate lua la bord, pe langa cei 44 de membri ai echipajului si 60 de membri ai echipajelor navelor esuate sau implicate in accidente navale. Proiectul a fost realizat de Schelde Naval Shipbuilding, alta companie din grupul olandez Damen, dar reprezentantii Pazei de Coasta din Suedia au cerut mai multe modificari ale proiectului, care au fost rezolvate de specialistii de la santierul galatean. La nava prototip au fost executate 4.000 de modificari ale proiectului, iar la cea de a doua nava 6.000 de modificari.

Comenzi pentru Marina Regala din Olanda
Conform directorului general al santierului Naval Damen, Gelu Stan, santierul galatean va trece pe construirea de nave militare si iahturi: "De acum inainte, orientarea santierului va fi numai spre acest fel de nave, pentru ca dupa intrarea noastra in UE, trebuie sa crestem salariile, iar pentru asta trebuie sa lucram cu oameni foarte bine pregatiti si sa construim nave de foarte mare complexitate. Am trecut la construirea de nave militare. Deja am inceput debitarea tablelor navale la primele nave de patrulare pentru Marina Olandeza, in foarte scurt timp vom incepe construirea unor nave de aprovizionare a platformelor de foraj marin si la anul vom incepe construirea primului iaht de o noua clasa".

 

In cadrul diviziei de iahturi vor lucra numai 90 de specialisti navali si vor fi construite la inceput doua iahturi pe an, ciclul de productie fiind de 4 ani si jumatate. Pretul informativ este de 1,6-1,8 milioane euro pentru un metru liniar de nava. Cea mai mare parte a productiei va fi orientata spre navele militare, urmand ca nave de tipul celor construite pentru Paza de Coasta din Suedia si Marina Regala din Olanda sa fie construite si pentru Romania.

Cele mai citite

Criza de personal medical auxiliar devine o problemă majoră în sistemul sanitar din România

Asistenții medicali, infirmierii și brancardierii sunt printre cele mai căutate categorii de personal în spitalele din România, iar lipsa acestora perturbă semnificativ activitatea unităților...

ROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din 3 septembrie

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019, precum și pentru...

Salariile din România au crescut cu 7,5% în 2024, conform unui studiu

Salariile angajaților din România au înregistrat o creștere medie de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, potrivit studiului salarial realizat de Mercer Marsh...
Ultima oră
Pe aceeași temă